6 Styrets godtgjørelse
6.1 Gjeldende rett
§ 9-3 fjerde ledd regulerer styrets godtgjørelse. Styremedlemmer og rektor har krav på rimelig godtgjøring for vervet, etter regler fastsatt av styret. Departementet kan fastsette retningslinjer for godtgjøring til styremedlemmer og styrets leder.
Bestemmelsen innebærer at styret fastsetter sin egen godtgjørelse. Departementets hjemmel til å fastsette retningslinjer for styregodtgjøring ved institusjonene er ikke brukt, og det foreligger dermed ingen felles føringer for fastsettelse av styregodtgjørelser.
6.2 Forslag i høringsnotatet
I høringsnotatet foreslo departementet å legge myndigheten til å fastsette styregodtgjørelser til departementet.
6.3 Høringsinstansenes merknader
Samtlige av de høringsinstanser som tar stilling til forslaget støtter det, unntatt Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, som mener at departemental fastsettelse av godtgjørelsen til styret vil innebære en uheldig detaljstyring av sektoren.
Det ble i høringsrunden fremhevet at godtgjørelsen må sees i sammenheng med institusjonens størrelse og styrets ansvar, og Høgskolen i Oslo og Akershus mener det er viktig at fastsettelsen i stor grad vektlegger institusjonenes innspill.
Høgskolen i Bergen mener departementets forslag ikke klargjør godt nok på hvilket grunnlag departementet skal gjøre avveininger mellom styrer og mellom de enkelte grupper av styremedlemmer, og at fastsettelsen bør sikre at styrets kollegialitet ivaretas, inkludert studenters mulighet til å gjøre en fullverdig jobb ved siden av studier. Høgskolen i Bergen mener at endringer av styrehonorar som medfører vesentlig økte utgifter for den enkelte institusjon, bør kompenseres gjennom budsjettildelingene til den enkelte institusjon.
Norsk studentorganisasjon opplyser om at noen institusjoner honorerer studentmedlemmer i styret utover styregodtgjørelsen, og understreker at en endring ikke må hindre slike ordninger. Studentene i Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitets styre frykter at departemental fastsettelse av styregodtgjørelse vil ødelegge en allerede presset studentøkonomi, og går imot forslaget i en egen uttalelse.
6.4 Departementets vurdering
Departementet mener det er prinsipielt uheldig at styrene fastsetter sin egen godtgjørelse, og at det derfor bør være departementet som fastsetter de ulike styrenes godtgjørelse.
Departementet vil i sin fastsettelse av godtgjørelse til styremedlemmer legge vekt på at godtgjørelsen skal reflektere styrets ansvar, kompetanse, tidsbruk og virksomhetens kompleksitet. Godtgjørelsen skal fastsettes for det enkelte styret, og ekstern styreleder skal kompenseres særskilt.
Departementet vil også legge vekt på at styregodtgjørelsen skal bidra til riktig og god kompetanse i styret. Ekstern styreleder bør godtgjøres særskilt i tråd med det større omfanget av oppgaver som normalt ligger til dette vervet sammenlignet med øvrige medlemmer. Departementet vil ved fastsettelse av styregodtgjørelser basere seg på forslag fra institusjonene. Departementet tar ikke sikte på å fastsette styregodtgjørelser som innebærer vesentlige endringer for institusjonenes økonomi. Departementet tar heller ikke sikte på å fastsette godtgjørelser på et lavere nivå enn i dag, med mindre det viser seg at institusjoner har fastsatt en åpenbart urimelig høy godtgjørelse.
Forutsatt at rammene for styrevervet ikke endrer seg vesentlig, tar departementet sikte på at nivået på godtgjørelsen bør være stabilt over tid. Det vil si at det normalt bør reguleres for lønns- og prisvekst.
Departementet mener det ikke er behov for å gjøre særlige endringer i gjeldende ordning for godtgjørelse til valgt rektor. Valgt rektors lønn er i dag resultat av sentrale forhandlinger mellom Kunnskapsdepartementet og berørte organisasjoner. Det er forhandlet frem en egen avtale som gjelder honorering av valgte verv ved alle de statlige høyere utdanningsinstitusjonene. I gjeldende lov § 9-3 fjerde ledd fremgår det imidlertid at rektor har krav på en rimelig godtgjøring etter nærmere regler fastsatt av styret. Dette er etter departementets vurdering misvisende. Styret har i praksis ingen rolle i dette, og bør heller ikke ha det. Departementet foreslår derfor at det i loven ikke bør være særskilte bestemmelser om honorering av valgt rektor, men at det som i dag fastsettes gjennom forhandlinger mellom departementet og berørte organisasjoner.
Det vises til lovforslaget § 9-3 femte ledd.