4 Gjeldende rett
Elsertifikatloven § 17 inneholder en tabell som viser elsertifikatkvoter fastsatt for hvert år fram til 2035. Elsertifikatkvotene angir hvor mange elsertifikater som må annulleres for hver megawattime elektrisk energi som er levert eller brukt av aktører med elsertifikatplikt. Gjennom å pålegge norske aktører en plikt til å annullere elsertifikater sikres det en etterspørsel etter elsertifikater i tråd med ordningens formål.
Samlet mål for ny fornybar elektrisitetsproduksjon i det felles elsertifikatmarkedet er 28,4 TWh i år 2020, jf. avtalen mellom Norge og Sverige artikkel 2. Norge skal etter avtalen tilstrebe at det annulleres elsertifikater tilsvarende 13,2 TWh for år 2020, og Sverige tilsvarende 15,2 TWh. Med en tildelingsperiode på 15 år for de enkelte anleggene som kvalifiserer for elsertifikater, skal Norge tilstrebe å annullere elsertifikater tilsvarende 198 TWh gjennom hele ordningens varighet, fra og med 1. januar 2012 til og med 31. desember 2035.
For å oppfylle forpliktelsen må Norge i tillegg sørge for annullering av elsertifikater fra elektrisitetsproduksjon i anlegg som faller inn under den norske overgangsordningen. Overgangsordningen ble utvidet ved lovendringene i 2015.
Ved fastsettelse av elsertifikatkvotene for alle årene innenfor ordningens levetid er det nødvendig å anslå utviklingen i det beregningsrelevante forbruket. Det er også nødvendig å anslå hvor mye produksjon som vil komme inn under den norske overgangsordningen. Dette er usikre anslag.
I henhold til artikkel 6 punkt 3 i avtalen mellom Norge og Sverige har hvert land rett og plikt til å gjøre nødvendige justeringer i kvotene fram mot 2035 for å oppfylle avtalen. Enhver endring av elsertifikatkvotene må i dag besluttes gjennom lovvedtak. Dette gjelder i begge landene. Kvotene må oppdateres og justeres løpende for å oppfylle forpliktelsene i avtalen. Også slike tekniske justeringer av kvotene gjennomføres i dag ved endringer i elsertifikatloven.
Under første kontrollstasjon fikk NVE i oppdrag å utarbeide et forslag til kvoter som følge av tekniske justeringer for estimeringsavvik. Forslaget ble sendt på høring og inngikk i departementets lovproposisjon til Stortinget våren 2015, jf. Prop. 97 L (2014–2015). Lovendringene trådte i kraft 1. januar 2016.