8 Økonomiske og administrative konsekvenser
8.1 Høringsforslaget
Det ble i høringsnotatet uttalt at det er vanskelig å slå fast med sikkerhet om innføring av overtredelsesgebyr vil medføre større eller mindre ressursbruk, men at et av formålene bak innføringen av overtredelsesgebyr er å sikre bedre etterlevelse og dermed færre oppfølgingssaker for tilsynsmyndigheten. Departementet antok i høringsforslaget at innføring av overtredelsesgebyr ikke vil føre til vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for tilsynsmyndighetene tatt i betraktning det tilsynsansvaret som allerede ligger på disse myndighetene i dag. Det ble heller ikke antatt at dette ville medføre vesentlige konsekvenser for klageinstansene. Det ble videre vist til departements vurderinger i Prop. 60 L (2017–2018) kap. 12.3 om administrative og økonomiske konsekvenser som ble ansett som aktuelle også for lovendringene knyttet til overtredelsesgebyr i høringsnotatet av 13. september 2018.
8.2 Høringen
Kun to av høringsinstansene har hatt merknader til de økonomiske og administrative konsekvensene av høringsforslaget.
Institutt for farmasi ved Det helsevitenskapelige fakultet ved Norges arktiske universitet uttaler:
«Institutt for farmasi mener det er overveiende sannsynlig at kontroll med forskrivning på blåresept vil utløse et betydelig merarbeid for tilsynsmyndigheten. Det er derfor viktig at tilsynsmyndigheten blir tilført nødvendige ressurser slik at overtredelser utløser en reell risiko for sanksjoner.»
Oslo politidistrikt uttaler at man forutsetter at alvorlige lovbrudd fortsatt vil bli anmeldt politiet.
8.3 Departementets vurdering
Departementet registrerer at et fåtall av høringsinstansene har hatt merknader til de økonomiske og administrative konsekvensene knyttet til høringsforslaget.
Lovendringene knyttet til overtredelsesgebyr i denne proposisjonen, innebærer ikke nye oppgaver for tilsyns- og kontrollmyndighetene. Myndigheten til å ilegge overtredelsesgebyr, vil ligge til myndigheter som allerede fører tilsyn og kontroll etter de aktuelle regelverkene. Forslagene gir tilsynsmyndighetene et ytterligere verktøy for å håndheve regelverket de allerede har et ansvar for å følge opp.
Departementet fastholder vurderingene i høringsforslaget, og legger til grunn at eventuelle økte kostnader vil kunne dekkes innenfor tilsynsorganenes gjeldende budsjettrammer.