2 Dagens situasjon og omtale av utbyggingen
Dagens E134 mellom Damåsen og Saggrenda har ikke tilfredsstillende standard, særlig med hensyn til kurvatur og vegbredde. Vegbredden er 7-8 m inn mot Kongsberg og stedvis smalere i sentrumsområdene. E134 går gjennom bynære og tettbebygde områder, noe som gir nærføringsulemper i form av støy, barrierevirkninger, redusert luftkvalitet og rystelser. Både gjennomgangstrafikken og lokaltrafikken har relativt dårlig framkommelighet. Årsdøgntrafikken (ÅDT) varierer i dag fra om lag 5 000 kjøretøy til om lag 19 000 kjøretøy.
Strekningen er den mest ulykkesutsatte på E134 i Buskerud. I perioden 2004–2013 var det i alt 50 ulykker med personskade på strekningen, og totalt ble 72 personer drept eller skadet i disse ulykkene. Av disse ble tre personer drept og fire personer hardt skadet. I tillegg var det 14 ulykker med personskade på Gomsrudvegen (fv 87), og totalt ble 19 personer drept eller skadet i disse ulykkene. Av disse ble to personer drept og en person hardt skadd.
Prosjektet omfatter bygging av 13,2 km ny hovedveg og om lag 10 km nye sideveger med tilhørende konstruksjoner og sideanlegg. ÅDT i 2040 er beregnet til å variere mellom 8 700 og 22 700 kjøretøy. Om lag 8,5 km skal derfor bygges som firefelts veg, mens resten bygges som tofelts veg med midtrekkverk og forbikjøringsfelt.
Ny E134 starter ved Damåsen. Ved Diseplass etableres et planskilt kryss som skal knytte ny veg til eksisterende E134. Vegen går videre i toløps tunnel under Gamlegrendåsen til Tislegård. Her knyttes ny E134 sammen med Gomsrudvegen (fv 87) og krysser Numedalslågen på ny bru. I Sellikdalen etableres ny adkomst til Kongsberg Teknologipark. Fra Sellikdalen går ny E134 inn i en toløps tunnel under Svartås. Ved Trollerudmoen tilknyttes eksisterende E134. Ny E134 går videre mot Moane og inn i en kort ettløps tunnel med midtrekkverk. Vegen kommer ut i dagen like før den krysser over eksisterende E134 og Kobberbergselva. Vegen går så gjennom Saggrenda, videre i en ny kort ettløps tunnel med midtrekkverk under Vollås før den tilknyttes eksisterende E134 øst for Kobbervoll bru.
På den 3,5 km lange delstrekningen Tislegård – Trollerudmoen bygges det fire rundkjøringer. Rundkjøringer brukes i enkelte tilfeller på nasjonale hovedveger når vegen i tillegg til å være en ren gjennomfartsveg også er en del av byens vegnett. For denne delstrekningen er bruken av rundkjøringer nødvendig på grunn av nærføring til Numedalslågen, jernbanen, boligområder og et kommunalt renseanlegg, samt ønsket om å unngå store inngrep i terrenget langs vegen. Bruken av rundkjøringer i stedet for planskilte kryss gir store kostnadsbesparelser og miljøgevinster for prosjektet.
I tillegg omfatter prosjektet siste del av nedføringsvegen til Darbu på fv 72 og ny jernbaneundergang ved Teigen på fv 286. Øvre del av nedføringsvegen fra E134 ved Dunserud kryss til fv 72 Gamle Kongsbergvei ble etablert i forbindelse med utbyggingen av E134 på strekningen Heggstad – Damåsen. Gjenstående del av nedføringsvegen etableres nå for å lede gjennomgangstrafikken utenom boligfeltet mellom fv 72 Gamle Kongsbergvei og fv 73 Kongsbergveien på en trafikksikker og effektiv måte. Jernbaneundergangen ved Teigen på fv 286 har svært dårlig standard, og det legges derfor opp til å etablere en ny undergang som gir bedre vegstandard og trafikksikkerhet. Den nye undergangen innebærer at jernbanesporet legges om på en om lag 700 meter lang strekning, noe som muliggjør høyere kjørehastighet for tog.
Reguleringsplanen for prosjektet ble godkjent i Kongsberg kommune 9. mai 2012 og i Øvre Eiker kommune 18. april 2012.
Det er gjennomført ekstern kvalitetssikring (KS2) av prosjektstyringsunderlag, kostnadsoverslag og trafikkgrunnlag. Statens vegvesen foreslo opprinnelig en styringsramme på 3 840 mill. 2013-kr og en kostnadsramme på 4 165 mill. 2013-kr. Kvalitetssikrer tilrår en styringsramme på 4 380 mill. 2014-kr og en kostnadsramme på 5 140 mill. 2014-kr. Statens vegvesen har tatt kvalitetssikrers tilrådinger delvis til følge og tilrår en styringsramme på 4 140 mill. 2014-kr og en kostnadsramme på 4 700 mill. 2014-kr. Samferdselsdepartementet slutter seg til Statens vegvesens vurderinger.
Prosjektets samfunnsøkonomiske netto nytte er beregnet til 330 mill. kr. Netto nytte over totale kostnader er beregnet til 0,3.
I henhold til kvalitetssikrers analyse har prosjektet en samfunnsøkonomisk netto nytte (prissatte effekter) på 643 mill. kr uten bompengefinansiering. Tallet for netto nytte faller med økt bompengesats, og med bompengesatser på 30 kroner for personbiler og 90 kroner for tunge kjøretøy, blir prosjektet marginalt ulønnsomt (-35 mill. kroner). Kvalitetssikrer kommer imidlertid til at prosjektets ikke-prissatte effekter trekker i positiv retning, og at en samlet vurdering av prissatte og ikke-prissatte effekter vil være at prosjektet er samfunnsøkonomisk lønnsomt uavhengig av nivået på bompengesatsene.