2 Internasjonalt samarbeid
Sjøfartsdirektoratet har i perioden gitt høy prioritet til arbeidet i FNs sjøfartsorganisasjon IMO. Målsetningen er å være pådriver i det internasjonale sjøsikkerhetsarbeidet. I kjølvannet av «Estonia»-katastrofen avholdt IMO en diplomatkonferanse høsten 1995 med sikte på å komme frem til globale krav for skadestabilitet for roro-passasjerskip. Det ble åpnet for regionale løsninger som ivaretok vann-på-dekk problematikken, og våren 1996 ble det inngått en avtale i Stockholm som gjelder for roro-passasjerskip i internasjonale ruter i Nordvest-Europa og Østersjøen. Avtalen er undertegnet av Danmark, Sverige, Finland, Tyskland, Storbritannia, Irland og Norge.
Høsten 1997 vedtok IMO nye internasjonale krav for både nye og eldre bulkskip og Sjøfartsdirektoratet har deltatt aktivt i utformingen av de nye kravene.
Norge har allerede fra 1988-89 vært pådriver i arbeidet med luftforurensing fra skip. Under en diplomatkonferanse høsten 1997 vedtok IMO et nytt vedlegg til MARPOL-konvensjonen som bl.a. regulerer bruk av ozon-nedbrytende stoffer og utslipp av nitrogenoksider og svoveldioksid.