3 Generelt om endringsavtalen
Endringsavtalen innebærer for det første at det felles målet for ny elproduksjon basert på fornybare energikilder i Norge og Sverige i 2020 økes med 2 TWh, fra 26,4 TWh til 28,4 TWh. Måløkningen medfører endringer i kvotene kun på svensk side og innebærer ingen endring i den norske finansieringsforpliktelsen, dvs. antall elsertifikater Norge er forpliktet til å annullere endres ikke. Endringene vil gjennomføres i forbindelse med den første kontrollstasjonen for det felles elsertifikatsystemet, som skal finne sted innen utgangen av 2015.
Videre forplikter endringsavtalen Sverige til å legge fram et forslag for den svenske riksdagen i løpet av 2015 om å fjerne det gjeldende fritaket for skatteplikt i kap. 11, § 2 i lagen (1994:1776) om skatt på energi for vindkraftproduksjon som ikke leveres yrkesmessig og for øvrig elproduksjon basert på fornybare energikilder som ikke leveres yrkesmessig. Forslaget skal gjelde for anlegg som settes i drift etter 1. juli 2016 og hvor installert produksjonskapasitet fører til en årlig elproduksjon som overstiger en årlig elproduksjon tilsvarende om lag den som effektgrensen på 100 kVA i Norge leder til. Ikrafttredelse av endringsavtalen forutsetter at den svenske riksdagen har fattet vedtak i overensstemmelse med den svenske regjeringens forslag om å fjerne dette fritaket.
I henhold til avtalen av 29. juni 2011 står hver part fritt til å fastsette at anlegg kan godkjennes etter 31. desember 2020. I Norge er det fastsatt en sluttdato for når anlegg må være idriftsatt for å kunne godkjennes for rett til elsertifikater. I Sverige er det ikke fastsatt en slik sluttdato. Endringsavtalen fastsetter at partene i forbindelse med den andre kontrollstasjonen skal vurdere om det er behov for å innføre en regel for når anlegg må være idriftsatt for å kunne godkjennes for tildeling av elsertifikater. Dette kan føre til at det på svensk side også vil bli fastsatt en sluttdato. Videre fastsetter endringsavtalen at partene i forbindelse med den andre kontrollstasjonen skal vurdere om kvotekurven skal lovreguleres på en slik måte at justering av årlige elsertifikatkvoter, som følger av denne endringsavtalen og avtalen av 29. juni 2011, ikke må være gjenstand for lovendring.
Endringsavtalen regulerer også fordelingen av elproduksjonen fra de anlegg som inngår i det felles elsertifikatmarkedet ved rapporteringen i henhold til fornybardirektivet. Endringene i fordelingen ved slik rapportering gjøres på bakgrunn av at Sverige etter endringsavtalen har en større forpliktelse til å annullere sertifikater enn Norge.