3 Bakgrunnen for dagens etat
Bakgrunnen for dagens struktur i Kystverket er utførlig beskrevet i NOU 1999:5 Det nye Kystverket. I St.meld. nr. 66 (1971-72) ble det lagt fram forslag om samordning av Havnedirektoratet, Fyrdirektoratet og Losdirektoratet. Stortinget sluttet seg til forslaget, jf. Innst. S. nr. 185 (1972-73). Sammenslåingen av de tre direktoratene ble gjennomført fra 1. juli 1974. I St.meld. nr. 105 (1976-77) ble det fremmet forslag om Kystdirektoratets distriktsorganisasjon. Det ble konkludert med å foreslå en distriktsorganisasjon for Kystverket basert på 5 distrikter. Distriktskontorene ble foreslått lokalisert til Arendal, Haugesund, Ålesund, Kabelvåg og Honningsvåg. Stortinget sluttet seg til dette, jf. Innst. S nr. 426 (1976-77). Kystdirektoratet er lokalisert i Oslo.
I 1992 nedsatte den daværende regjering et interdepartementalt utvalg - «Kystforvaltningsutvalget». Formålet med utvalget var å gjennomgå statens totale ressursbruk og ressursbehov langs kysten, samt å legge fram forslag som kunne bidra til en bedre utnyttelse av de samlede ressurser. Utvalget konkluderte blant annet med at det kunne være hensiktsmessig med en bedre samordning av Kystdirektoratets og Sjøfartsdirektoratets virksomhet gjennom en organisatorisk samordning. En hurtigarbeidene arbeidsgruppe ble nedsatt for å vurdere spørsmålet om en bedre samordning. Den konkluderte med at direktoratene arbeidet med ulike virkemidler inn mot samme overordnede mål om økt sjøsikkerhet. Det ble identifisert grenseflater der det var et behov for et formalisert og forpliktende samarbeide. Arbeidsgruppen hadde imidlertid ikke avdekket samordningsbehov som nødvendiggjorde organisatoriske endringer. Konklusjonen var derfor at framtidig organisering burde bygge på nåværende direktorater. Konklusjonene og tilrådingene fra Kystforvaltningsutvalget og arbeidsgruppen ble behandlet i St.prp. nr. 1 (1993-94), hvor det blant annet er uttalt:
«Kystdirektoratet fremmet i 1992 forslag om omorganisering av Kystdirektoratet/Kystverket. Fiskeridepartementet stilte spørsmålet i bero inntil Kystforvaltningsutvalgets forslag om organisatorisk samordning med Sjøfartsdirektoratet ble avklart. I samsvar med tilrådingen fra Kystforvaltningsutvalget har en egen arbeidsgruppe vurdert dette spørsmålet nærmere. På bakgrunn av gruppens vurderinger, som Regjeringen har sluttet seg til, vil det ikke nå bli arbeidet videre med organisatoriske endringer i forholdet mellom de to direktoratene. Spørsmålet om en omorganisering av Kystdirektoratet/Kystverket vil bli tatt opp igjen i lys av dette.»
Stortingets samferdselskomité hadde i Budsjettinnst. S. nr. 14 (1993-94) ingen merknader til dette.