3 Gjeldende rett
Trygden yter stønad etter folketrygdloven § 5-9 til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling hos kiropraktor. Et vilkår for medlemmets rett til stønad er at behandlingen må være av vesentlig betydning for medlemmets funksjonsevne. Stønaden ytes etter fastsatte satser i forskrift om dekning av utgifter hos kiropraktor 21. desember 2005 nr. 1656 om stønad til dekning av utgifter til behandling hos kiropraktor.
Medlemmets rett til stønad er ikke avhengig av at kiropraktoren har avtale med kommunen eller annen tilknytning til den offentlige helsetjenesten, og det stilles ikke andre krav for å motta refusjon enn at kiropraktoren oppfyller formelle krav om autorisasjon mv. Det er ikke nødvendig med henvisning fra lege mv. for å få behandling hos kiropraktor og rett til stønad. Pasientens egenbetaling er heller ikke regulert og inngår ikke i egenandelstaket. Det følger av folketrygdloven § 5-1 fjerde ledd at det bare ytes stønad etter § 5-9 når kiropraktoren har avtale om direkte oppgjør med Helfo. Dette er en forenklet oppgjørsordning ved at kiropraktoren får stønaden utbetalt til seg. Med hjemmel i folketrygdloven § 5-9 er det etablert en ordning med tilskudd til fond for videre- og etterutdanning for kiropraktorer, jf. § 8 i forskrift om stønad til dekning av utgifter til behandling hos kiropraktor.
Kiropraktorer som har gjennomgått obligatorisk kurs i trygdefaglige emner kan sykmelde pasienter i inntil 12 uker. Retten for kiropraktorer til å dokumentere arbeidsuførhet følger av forskrift 21. desember 2005 nr. 1668, som er gitt med hjemmel i folketrygdloven § 8-7 niende ledd. De har også henvisningsrett og rett til å rekvirere radiologiske undersøkelser. For å inneha disse rettighetene, må kiropraktorene være registrert i Helsepersonellregisteret med «Sykmeldings-, rekvisisjons- og henvisningsrett».
Det gis i 2024 110 kroner i refusjon for førstegangs undersøkelse hos kiropraktor og deretter 47 kroner for videre behandlingstimer eller videokonsultasjon. For møtegodtgjørelse der kiropraktor deltar i tverrfaglig eller flerfaglig samarbeidsmøte om enkeltpasient utgjør stønaden 353 kroner per påbegynte halvtime.
Etter folketrygdloven §§ 5-24 og 5-24 a yter trygden stønad til helsetjenester som er mottatt henholdsvis i utlandet og innenfor EØS. Dette omfatter blant annet kiropraktorbehandling. Utgifter til kiropraktorbehandling i utlandet/EØS dekkes etter disse stønadsordningene med inntil samme beløp som i Norge.