4 Andre spørsmål
4.1 NMT 450
Innledning
I St.meld. nr. 32 (2001-2002) ble det i kapittel 2 gitt en kort omtale av mobilsystemet NMT 450. Omtalen ble gitt i forbindelse med oversikt over hvilke mobilsystemer som finnes i det norske mobilmarkedet. NMT 450-systemet er det eldste av de operative mobilsystemene i markedet. Systemet som gjerne omtales som første generasjons mobilsystem (1G), bygger på analog teknologi. I tillegg til at NMT 450 er etablert med stor geografisk dekning i Norge, gir systemet dekning et godt stykke til havs. Bakgrunnen for systemets gode dekningsomfang er den lange rekkevidden til frekvensene som systemet bygger på.
NMT 450-nettet ble introdusert i markedet på begynnelsen av 1980-tallet, men formell konsesjon ble først tildelt Televerket ved Telemobil i 1991. NMT 450-konsesjonen ble i utgangspunktet gitt virkning frem til 1. november 2003, men konsesjonsperioden ble høsten 2001 vedtatt forlenget til 31. desember 2004. Bakgrunnen for forlengelsen var bl.a. at det på det tidspunktet Telenor Mobil iht. konsesjonen skulle varsle brukerne om avvikling av NMT 450-nettet, ikke var klarlagt om det ville bli satt i gang kommersiell produksjon av digitalt mobilkommunikasjonsutstyr for frekvensbåndet som systemet bygger på. For å få kontinuitet i bruk av frekvensene i 450 MHz-båndet, er det i utgangspunktet lagt opp til og varslet om at ny utlysing og tildeling av disse frekvensene skal skje i løpet av 2003.
Spørsmålet om hva som videre skal skje med NMT 450 og frekvensene som systemet bygger på er ikke nærmere drøftet i St.meld. nr. 32 (2001-2002). Departementet har nå mottatt en oppsummering fra Post- og teletilsynet om gjennomført høring om fremtidig utnyttelse av frekvensene i 450 MHz-båndet. I oppsummeringen kommer Post- og teletilsynet også med en anbefaling om fremtidig utnyttelse. Med grunnlag i at NMT 450-systemet i dag gir dekning til områder som vil stå uten dekning fra andre mobilsystemer dersom det avvikles, finner departementet det riktig å orientere Stortinget om den videre håndteringen av NMT 450-systemet.
Høring
Post- og teletilsynet gjennomførte i perioden 17. desember 2001 til 15. februar 2002 en høring blant markedsaktørene om utnyttelse av NMT 450-frekvensene etter NMT- konsesjonens utløp. I høringen ble det spesielt bedt om svar på spørsmål om hvilke teknologier som fremstår som aktuelle for dette frekvensbåndet, hvor mange blokker båndet bør deles inn i, behovet for omdisponering av tilgrensede frekvensbånd og eventuell bruk av dekningskrav og beskyttelsesbehov i forhold til andre brukere. Det innkom til sammen 13 svar.
I forhold til spørsmålet om teknologivalg, finner Post- og teletilsynet at høringen utpeker to hovedteknologier for fremtidig bruk av 450 MHz-båndet, nærmere bestemt CDMA 450 og GSM/EDGE 400. CDMA 450 er en tilpasning av eksisterende CDMA 2000, som er en av de fem standardiserte 3G-teknologiene som er inntatt under IMT 2000 av ITU (UMTS er en av de andre standardiserte 3G-teknologiene). Overgang fra NMT til CDMA vil dermed innebære en direkte overgang fra 1G til 3G i 450 MHz- frekvensbåndet. CDMA-teknologien er godt utviklet og 450 MHz-frekvensene gir plass til tre CDMA-kanaler, noe som vil gi svært god dataoverføringskapasitet. Det opplyses også at det vil være mulig å gradvis fase inn CDMA 450 samtidig som NMT 450 fases ut. CDMA 450-nett er kommersielt operative i flere land, og basestasjoner og terminaler er tilgjengelig i markedet.
GSM/EDGE 400 er den samme teknologien som vi kjenner fra GSM 900/1800-nett, altså et andre generasjons mobilsystem (2G). Ericsson og Nokia har utviklet både basestasjoner og terminaler for denne teknologien, men har signalisert bl.a. til svenske myndigheter at de ikke har til hensikt å fortsette utviklingen av GSM 400 av hensyn til liten interesse i markedet for denne teknologien.
Ingen av de som uttalte seg i høringen peker på en videreføring av NMT 450-teknologi som et realistisk alternativ, og Post- og teletilsynet anser det som trolig at nettet vil bli lagt ned ved utløpet av konsesjonsperioden, enten som følge av manglende lønnsomhet, eller fordi utstyrsleverandørene ikke lengre vil tilby teknisk support. Telenor Mobil har i brev til departementet varslet at det ikke er aktuelt å fortsette med kommersiell drift av NMT 450 etter at konsesjonsperioden løper ut ved utgangen av 2004.
Når det gjelder inndelingen av 450 MHz-frekvensbåndet, har samtlige høringsinstanser som har uttalt seg om dette, gitt uttrykk for at frekvensressursen kun gir grunnlag for utbygging av ett enkelt nett, uavhengig av teknologivalg. Konkurransetilsynet har i høringen advart mot at tilgang til frekvensressursen vil kunne gi grunnlag for utnyttelse av markedsmakt, men peker på at dette i tilfellet kan løses ved enten å innføre restriksjoner på hvor stor del av ressursen hver enkelt tilbyder skal få eller ved å benytte en tildelingsmetode som gir incentiver til å tilby andre operatører tilgang til lavest mulig pris. Telenor har i høringen gitt uttrykk for at det i forhold til denne frekvensressursen, bør vurderes å stille vilkår om plikt til å tilby nasjonal roaming for andre tilbydere av offentlige mobilkommunikasjonssystemer.
I forhold til behovet for omdisponering av tilgrensende frekvensbånd, fremgår det av oppsummeringen at ingen av høringsinstansene har tatt til orde for at det er behov for dette på kort sikt, men at det likevel kan være interessant på noe lengre sikt med tanke på kapasitetsøkning. Slik Post- og teletilsynet tolker tilbakemeldingen, er dette et uttrykk for at det trolig ikke er interesse for etablering av mer enn ett nett i dette frekvensområdet selv om tilgrensende frekvensbånd omdisponeres.
Ingen av høringsinstansene har tatt til orde for bruk av dekningskrav ved fordeling av denne frekvensressursen. Enkelte har gitt uttrykk for at det er viktig å opprettholde sikker og god mobildekning også utenfor de områdene som har GSM-dekning, mens andre har gitt uttrykk for at dekningsgraden bør fastsettes ut fra forretningsmessige kriterier.
Post- og teletilsynets anbefaling
Post- og tilsynet har med bakgrunn i høringssvarene, gjennomført en grundig vurdering av hvordan NMT 450-frekvensene bør utnyttes i fremtiden. Tilsynets konklusjoner kan kort oppsummeres i følgende punkter:
Frekvensene bør lyses ut som en samlet blokk i løpet av 2003.
Det er per i dag ikke stor interesse for endring av eksisterende frekvensbruk av tilgrensende frekvensbånd. Dette kan likevel være aktuelt på lengre sikt.
Det ser ikke ut til å være grunn til å stille vilkår i tillatelsen som begrenser aktørenes teknologivalg. Det vil si at det kan legges opp til at den som får frekvenstillatelsen selv kan bestemme hvilken teknologi han vil anvende.
GSM-teknologi ser ikke ut til å være et realistisk alternativ i dette frekvensbåndet.
En alternativ 3G-teknologi, CDMA 450, ser ut til å være den mest aktuelle.
Det bør ikke stilles krav om dekningsgrad i frekvenstillatelsen. Eventuelle ønsker om utbygging ut over det som er forretningsmessig lønnsomt bør realiseres på andre måter.
Frekvensressursene i 450-båndet er spesielt godt egnet til å oppnå geografisk dekning i trafikksvake områder, sammenlignet med GSM- og UMTS-nettene.
Disse frekvensressursene er også godt egnet for å legge til rette for økt konkurranse i mobilmarkedet, for eksempel gjennom etablering av en ny mobiloperatør.
Departementets vurdering
Som nevnt innledningsvis tar departementet og Post- og teletilsynet i samarbeid, sikte på å utlyse og tildele tillatelse for 450 MHz-frekvensene i løpet av 2003. Realisering av overordnede telepolitiske mål slik disse bl.a. kommer til uttrykk i gjeldende telelovgivning, vil være retningsgivende for hvordan tildelingen skal tilrettelegges, herunder hvilke vilkår som det evt. vil være naturlig å knytte til tillatelsen. Høringen og tilsynets anbefaling vil danne grunnlaget for det arbeidet som skal gjøre. Med grunnlag i at frekvensressursene i 450-båndet er spesielt godt egnet til å oppnå geografisk dekning i trafikksvake områder, sammenlignet med GSM- og UMTS-nettene, vil det bli lagt særlig vekt på å finne frem til en realistisk måte å utnytte disse frekvensene på som vil gi en best mulig geografisk dekning.