5 Økonomiske og administrative konsekvenser
Formålet med Regjeringens eierskapsstrategi er å bidra til et mer spredt og balansert eierskap i norsk næringsliv og til å stimulere til økt aktivt, privat og nasjonalt eierskap i alle deler av landet. Hensikten er å oppnå god kapitaltilgang til næringslivet, særlig til de små og mellomstore bedriftene i etableringsfasen, og bidra til maktspredning i samfunnet gjennom en mangfoldig eierstruktur. Det legges vekt på et fortsatt sterkt offentlig eierengasjement innenfor sektorer som forvalter viktige naturressurser.
Meldingen inneholder forslag om å vurdere innføring av endret tidspunkt for skattlegging av opsjoner i arbeidsforhold med et avgrenset beløp og av aksjer til ansatte. Forslagene kan innebære at det må foretas endring i skatteloven § 42 trettende ledd og forskrift av 2. september 1977 nr. 2 om skattefritak for visse naturalytelser m.v. § 3 om ansattes kjøp av aksjer eller grunnfondsbevis.
Regjeringen vil også, som en del av en bredere gjennomgang av arveavgiftsreglene, komme tilbake med en vurdering av å redusere summen av arveavgiften og dokumentavgiften.
I meldingen legges det til grunn videreføring av skattemessig stimulering av sparing i aksjer og skattemessig gunstig behandling av aksjer innenfor et samlet formuesskattesystem. Dette vil ikke påføre staten nye administrative konsekvenser.
Det foreslås fortløpende vurdering av delingsreglene for å stimulere til aktivt eierskap. Videre pekes det på at Regjeringen ønsker en tilnærming mellom marginalskattesatsen på kapitalinntekt og på arbeidsinntekt. I denne sammenhengen vises det til en pågående utredning om delingsmodellen og til at det er satt ned et ekspertutvalg for å utrede nærmere spørsmål om flatere skatt.
Regjeringen vil se nærmere på ulike former for organisering av statlig eierskap og vurdere nærmere omfanget av det statlige eierskapet i forbindelse med konkrete saksfremlegg.