1 Politisk viljeserklæring fra Oslo kommune om utvikling av Bjørvika
Oslo kommune mener at bygging av opera i Bjørvika og den foreslåtte senketunnelen er helt nødvendig rammebetingelser for en god byutvikling i Bjørvika. Den nye bydelen vil åpne byen mot fjorden, styrke byens grønne preg, gi et betydelig antall boliger, legge til rette for en betydelig næringsutvikling og skape et betydelig kulturelt kraftsentrum. Utviklingen av Bjørvika vil innebære en viktig utvikling av landets hovedstad og har således også en nasjonal betydning utover å være lokalisering for ny opera. Det er derfor i både Oslo kommunes og statens interesse at finansiering, organisering og planlegging av utviklingen i Bjørvika får den nødvendige fremdrift og forutsigbarhet.
De tilrettelegginger som staten og Oslo kommune nå påtar seg, gir et godt grunnlag for utvikling av Bjørvika. Oslo kommune vil legge til rette for å påta seg et ansvar for at Bjørvika blir utbygget, om nødvendig ved selv å stå for utviklingen. For at det ikke skal være noen usikkerhet rundt Oslo kommunes posisjoner i forhold til fremdrift og forutsigbarhet i utviklingen av Bjørvika, vil byrådet med forbehold om bystyrets godkjenning gi uttrykk for følgende synspunkter:
Oslo kommune er innforstått med at trafikantbetaling er en forutsetning for å kunne få til den nødvendige finansiering av senketunnelen og tilhørende riksveianlegg i Bjørvika.
Oslo kommune er enig med Regjeringen i at verdien av veigrunn tilhørende eksisterende riksveianlegg går inn i finansieringen av senketunnelen, uavhengig av dagens eierforhold.
Oslo kommune har allerede forpliktet seg til å bidra med 150 millioner kroner til finansieringen av senketunnelen.
Oslo kommune vil forplikte seg til å sørge for den nødvendige fremdrift i utbyggingen av Bjørvika innenfor de deler av prosessen som kan styres og påvirkes av kommunen slik at utbyggingen kan finne sted i løpet av 10–12 år.
Oslo kommune er innforstått med en særlov der Havnevesenets eiendommer i Bjørvika/Bispevika (inklusive Sørenga og Grønlia) legges inn i et eget eiendomsselskap eiet av Oslo Havnevesen
Oslo kommune er innforstått med at det opprettes ett infrastrukturselskap etablert av grunneierne uten deltakelse fra hverken stat eller kommune
Oslo kommune er innforstått med at det opprettes ett utbyggingsselskap/eiendomsselskap etablert av grunneierne uten deltakelse fra hverken stat eller kommune som gis forkjøpsrett til statlige og kommunale arealer i reguleringsplanområdet.
Oslo kommune forutsetter at infrastrukturselskapet/utbyggingsselskapet/ eiendomsselskapet dekker kostnadene til teknisk infrastruktur i området.
Oslo vil dekke kostnadene knyttet til sosial infrastruktur i området.
Oslo kommune er villig til å yte infrastrukturselskapet et ansvarlig lån på inntil 300 millioner kroner på markedsmessige vilkår forutsatt at dette er i tråd med regelverket. Ved eierskifte av selskapet kan kommunen kreve innfrielse.
Det legges til grunn at eventuell fremtidige salgsinntekter for Filipstad og Vippetangen, med fratrekk av normale infrastrukturkostnader, skal gå til havneformål.
Oslo, 9/4–2002
Byrådsleder Erling Lae