2 Viktige utfordringer for Postens virksomhet
Utviklingstrekkene og utfordringene som er omtalt i forrige eiermelding gjør seg fortsatt gjeldende og forsterkes, jf. St.meld. nr. 26 (2000-2001). Markedsutviklingen er preget av intensivert konkurranse fra elektroniske alternativer, strukturendringer og skjerpede kundekrav. Dette stiller Posten overfor store utfordringer knyttet til produkt- og tjenesteutvikling, effektivisering, omstilling og markedsposisjonering.
2.1 Endringer i kommunikasjons- og logistikkmarkedene
Fremvekst av elektroniske alternativer. Elektroniske kommunikasjonstjenester erstatter i økende grad de tradisjonelle brevproduktene. Overgangen til elektroniske alternativer reduserer etterspørselen etter fysiske brev i store kundesegmenter. Særlig gjelder dette innenfor bank og finans og offentlig saksbehandling. Utviklingen er en alvorlig trussel mot lønnsomheten i Posten, særlig fordi det er de mest lønnsomme brevsendingene som enklest kan erstattes med elektroniske løsninger. Når elektronisk faktura og elektronisk offentlig saksbehandling får større utbredelse og blir oppfattet som like pålitelig som tradisjonelle tjenester, vil nedgangen i det fysiske brevvolumet forsterkes ytterligere.
Liberalisering av brevmarkedet. Samtidig som konkurransen fra elektroniske tjenester skjerpes, forventes det at en gradvis avvikling av Postens enerett vil medføre økt direkte konkurranse. Dette vil legge ytterligere press på Postens fortjenestemarginer. Det er ventet at konkurransen først og fremst vil komme i de mest lønnsomme kundesegmentene, blant annet innen forretningsbrev og i tett befolkede områder. Flere sterke internasjonale aktører har posisjonert seg til å ta markedsandeler innenfor disse lønnsomme delene av markedet.
Globalisering og skjerpede kundekrav. I Europa skjer strukturrasjonaliseringer innen industrien i en rekke bransjer. Integrerte nettverk for produksjons - og informasjonsutveksling etableres på tvers av landegrenser. En konsekvens er reduksjon av antall lagre, lengre transportavstander og større krav til forutsigbar og effektiv logistikk. I sin tur betyr dette økt etterspørsel etter skreddersydde tjenester som dekker hele, eller store deler av, kundenes totale logistikk- og transportbehov nasjonalt og internasjonalt. Elektronisk utveksling av ordre- og leveranseinformasjon er i en slik sammenheng en viktig forutsetning for å imøtekomme kundenes behov.
Strukturendringer og bransjeglidninger. Endringene på kundesiden driver frem omfattende strukturendringer også på leverandørsiden. De store postselskapene i Europa - britiske Royal Mail, nederlandske TPG, tyske Deutsche Post og franske LaPoste - ekspanderer på tvers av landegrensene gjennom oppkjøp og inngåelse av allianser. Deres satsningsområder er adressert og uadressert brevpost, ekspress, logistikk og finans. Gjennom sine nettverk kan disse selskapene i prinsippet transportere sendinger helt frem til mottaker uavhengig av de nasjonale postselskapene. Det innebærer at internasjonale tradisjonelle postvolumer flyttes over til fremførings- og distribusjonsnettverk som bygges utenfor de nettverkene som inngår i det tradisjonelle postsamarbeidet. Slik posisjonerer de store aktørene seg også i forhold til den pågående liberaliseringen innenfor brevformidling. Samtidig blir bransjeskiller mindre markert som følge av den teknologiske utviklingen, også mellom postsektoren og andre bransjer. Postselskapene går fra å være leverandører av distribusjonstjenester til å bli leverandører av integrerte tjenester innenfor logistikk og kommunikasjon. Utviklingen stiller de mindre postselskapene overfor store strategiske utfordringer.
Strukturendringene griper også inn i Norden, og de store logistikkleverandørene er sterkt til stede i Norge gjennom partnere og/eller datterselskaper. Posten Sveriges skifte av alliansepartnere, og kjøp av andeler (50 prosent) i DFDS Tollpost i Norge, representerer en vesentlig endring i konkurransesituasjonen i det nordiske logistikkmarkedet. Om lag 60 prosent av pakkeimporten til Norge kommer fra Sverige. Denne andelen forventes å øke etter hvert som flere store selskaper sentraliserer sine distribusjonslagre og logistikkfunksjoner i Norden, og særlig til Sverige.
Delprivatisering av statlige postvirksomheter. To av de store postselskapene i Europa, nederlandske TPG og Deutsche Post, er delprivatisert. Også i andre land arbeides det med fristilling og privatisering, blant annet forbereder den danske stat delprivatisering av Post Danmark AS.
2.2 Postens strategiske utfordringer
Fallet i etterspørselen etter tradisjonelle brevprodukter er den viktigste enkelttrusselen mot lønnsomheten i Posten, og en ytterligere effektivisering av virksomheten er en nødvendig tilpasning. En akseptabel lønnsomhetsutvikling over tid fordrer imidlertid at selskapet også evner å øke inntjeningen.
Postens nærhet til kundene gjennom sitt landsdekkende nett, en tradisjon som tiltrodd tredjepart innenfor det tradisjonelle brev- og pakkemarkedet og selskapets utvikling av elektroniske tjenester som supplerer og støtter opp under den tradisjonelle virksomheten, gir Posten viktige konkurransefortrinn i et marked hvor store kunder i økende grad setter ut støttefunksjoner til spesialiserte leverandører som tilbyr skreddersydde totalløsninger. Utviklingen skjerper kravene til kundevennlighet samtidig som den gir Posten nye forretningsmuligheter.
Posten har som forretningsidé å utvikle og levere helhetlige, verdiøkende kommunikasjons- og logistikkløsninger gjennom fysiske og elektroniske nettverk for nasjonale og internasjonale kunder. Selskapet vil tilby løsninger gjennom fysiske og elektroniske leveransestrømmer i tre integrerte strømmer:
Informasjonsstrøm
Varestrøm (fysisk distribusjon)
Verdistrøm (betalingsløsninger)
Innenfor de ovennevnte rammer har Posten definert (1) fornøyde kunder, (2) sterk markedsposisjon, (3) attraktive arbeidsplasser og (4) konkurransedyktig verdiutvikling som overordnede mål for selskapets virksomhet. Fornøyde kunder vil Posten søke å oppnå gjennom kostnadseffektivisering av virksomheten og videreutvikling og utvidelse av selskapets tjenestespekter. Selskapet har som målsetning å tilby integrerte, helhetlige tjenester som dekker kundenes totale kommunikasjons- og logistikkbehov, jf. ovenfor. For å tilby kundene konkurransedyktige tjenester, både på kvalitet og pris, ser Posten det som viktig å opprettholde posisjonen i tradisjonelle markeder og samtidig etablere en sterk posisjon innenfor nye relaterte delmarkeder som elektronisk informasjons- og betalingsformidling. I logistikkmarkedet fordrer en sterk markedsposisjon tilgang til et internasjonalt distribusjonsnett og evne til å tilby et bredt spekter av tjenester. For å lykkes i arbeidet med selskapets omstillingsprosesser ser Posten det som viktig å fremme attraktive arbeidsplasser. Selskapet satser i denne sammenheng blant annet på nytt lønnssystem, etablering av fleksible arbeidsformer og tiltak som skal fremme et mer inkluderende arbeidsliv, jf. kapittel 5. En tilfredsstillende verdiutvikling fordrer at omstillingene videreføres med uforminsket styrke.
2.3 Samferdselsdepartementets kommentarer
Posten skal sikre privatkunder og næringslivet i alle deler av landet et godt og variert tilbud av posttjenester. Omstillingene Posten har gjennomført de siste årene har bidratt til å fornye selskapets tilbud over et bredt spekter. Samtidig har Posten de siste årene utviklet seg i retning av bedre kvalitet og økt servicenivå:
Antall ekspedisjonssteder er økt fra om lag 1300 i 2000 til om lag 1500 i 2002.
Leveringskvaliteten for A-post er forbedret, fra 83,1 % i 2000 til 86,7 % i 2002 (Prosent av A-posten som er fremme dagen etter innlevering).
Om lag 93 000 husstander har etter 2001 fått flyttet postkassen nærmere bolig.
Endrede kundekrav, strukturendringer og skjerpet konkurranse stiller Posten overfor store utfordringer, og gjør det nødvendig at selskapet ytterligere evner å omstille sin virksomhet. For å sikre en tilfredsstillende lønnsomhetsutvikling over tid, er det viktig at Posten videreutvikler kjernevirksomheten i samsvar med endringer i kundebehov. Samtidig må selskapet få ned driftskostnadene, for å lykkes i konkurransen om kundene. Departementet forventer at omstillingene og effektiviseringene i Posten vil bidra til å utvikle et fremtidsrettet tjenestetilbud. Brukerne av tradisjonelle posttjenester skal også i fremtiden sikres gode og rimelige posttjenester.
Samferdselsdepartementet legger til grunn at Posten aktivt tilpasser sin virksomhet i forhold til de strukturendringer som skjer i postmarkedet, slik at selskapet i et mer konkurranseutsatt marked får en konkurransedyktig utvikling. Liberaliseringen av postsektoren skal ikke svekke det universelle tjenestetilbudet, men tvert imot bidra til at posttjenestene blir bedre i hele landet.