Prop. 69 L (2024–2025)

Endringer i genteknologiloven

Til innholdsfortegnelse

5 Orientering om mulig endring i fôrforskriften

Dagens forskrift om fôrvarer fra 2002 stiller krav om at alle råvarer til fôr krever nasjonal godkjenning. Kun ett produkt basert på GMO-råvare er i dag godkjent til bruk til oppdrettsfisk i Norge (Aquaterra; omega-3 olje fra GMO-raps til bruk i fiskefôr). Norsk oppdrettsnæring importerer mesteparten av fôrråvarene som brukes til fiskefôrproduksjon. Årlig produseres det ca. 1,9 millioner tonn fiskefôr til norsk oppdrettsfisk, og dagens krav til GMO-frie råvarer medfører en ekstra kostnad beregnet til ca. 1,8 mrd. for oppdrettsnæringen. Tilsvarende merkostnad for landdyrsektoren dekkes av staten gjennom jordbruksavtalen. Fordi store deler av fiskefôret importeres, avhenger tilgangen til GMO-frie råvarer av global stabilitet.

I EU er GMO-råvarer til mat og fôr regulert av forordning (EF)1829/2003 om genmodifisert mat og fôr. Forordningen er EØS-relevant, men ikke tatt inn i EØS-avtalen eller i norsk rett per dags dato. Så lenge EUs forordning om genmodifisert mat og fôr fra 2003 ikke er innlemmet i norsk rett, har vi med dagens regelverk et nasjonalt godkjenningssystem for GMO-varer parallelt med EU. European Food Safety Authority (EFSA) gjennomfører risikovurderingene av søknader om GMO-varer i EU, og Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) gjennomfører tilsvarende vurderinger på nasjonalt nivå. Etter at VKM har vurdert 45 av 91 EU-søknader (status per mai 2023), har VKM konkludert med at det ikke er økt risiko for nevnte varer sammenlignet med tilsvarende konvensjonelle produkter. Det er altså ikke funnet særnorske forhold som ville påvirket godkjenningen. I tillegg viser erfaring at markedsaktører, av hensyn til økonomi og markedsvurderinger knyttet til bruk av GMO, i liten grad har søkt godkjenning av GMO-(rå)varer i Norge. Dette er trolig et resultat av at både norsk fôrproduksjon til oppdrettsfisk, og Norge som råvareimportør, begge er små i en global skala, og mulig fortjeneste i etterkant av en godkjenning er dermed begrenset. Samtidig vil en mulig besparelse i fôrkostnad tilfalle oppdretter, ikke aktør som søker godkjenning.

Det er i dag godkjent om lag 90-100 GMO-produkter i EU til mat og fôr, og kun ett i Norge. Nærings- og fiskeridepartementet vil i 2025 utrede hvilke konsekvenser en endring som åpner for bruk av ikke-spiredyktige GMO-fôrvarer til fiskefôr uten særskilt norsk godkjenning, vil ha. En eventuell endring vil åpne for bruk av ikke-spiredyktige EU-godkjente produkter som olje og mel av mais, oljeraps og soya i fiskefôr uten norsk godkjenning, en endring som kan påvirke kostnadene og beredskapen knyttet til tilgang på fôrvarer i oppdrettsnæringen. Dersom utredningen skulle resultere i en endring av fôrforskriften vil denne sendes på høring.

Til forsiden