2 Generelt om rettsaktene
Europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1107/2009 om omsetning av plantevernmidler erstatter direktiv 91/414/EØF om markedsføring av plantevernmidler. Direktiv 91/414/EØF om markedsføring av plantevernmidler er en del av EØS-avtalen, men EFTA-landene har gjennom en tilpasningstekst et unntak for dette. Norge har derfor i dag et rent nasjonalt regelverk om godkjenning og bruk av plantevernmidler. En del tilgrensende regelverk er imidlertid gjennomført i norsk rett, herunder regler om rester av plantevernmidler i næringsmidler og fôrvarer og regler om klassifisering og merking av farlige kjemikalier.
Gjennomføring av Europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1107/2009 i Norge vil gi store endringer i godkjenningsprosessen for plantevernmidler, men mindre endringer i hvilke plantevernmidler som blir godkjent. Dette skyldes at kriteriene for vurdering av plantevernmidler vil bli svært lik dagens praksis i Norge.
Listen over aktive stoffer er videreført fra EUs tidligere regelverk for plantevernmidler, direktiv 91/414/EØF. Stoffer som er på listen skal etter hvert revurderes etter de nye strengere reglene i forordning 1107/2009. EU har et eget program med planer om når det enkelte aktive stoffet skal revurderes. Søknader om nye stoffer som ble sendt inn før 14. juli 2011, vurderes etter de gamle reglene. Det vil derfor i en periode fremover fortsatt være stoffer som vurderes etter det gamle regelverket.
Ved innlemmelse av forordning (EF) nr. 1107/2009 vil EFTA-landene imidlertid i henhold til tilpasningstekstene i EØS-komitébeslutningen kunne avslå plantevernmidler som inneholder aktive stoffer som er godkjent etter direktiv 91/414/EØF eller etter overgangsreglene i forordningen.
Når Europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1107/2009 om omsetning av plantevernmidler trer i kraft for Norge, vil beslutninger om innlemmelse av over 100 rettsakter på plantvernmiddelområdet også tre i kraft, og vil kunne gjennomføres i norsk rett.
Europaparlaments- og rådsdirektiv 2009/128/EF om fastsettelse av en ramme for fellesskapstiltak for å oppnå bærekraftig bruk av pesticider, gjelder forhold som tidligere ikke var regulert på fellesskapsnivå i EU. Direktivet gjelder i dag plantevernmidler, men det er ventet at det på sikt vil kunne utvides til å omfatte biocider.