3 Lovforslagets bakgrunn
Formålet med den norsk-svenske elsertifikatordningen er å bidra til økt produksjon av elektrisk energi basert på fornybare kilder i begge landene. Grunnlaget for samarbeidet er nedfelt i Avtale mellom Kongeriket Norges regjering og Kongeriket Sveriges regjering om et felles marked for elsertifikater av 29. juni 2011, med endringsavtale av 8. april 2015. I avtalen er det satt et samlet mål for fornybar elektrisitetsproduksjon i Norge og Sverige på 28,4 TWh i 2020, som det felles elsertifikatmarkedet skal utløse.
I tråd med artikkel 8 i avtalen skal partenes beslutninger som berører vesentlige rammebetingelser for elsertifikatmarkedet fortrinnsvis gjøres ved såkalte kontrollstasjoner. En kontrollstasjon innebærer gjennomføring av felles utredninger og drøftelser om blant annet behov for endringer eller justeringer i regelverket om elsertifikater. Første kontrollstasjon ble gjennomført i 2015, og førte fram til lovendringer som trådte i kraft 1. januar 2016.
Departementet ga i brev 24. september 2015 og 18. desember 2015 NVE i oppdrag å utarbeide grunnlag for andre kontrollstasjon. NVE overleverte 10. juni 2016 rapporten Kontrollstasjon 2017 del 1: NVEs gjennomgang av elsertifikatordningen (Rapport nr. 55/2016). Departementet la NVEs rapport ut på departementets nettside for merknader med frist 29. august 2016. Departementet mottok uttalelser fra Agder Energi, Norwea, Statkraft og Energi Norge sammen med Energiföretagen Sverige. Uttalelsene er lagt ut på departementets nettside. På svensk side har Energimyndighetens rapport Kontrollstation 2017 för elcertifikatsystemet – En delredovisning (ER 2016:09) vært på høring.
Basert på NVEs rapport nr. 55/2016 og de mottatte innspillene utarbeidet departementet høsten 2016 et høringsforslag som beskrevet nærmere i punkt 5 nedenfor. Forslaget knyttet seg til at elsertifikatkvotene fastsettes i forskrift framfor å stå som en tabell i loven. Departementet foreslo også at loven angir de sentrale prinsippene som skal ligge til grunn for senere endringer av kvotene gjennom forskriftsvedtak. Dette vil gjøre det mulig å korrigere for eventuelle avvik fra tidligere anslag raskere enn ved dagens praksis, samtidig som ordningen gjøres forutsigbar ved at prinsippene er angitt i loven.