5 Endringer i midlertidige stønadsordninger for selvstendig næringsdrivende, frilansere og lærlinger
5.1 Kap. 2543 Midlertidige stønadsordninger for selvstendig næringsdrivende, frilansere og lærlinger
5.1.1 Post 70 Stønad til selvstendig næringsdrivende og frilansere, overslagsbevilgning
Bevilgningen på posten er 266 mill. kroner.
Norsk økonomi og arbeidsmarked er fortsatt sterkt preget av koronapandemien. Pandemien har ført til at mange selvstendig næringsdrivende og frilansere har tapt inntekt. Usikkerheten om den videre utviklingen i smitte og nødvendige smitteverntiltak er betydelig. Det vises til omtalen av den økonomiske situasjonen i kapittel 2 og omtalen av regjeringens forslag til lovendring for videreføring av kompensasjonsytelsen i kapittel 3. På bakgrunn av økt usikkerhet om inntektsgrunnlaget for selvstendig næringsdrivende og frilansere gjennom vinteren og våren 2021, foreslår regjeringen at kompensasjonsytelsen for selvstendig næringsdrivende og frilansere videreføres til og med 30. juni 2021.
Det anslås på svært usikkert grunnlag at en videreføring av kompensasjonsytelsen vil øke utgiftene med 280 mill. kroner i 2021, og det foreslås å øke bevilgningen med 280 mill. kroner.
5.1.2 Post 71 Stønad til lærlinger, overslagsbevilgning
Bevilgningen på posten er 24 mill. kroner.
Det gis som hovedregel ikke dagpenger til personer som gjennomfører utdanning eller opplæring, jf. folketrygdloven § 4-6. Etter anmodning fra Stortinget ble det innført en midlertidig inntektssikringsordning for lærlinger som mister lærlingplassen eller blir permitterte under koronapandemien. Det er gjort unntak fra flere vilkår i folketrygdloven, slik at lærlinger som fortsetter i utdanningen, kan gis dagpenger fra første virkedag etter bortfall av lærlingplassen. I tillegg er det gitt egne regler om fastsetting av dagpengesatsen for denne gruppen. Dagpengene utbetales for fem dager per uke og gis med 100 pst. av den delen av lærlinglønnen som er under 1,5 ganger grunnbeløpet, og med 62,4 pst. av den delen av lærlinglønnen som er mellom 1,5 og seks ganger grunnbeløpet. Med lærlinglønn menes den lønnen lærlingen hadde på tidspunktet for permittering eller bortfall av lærlingplassen. Ordningen er regulert i midlertidig forskrift 20. mars 2020 nr. 368 om unntak fra folketrygdloven og arbeidsmiljøloven i forbindelse med covid-19-pandemien.
Etter gjeldende regler avvikles den særlige ordningen for nye tilfeller 1. april 2021, men de som innen det er innvilget stønad, kan motta stønad i en full stønadsperiode på inntil 52 uker, men ikke ut over 31. desember 2021. Få lærlinger mottar dagpenger på de særlige vilkårene. I uke 50 var det registrert 336 ledige lærlinger, og det ble utbetalt i underkant av 5,2 mill. kr i dagpenger til lærlinger.
En kompensasjonsgrad på 100 pst. opp til 1,5 ganger grunnbeløpet kan synes gunstig, men samtidig er satsen 62,4 pst. for inntekter over 1,5 ganger grunnbeløpet, og ikke 80 pst. opp til 3 ganger grunnbeløpet som i den forhøyede satsen for ordinære dagpengemottakere. Dessuten er inntektene på et lavt nivå. Lærlingvilkårene er lite benyttet, men likevel viktige for dem det gjelder. Også denne våren vil lærlinger kunne bli permittert eller miste jobben som følge av smitteverntiltak og pandemien generelt.
Det foreslås at de særlige vilkårene for dagpenger til lærlinger videreføres for nye tilfeller til og med 30. juni 2021. Ideelt sett skulle en slik rett begrenses til 1. halvår, men det vil ikke være praktisk håndterbart å lage enda en særregel for en liten gruppe. Forslaget er derfor at lærlinger som er innvilget dagpenger etter særreglene til og med 30. juni 2021, kan fortsette å motta dagpenger på disse vilkårene i 52 uker, men ikke lenger enn til og med 31. desember 2021.
Videreføringen av de særlige vilkårene for dagpenger til lærlinger anslås på usikkert grunnlag å øke utgiftene med 5 mill. kroner, og det foreslås å øke bevilgningen med 5 mill. kroner.