3 Dagens regelverk
Etter universitets- og høyskoleloven (uhl.) § 7-1 første ledd er hovedregelen at statlige universiteter og høyskoler ikke kan kreve egenbetaling fra studenter for ordinære utdanninger som fører fram til en grad eller yrkesutdanning. «Egenbetaling» er lovens begrep for studieavgift. Det følger av første ledd at departementet i særskilte tilfeller kan godkjenne unntak fra dette gratisprinsippet for ordinære utdanninger ved de statlige institusjonene.
For private institusjoner er utgangspunktet at de kan kreve egenbetaling fra alle studenter, men det er stilt krav om at både statlige tilskudd og egenbetaling skal komme studentene til gode, jf. uhl. § 8-3 fjerde ledd.
EØS-avtalen art. 4 fastsetter et forbud mot nasjonalitetsbestemt forskjellsbehandling, tilsvarende EU-traktatens art. 18. Europaparlaments- og rådsdirektiv 2004/38/EF av 29. april 2004 om unionsborgeres og deres familiemedlemmers rett til å bevege seg og oppholde seg fritt på medlemsstatenes territorium art. 24 (1) bestemmer at alle unionsborgere som oppholder seg på vertsstatens territorium i samsvar med direktivet, har rett til å bli behandlet på samme måte som medlemsstatens egne borgere. Direktivet er tatt inn i EØS-avtalen og gjelder på samme måte for EØS-borgere i Norge. Retten til likebehandling gjelder på visse vilkår også for familiemedlemmer til EØS-borgere.
EU-domstolen har lagt til grunn at diskrimineringsforbudet i EU-retten gjelder generelt for adgang til utdanning, jf. C-293/83 Gravier og C-24/86 Blaizot. Dette omfatter også gebyrer og avgifter som kreves for å få adgang til undervisningen. Etter homogenitetsprinsippet i EØS-avtalen skal tilsvarende tolkning legges til grunn for EØS-borgere i Norge. Norske myndigheter kan dermed ikke pålegge en studieavgift for studenter som har rett til likebehandling etter EØS-avtalen, dersom norske studenter ikke betaler samme avgift.
Etter separasjonsavtalen som ble inngått 28. januar 2020 mellom Island, Liechtenstein, Norge og Storbritannia videreføres rettigheter etter EØS-avtalen for britiske statsborgere som har benyttet seg av retten til fri bevegelighet før overgangsperiodens utløp 31. desember 2020. I utgangspunktet gjelder dette også deres familiemedlemmer. For denne gruppen gjelder tilsvarende diskrimineringsforbud som beskrevet over for EØS-borgere.
Etter EFTA-konvensjonen har statsborgere fra Sveits tilsvarende rettigheter til likebehandling med norske statsborgere.