9 Økonomiske og administrative konsekvenser
Departementet legger til grunn at gjennomføringen av EØS-komiteens beslutning og de tilhørende lovendringene ikke vil få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for verken næringen eller det offentlige.
Lov om europeiske samarbeidsutvalg m.v. kommer kun til anvendelse for norske foretak med minst 1000 ansatte innenfor EØS-området, og med minst 150 ansatte i hvert av minst to EØS-land. Loven gjelder også for konserner/grupper av foretak med kontrollerende selskap i Norge og med minst 1000 ansatte innenfor EØS, når konsernet omfatter minst to foretak i forskjellige EØS-land som hvert sysselsetter minst 150 arbeidstakere. Med dette relativt begrensede virkeområdet, vurderes endringen i lov om europeiske samarbeidsutvalg m.v. å ikke ville medføre særlige konsekvenser for verken næringen eller det offentlige.
De foreslåtte endringene i NIS-loven og skipsarbeidsloven som gjennomfører arbeidstakerdirektivet, innskrenker partenes adgang til å tariffeste andre regler enn de i skipsarbeidsloven kapittel 11 om informasjon og drøfting. Ettersom det tidligere har vært en slik adgang for NIS-skip, antas det å bli behov for å oppdatere tariffavtaler i henhold til disse lovendringene.
Når det gjelder de øvrige endringene i skipsarbeidsloven, særlig de knyttet til gjennomføringen av virksomhetsoverdragelsesdirektivet, antas disse å medføre en noe økt administrativ og økonomisk byrde for næringen. Direktivet regulerer blant annet når arbeidstakernes representanter skal beholde sin rettsstilling og funksjon, og pålegger både tidligere og ny arbeidsgiver en informasjons- og drøftingsplikt der en virksomhetsoverdragelse berører sjøfolk. De foreslåtte endringene som skal gjennomføre kravene etter masseoppsigelsesdirektivet vil også kunne innebære beskjedne administrative konsekvenser i form av nye prosedyrer ved masseoppsigelser. Samlet sett vurderes likevel konsekvensene å ha et begrenset omfang.
Det avgjørende ved gjennomføringen av endringsdirektivet er at kravene bygger på et kompromiss mellom Den europeiske rederiorganisasjonen (ECSA) og Den europeiske transportarbeiderføderasjonen (ETF). Næringen, representert av både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden, støtter gjennomføringen av endringsdirektivet. Forslagene til lovendringer er et resultat av Norges forpliktelser etter EØS-avtalen, og vil gi en generell styrking av sjøfolks arbeidstakerrettigheter.