3 Nærmere om innholdet i gjennomføringsforordningen
Kapittel I (artikkel 1–4) i gjennomføringsforordningen omhandler formål, virkeområde, definisjoner og allmenne prinsipper i forordningen.
Artikkel 4 beskriver offentlige krav for identifikasjon av dyr av hestefamilien. Kravene omfatter et identifikasjonsdokument (pass) som er gyldig i hele dyrets levetid, en identitetskontrollmetode (chip), som bl.a. sikrer en entydig forbindelse mellom identifikasjonsdokumentet og det dyr som dokumentet er utstedt for, en database som brukes til registrering av identifikasjonsopplysningene, jf. artikkel 38, og en sentral database opprettet i henhold til artikkel 39. Disse bestemmelsene er en videreføring av eksisterende krav.
Den største endringen for Norge er kravet om opprettelse av et sentralt nasjonalt hesteregister, der opplysninger om alle landets identifiserte hester skal samles (artikkel 39). Opplysningene som skal samles i dette registeret omfatter UELN-nummer, art, kjønn, farge, fødselsdato, chip-kode, fødselsland, dato for utstedelse av pass, navn på person som søkte om pass for hesten, status som registrert- eller brukshest, status mht. eventuell bruk i matkjeden, serienummer (når relevant) og dato for dyrets død (artikkel 38). Medlemsstatene forpliktes til å utveksle et minimum av opplysninger fra sine sentrale nasjonale hesteregister (artikkel 40).
Kapittel II (artikkel 5–13) omhandler identifikasjon av dyr av hestefamilien født innenfor EU. Identifikasjonsdokument/hestepass kan utstedes av stambokførende organ, internasjonale hestesportorganisasjoner, kompetente myndigheter eller andre utpekte organ. Kravene til passutstedende organ spesifiseres i forordningen i artikkel 5. Det blir en innskjerping av krav til passutstedende organer. Godkjenning av passutstedende organ kan trekkes tilbake, dersom det ikke lenger oppfyller kravene. Mangelfullt utstedte pass kan ugyldiggjøres. Passutstedende organ skal føre en database med opplysninger om alle hester de har utstedt pass til. Disse opplysningene, og endringer av disse, skal videreformidles til det sentrale nasjonale hesteregisteret. Det kan søkes om pass fra et godkjent utstedende organ i et annet land enn der hesten holdes, dersom det stambokførende/passutstedende organet har geografisk virkeområde der hesten holdes. Medlemsstaten bestemmer frist (innenfor visse tidsrammer) for når søknad om pass må være innsendt til passutstedende organ (artikkel 11).
Kapittel III (artikkel 14–15) omhandler identifikasjon av dyr av hestefamilien som importeres til EU. Opplysninger om hester med utenlandsk pass skal tilleggsregistreres i det landet der hesten holdes permanent.
Kapittel IV (artikkel 16–22) omhandler kontroller som kreves før utstedelse av identifikasjonsdokumenter, og metoder for identifikasjon.
Kapittel V (artikkel 23–26) beskriver forflytning og transport av dyr av hestefamilien Her omtales kravet til og håndtering av identifikasjonsdokument, også i tilfeller med bruk av midlertidige dokumenter.
Kapittel VI omhandler håndtering, utstedelse av duplikat, erstatning og midlertidig oppheving av identifikasjonsdokumenter (artikkel 27–31). Vesentlig her er kravet om at identifikasjonsdokumenter skal sikre kontinuitet i identifiseringen av dyret i hele dets levetid. Det påhviler her et ansvar både for hesteeier/bruker og for utstedende organer. Holderen eller eieren av hesten er ansvarlig for at alle opplysninger i passet til enhver tid er oppdatert. Ved endringer av opplysninger i passet, skal passet sendes inn til det organet som utstedte passet (artikkel 27). Ved tap av pass eller overskridelse av fristen for utstedelse av pass, skal det utstedes duplikatpass dersom identiteten til hesten kan fastslås, eller erstatningspass dersom identiteten til hesten ikke kan fastslås (artikkel 29). Som hovedregel skal hesten i slike tilfeller tas permanent ut av matkjeden.
Kapittel VII (artikkel 32–37) omhandler dødsfall blant dyr av hestefamilien og slaktedyr av hestefamilien beregnet på konsum og registrering av medisinsk behandling.
Modell for hestepasset og spesifikasjoner med hensyn til utforming er gitt i vedlegg til forordningen. Hestepasset skal ha et bestemt format med en bestemt rekkefølge på de ulike avsnittene. Krav til sikkerhetstiltak som skal forhindre forfalskning av hestepasset spesifiseres.