3 Samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning
3.1 Nærmere om europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2015/1794
Endringsdirektivet ble vedtatt 6. oktober 2015, og trådte i kraft i EU 10. oktober 2017. Hensikten med endringsdirektivet er å styrke arbeidstakerrettighetene for sjøfolk. For å utnytte potensialet for nyskaping, og dermed også gjøre det mer attraktivt å jobbe til sjøs, har det vært viktig for EU å forbedre arbeids- og levevilkårene om bord på skip.
Endringsdirektivet er et resultat av flere års arbeid og dialog med partene i arbeidslivet på europeisk nivå. Kommisjonens opprinnelige forslag fra 18. november 2013 var gjenstand for betydelig diskusjon. Endringsdirektivet bygger på et kompromiss mellom Den europeiske rederiorganisasjonen ECSA (European Community Shipowners' Associations) og Den europeiske transportarbeiderføderasjonen ETF (European Transport Workers’ Federation). Som fremhevet i fortalepunkt 10 i endringsdirektivet, gir dette kompromisset en god balanse mellom behovet for å forbedre sjøfolks arbeidsvilkår og behovet for å ta tilbørlig hensyn til sektorens særtrekk.
Direktivet har også vært gjenstand for nasjonale høringer. Organisasjonene på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden har vært hørt, både da direktivet var på forslagsstadiet og etter vedtakelsen i EU. Både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden støtter endringsdirektivet slik det er vedtatt.
Endringsdirektivet endrer fem arbeidsrettsdirektiver. For det første endres direktiv om vern av arbeidstakere ved arbeidsgiverens insolvens (2008/94/EF). Artikkel 1 nr. 3 endres slik at det ikke lenger vil være mulig å unnta mannskap som eier eller har part i vedkommende fartøy e.l. («andelsfiskere») fra rettighetene etter direktivet.
Videre oppheves artikkel 1 nr. 7 i direktiv om europeiske samarbeidsutvalg (2009/38/EF) slik at det ikke lenger vil være adgang til å unnta sjøfolk. Endringsdirektivet tilføyer samtidig et nytt ledd i artikkel 10 nr. 3 slik at også medlemmer i europeiske samarbeidsråd mv., som er ansatt på sjøgående skip, har rett til å delta på møter under nærmere bestemte forutsetninger.
Endringsdirektivet gjør også endringer i direktiv om informasjon til og konsultasjon med arbeidstakere (2002/14/EF), heretter referert til som «arbeidstakerdirektivet», ved at artikkel 3 nr. 3 oppheves. Endringen innebærer at det ikke lenger er adgang til å gjøre unntak for sjøfart.
I direktiv om masseoppsigelser (98/59/EF) oppheves artikkel 1 nr. 2 bokstav c) slik at direktivet også gjelder for arbeidstakere på skip. Videre tilføyes et ledd i artikkel 3 nr. 1 der det fremgår at melding om masseoppsigelse av arbeidstakere på skip skal sendes den relevante myndigheten hos flaggstaten.
Til sist endres direktiv om virksomhetsoverdragelse (2001/23/EF). Artikkel 1 nr. 3 endres slik at direktivet som utgangspunkt gjøres fullt ut gjeldende for arbeidstakere på skip. Endringsdirektivet innfører samtidig et unntak for overdragelser som utelukkende gjelder ett eller flere skip.
3.2 EØS-komiteens beslutning nr. 258/2018 av 5. desember 2018
EØS-komiteens beslutning nr. 258/2018 av 5. desember 2018 om endring av EØS-avtalens vedlegg XVIII (Helse og sikkerhet på arbeidsplassen og likebehandling av kvinner og menn) inneholder en fortale og fire artikler. I fortalen vises det til EØS-avtalen artikkel 98, som gjør det mulig å endre vedleggene til EØS-avtalen ved beslutning i EØS-komiteen.
Artikkel 1 fastsetter at endringsdirektivet tas inn i EØS-avtalens vedlegg XVIII.
Artikkel 2 fastslår at den islandske og den norske språkversjonen av direktivet gis gyldighet og kunngjøres i EØS-tillegget til Den europeiske unions tidende.
Artikkel 3 regulerer når beslutningen trer i kraft.
Artikkel 4 fastslår at beslutningen skal kunngjøres i EØS-avdelingen og i EØS-tillegget til Den europeiske unions tidende.
3.3 Forholdet til norsk rett
Den nasjonale gjennomføringen av direktiv (EU) 2015/1794 krever materiellrettslige endringer i skipsarbeidsloven, NIS-loven og lov om europeiske samarbeidsutvalg m.v.
I skipsarbeidsloven foreslås nye bestemmelser om arbeidsgivers plikt til å gi tillitsvalgte relevante opplysninger før beslutning om masseoppsigelse (§ 5-1). Videre foreslås nye bestemmelser om overdragelse av en virksomhet eller en del av en virksomhet (nytt kapittel 5 A), i tillegg til at anvendelsesområdet til kapittel 11 om informasjon og drøfting med arbeidstakernes representanter foreslås utvidet (§§ 11-1 og 11-2).
Gjennomføringen vil også kreve endringer i NIS-loven. NIS-loven § 8 første ledd inneholder en omfattende liste over bestemmelser i skipsarbeidsloven som kan fravikes i tariffavtale. Etter endringsdirektivet vil flere av disse bestemmelsene ikke lenger kunne fravikes. Det vil likevel fortsatt være adgang til å fravike skipsarbeidsloven ny § 5 A-2 (vern mot oppsigelse ved virksomhetsoverdragelse) og § 11-2 (gjennomføring av plikten til informasjon og drøfting) i tariffavtale, i tråd med endringsdirektivet.
I lov om europeiske samarbeidsutvalg m.v. må § 1 annet ledd oppheves slik at loven også kommer til anvendelse for arbeidstakere i utenriks sjøfart.