7 Økonomiske og administrative konsekvenser
Regjeringen vil komme tilbake med forslag om konkretisering og iverksetting av mulige endringer og tiltak som omtales i denne meldingen, i forbindelse med de årlige budsjettforslagene.
Gjennomgang av dagens ordninger for informasjon, tilsyn og kontroll med boliger
Justisdepartementet vil be Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap om å nedsette en arbeidsgruppe som skal gjennomgå boligeieres forståelse og ivaretakelse av ansvaret for brannsikkerheten i egen bolig samt en vurdering av om dagens brannvernkrav til boliger og de ordningene vi har for informasjon, tilsyn og kontroll er hensiktsmessige. Kostnader i tilknytning til arbeidsgruppen dekkes innenfor Justisdepartementets budsjettrammer.
Gjennomgang av brannsikkerheten til særskilte risikogrupper i ordinære boliger og omsorgsboliger
Regjeringen vil nedsette et utvalg som skal gjennomgå og vurdere brannsikkerheten for særskilte risikogrupper som bor i ordinære boliger og omsorgsboliger. Kostnader i tilknytning til utvalget dekkes innenfor Justisdepartementets budsjettrammer.
Gjennomgang av det samlede utdanningsbehovet i brannvesenet
Samfunnets beredskapsutfordringer, den teknologiske utviklingen og erfaringer fra store hendelser de senere årene tilsier at det er behov for å utrede flere sider ved kompetansebehovet for brannvesenet, herunder kompetansebehovet for deltidsbrannvesenet. Blant annet er det behov for å se nærmere på forholdet mellom hel- og deltidsbrannvesenet, og mulighetene for å styrke kompetansen i deltidsbrannvesenet gjennom økt interkommunalt brannsamarbeid. Regjeringen vil nedsette et utvalg som skal utrede det samlede utdanningsbehovet i brannvesenet. De samfunnsøkonomiske konsekvensene, herunder kostnadene for stat og kommune må utredes. Kostnader i tilknytning til utvalget dekkes innenfor Justisdepartementets budsjettrammer.
Sivilforsvarets kompetansesenter i Rogaland (Vagleleiren)
Justisdepartementet varsler om å legge ned Sivilforsvarets kompetansesenter i Rogaland. Beregninger viser at netto innsparing ved å legge ned to skoler vil bli ca. 10 millioner kroner per år. Justisdepartementet vektlegger at innsparingene ved omstillingene vil være viktig i det videre arbeidet med å modernisere Sivilforsvaret og sikre muligheter til vedlikehold og reinvesteringer i den operative virksomheten i framtiden, jf. St.meld. nr. 22 (2007-2008), jf. Innst. S. nr. 85 (2008-2009).
Redningsinnsats til sjøs (RITS)
Brannvesenet har en lovpålagt plikt til å bistå ved branner i skip og andre ulykkessituasjoner til sjøs. I tillegg har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap en avtale med Oslo, Larvik, Bergen og Salten Brann IKS om å ivareta en utvidet beredskap for å kunne yte bistand ved behov. Justisdepartementet ser på muligheten til ytterligere å styrke beredskapen ved å utvide RITS-ordningen til å omfatte flere brannvesen, og vil vurdere de økonomiske og administrative konsekvensene som ledd i dette.
Nasjonalt ressursregister (NARRE)
Basert på erfaringene fra pilotprosjektet i Hordaland vurderes det å etablere et nasjonalt ressursregister som kan benyttes av alle som har behov for å ha oversikt over og tilkalle innsatsressurser til rednings- og beredskapsoperasjoner. Pilotprosjektet har hatt som målsetting å bidra til bedre oversikt over tilgjengelige ressurser som kan settes inn ved ulike typer hendelser. Registeret er ment å være et nyttig verktøy for Hovedredningssentralen og alle alarmsentralene til de tre nødetatene (110, 112 og 113). De økonomiske og administrative konsekvensene av en eventuell utvidelse vil bli vurdert som ledd i den videre oppfølgingen.
Enhetlig innsatsledelse (EIS)
Den påbegynte innføringen av et enhetlig innsatsledelsessystem (EIS) vil gi felles rammer for kommando og kontroll, og vil således kunne gi bedre forutsetninger for å kunne håndtere store hendelser. EIS vil for eksempel kunne nyttes ved håndtering av store og ressurskrevende ulykker, store skogbranner, flomsituasjoner med videre. Justisdepartementet vil gjennomgå Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskaps vurderinger forbundet med videre implementering av systemet, herunder de økonomiske og administrative konsekvensene.
Oppfølging av rapport fra arbeidsgruppen som har gjennomgått skogbrannberedskapen og håndtering av den senere tids skogbranner i Norge
Flere av tiltakene på Justisdepartementets område er allerede under oppfølging. Det legges til grunn at aktuelle departementer og fylkesmenn vil bli involvert i oppfølgingen av rapporten ved behov. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap vil få i oppdrag å gjennomgå arbeidsgruppens rapport og fremme forslag til ytterligere oppfølging, herunder utarbeide forslag til en dimensjonerende strategi for slokking av skog- og utmarksbranner.
Gjennomgang av gjeldende krav til organisering og dimensjonering av brannvesenet
Justisdepartementet har bedt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap om å revidere forskrift 26. juni 2002 nr. 729 om organisering og dimensjonering av brannvesen (dimensjoneringsforskriften). Det er behov for å sikre at kravene til dimensjonering av brannvesenet gjenspeiler etatens lovpålagte oppgaver. Det er også nødvendig å vurdere om dimensjoneringskravene er tilpasset dagens behov og de oppgavene brannvesenet vil stå overfor i årene fremover. Eventuelle økonomiske og administrative konsekvenser for kommunene vil bli vurdert i forbindelse med gjennomgangen av forskriften.
Fylkesmannens koordinering av tilsyn
Justisdepartementet vil i samråd med berørte departementer vurdere den mest hensiktsmessige måten å overføre tilsynet med kommunenes plikter i tilknytning til brannvesenet fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap til Fylkesmannen.
Lovfesting av kommunal beredskapsplikt
Justisdepartementet fremmer i Ot.prp. nr. 61 (2008-2009) om lov om endringer i lov om Sivilforsvaret med videre forslag om lovpålagt kommunal beredskapsplikt. For nærmere beskrivelse av de økonomiske og administrative konsekvensene av disse forslagene vises det til Ot.prp. nr. 61 (2008-2009).
Endringer i plan- og bygningsloven
Kommunal- og regionaldepartementet foreslår i Ot.prp. nr. 45 (2007-2008) endringer i plan- og bygningsloven som vil få betydning for brannsikkerheten i bygninger. I denne meldingen omtales forslag til universell utforming, obligatorisk uavhengig kontroll i byggesaker, dokumentasjon i byggets driftsfase, slokkevann og sterkere sanksjonsmuligheter. For nærmere beskrivelse av de økonomiske og administrative konsekvensene av disse forslagene vises det til Ot.prp. nr. 45 (2007-2008) jf. Innst. O. nr. 50 (2008-2009) Besl. O. nr. 68 (2008-2009).
Endringer i brann- og eksplosjonsvernloven og el-tilsynsloven
Justisdepartementet foreslår i Ot.prp. nr. 65 (2008-2009) om lov om endringer i brann- og eksplosjonsvernloven og el-tilsynsloven endringer som også omtales i denne meldingen. Dette gjelder prosjektering av bygg og anlegg, sikring av uønskede tilsiktede hendelser, politiattest og reaksjonsfarlig stoff. For nærmere beskrivelse av de økonomiske og administrative konsekvensene av disse forslagene vises det til Ot.prp. nr. 65 (2008-2009).