Del 4
Felles løft for tilbakeføringsarbeidet
14 Tilbakeføringsgarantien
Soria Moria-erklæringen framhever sammenhengen mellom kriminalpolitikk og velferdspolitikk. Som sitert også i historiekapittelet i denne meldingen, er dette ikke noen ny kunnskap. Strafanstaltskommisjonen av 1841 uttalte:
(…), maa man ikke forlade Fangen i det kritiske Øieblik, han derfra løslades. Omsorg for den løsladte fange, og den derved bevirkede eller dog tilsigtede Forebyggelse af hans Tilbagefald paa Forbryterbanen udgjør saaledes en nødvendig Betingelse for en varig virkning af Behandlingen i Strafanstalten: og en lignende Omsorg bør også blive den løsladte Varetægtsfange til Deel…
I St.meld. nr. 104 (1977–78) Om kriminalpolitikken ble det tatt til orde for at ansvaret for straffedømtes rehabilitering og tilbakeføring til samfunnet ikke bare var tillagt Justisdepartementet. Meldingen understreket at straffedømte ikke er fradømt sine borgerrettigheter, og at alle offentlige instanser er ansvarlige for å tilby sine tjenester også overfor domfelte og innsatte.
En bred tilnærming til tilbakeføringen har også et solid faglig fundament. Dårlige levekår er dokumenterte risikofaktorer for tilbakefall til ny kriminalitet. I kapittel 7 er det understreket at redusert tilbakefall til ny kriminalitet krever mange ulike tiltak. Det er nødvendig både å gjøre noe med levekårene og å tilby tiltak som bidrar til endring i den domfelte selv. Det understrekes også at tiltakene ikke må være enten i fengsel eller etterpå – det må være kontinuitet og en koordinert innsats fra alle berørte, ofte over lang tid. Da er det også mulig å lykkes.
Boks 14.1 Levekår og kriminalitet
«Kriminalpolitikken handler ikke bare om straff, fengsel og politi. Den har nær sammenheng med den øvrige samfunnspolitikken. Politikere må ha et bevisst forhold til dette. Vi vet at det er en nær sammenheng mellom dårlige levekår og kriminalitet. Spørsmålet er hvor mye samfunnet er villig til å bruke for å legge til rette for at folk ikke skal falle utenfor, og for å få folk på rett kjøl igjen når de har falt utenfor.»
Kilde: Tenketårnet
Gjennom frihetsberøvelsen har den innsatte i en periode mistet styringen over eget liv og er til dels avskåret fra å få kontakt med ulike instanser for å ivareta sine interesser. De mest grunnleggende behov for å kunne klare seg i samfunnet, må være dekket ved løslatelse. Det er de første timene og dagene etter løslatelse som er mest kritiske når det gjelder risiko for tilbakefall. Denne «glippsonen» før støttetiltakene i frihet kan settes inn, skal tilbakeføringsgarantien få bort. Tidligere i meldingen er det først og fremst beskrevet hvilke rehabiliteringstiltak som skjer under soningen. Det spiller imidlertid mindre rolle hvor god kriminalomsorgen er i sitt rehabiliteringsarbeid, hvis det ikke følges opp etter avsluttet straffegjennomføring. I dette kapitlet legges vekten på tiden etter løslatelse og avsluttet soning. Når straffen er ferdig sonet, opphører kriminalomsorgens ansvar - ellers ville det ha vært en forlengelse av straffen. Ansvaret for ettervern, altså tiltak etter at straffen er ferdig sonet, ligger først og fremst hos kommunen der den tidligere domfelte bosetter seg. Helseforetakene er ansvarlige for å levere spesialisthelsetjenester som for eksempel rus- og psykiatrisk behandling. Også ved straffegjennomføring i samfunnet har man erfart at tiden rett etter avslutning er meget kritisk i forhold til risiko for tilbakefall. Mange av de hensyn som gjør seg gjeldende ved løslatelse fra fengsel, er også gyldige når straffegjennomføringen i samfunnet avsluttes.
Tilbakeføringsarbeidet har tre hovedaktører: den straffedømte selv, kriminalomsorgen og samarbeidende etater. Straffedømte skal ansvarliggjøres og aktivt delta i sin egen rehabilitering. Det endelige valget om en tilværelse uten kriminalitet ligger hos den domfelte selv. Samtidig må det være rom for å feile uten at den innsatte skal måtte «rykke tilbake til start» ved mindre alvorlige brudd.
Også lokalsamfunnet har et medansvar for en vellykket tilbakeføring av domfelte som ønsker å komme ut av kriminaliteten. Sjansen til å holde seg unna et kriminelt miljø er liten hvis man ikke er akseptert i andre miljøer.
14.1 Hva betyr «garanti» i denne sammenhengen?
Tilbakeføringsgarantien er ingen garanti i juridisk forstand. Den innebærer at regjeringen erkjenner en forpliktelse til å bistå straffedømte til å få utløst de rettighetene de allerede har som norske borgere. Kriminalomsorgen skal legge til rette for at dette kan skje. Samarbeidende etater er forpliktet til å yte sine tjenester i forhold til de straffedømte på en slik måte og lokalisert slik at de kan ha en rimelig mulighet til å gjøre seg nytte av dem.
Den viktigste garantisten er domfelte selv. Tilbakeføringsgarantien vil ikke gi de ønskede resultater dersom ikke den straffedømte selv forplikter seg til å gjøre sitt for at samfunnets tilbud blir tatt i mot og brukt etter forutsetningene. Det er og blir den straffedømte selv som må ta ansvar for og administrere eget liv. Samtidig er det vel kjent at særlig gjengangerne er en svak gruppe ut fra mange kriterier. Derfor trenger de både mental og praktisk støtte til å klare den forpliktelsen. Det er i hele samfunnets interesse at risikoen for ny kriminalitet reduseres mest mulig.
Når lovbryteren selv gjør sitt beste for å komme seg på bena, må samfunnet gi all mulig støtte. Det betyr ikke å gi spesialbehandling til den som bryter loven, men å gi de tilbudene som alle borgere har rett til, som bolig, utdanning, et levebrød og helsetjenester.
14.2 Hva må til?
Rehabiliteringsarbeidet under soning kan ha mindre verdi hvis den innsatte etter løslatelsen har de samme levekårsproblemer som før. Tiltak ved løslatelse må i sin tur bygge på det rehabiliteringsarbeidet som har skjedd gjennom hele soningen. Det er ikke et enten-eller, men et både-og.
Noen forhold er særlig viktige for å leve et liv uten kriminalitet etter løslatelsen: et sted å bo, å være sammen med familien sin, kontroll med rusproblemer, og arbeid eller utdanningsplass (Alnæs, 2006). Behovet for bistand på disse områdene er gjennomgått i kapittel 14.4. Dette er ikke noe nytt i arbeidet med domfelte, og gode resultater er nådd på mange områder. Likevel mener regjeringen det er mulig å komme mye lenger ved enda bedre tilrettelegging og samarbeid. Alt for mange innsatte løslates fortsatt uten bolig, arbeid, opplæringsmuligheter og behandlingskontakt, og faller tilbake til rusmiddelmisbruk og kriminalitet. For den som mangler mye, kan det være vanskelig å orientere seg i byråkratiet. Når grunnlaget er skjørt, kan det være helt avgjørende at tilbudene er på plass akkurat i rett øyeblikk. Risikoen for å feile igjen blir for stor hvis hospits er eneste boligtilbud, eller hvis rusbehandlingstilbudet ikke er på plass før flere uker etter løslatelse.
Videre i dette kapitlet beskrives sider av samarbeidet om tilbakeføring.
14.3 Kommune, fylkeskommune og helseforetak
Det viktigste elementet i tilbakeføringsgarantien er forpliktende samarbeidsstrukturer mellom den domfelte, kriminalomsorgen og øvrige etater. Straffegjennomføring er gjennom forvaltningssamarbeidsmodellen et felles ansvar for ulike departementer og sektorer. Eksterne etater ansetter fagpersonell som har sin arbeidsplass i fengslene. Servicetorget som er beskrevet i kapittel 14.5, er et viktig virkemiddel for å få koordineringen av mange tjenester til å virke i praksis. Det er også med på å understreke den innsattes eget ansvar for å planlegge sin framtid og for å få innfridd rettigheter som loven gir ham. Innsatte har like rettigheter til tjenester av samme kvalitet og omfang som resten av befolkningen. Forvaltningssamarbeidsmodellen er i dag gjennomført fullt ut når det gjelder skole, primærhelsetjeneste, prestetjeneste og bibliotekvirksomhet og til dels arbeids- og velferdsetaten.
Boks 14.2 Kommunene har en nøkkelrolle
En vellykket tilbakeføring til et liv uten kriminalitet avhenger først og fremst av den domfelte selv. Samtidig er det mange etater som har ansvar for å støtte og bidra – og noen er viktigere enn andre. På et møte mellom flere tidligere justisministere før arbeidet med stortingsmeldingen startet, fikk Mona Røkke enstemmig støtte til sin uttalelse om at kommunene har en nøkkelrolle i tilbakeføringen.
Svært mange innsatte og domfelte er før dom klienter hos en eller flere offentlige etater. Mange innsatte vil også være avhengig av disse tjenestene etter løslatelse. Under straffegjennomføring er de vanligvis mer motiverte enn før for å gjøre noe med sitt eget liv, de er tilgjengelige og de er ikke ruset. Straffegjennomføringen er derved et gunstig tidspunkt for å begynne rehabilitering og reintegrering tilbake til samfunnet.
En særlig utfordring i løslatelsesarbeidet er samarbeidet mellom kriminalomsorgen og den kommunen innsatte skal bosette seg i. Hjemkommunen har ansvar for at de oppleggene som er planlagt under soningen, følges opp fra dag én etter løslatelse. I dag er sosialtjenesten i oppholdskommunen før innsettelse i fengsel ansvarlig for å yte sosiale tjenester under straffegjennomføringen, ved løslatelse og reetablering. Det er i praksis ofte uklart hva som er ansvarlig kommune for en innsatt. Innsatte gjennomfører ofte straff i et fengsel som ligger langt fra den kommunen hvor vedkommende ønsker å bosette seg. En del innsatte er også «kommuneløse». Ikke sjelden velger innsatte å bosette seg i en annen kommune enn den de var registrert i før innsettelsen. Hvis den innsatte sitter i et fengsel på en annen kant av landet enn der han ble arrestert, og skal bosette seg et tredje sted, har det vist seg svært komplisert å få til en effektiv planlegging av løslatelsen. Det er ikke bare lang geografisk avstand og uklarheter om hvilken kommune som er ansvarlige, som skaper hindringer i løslatelsesarbeidet. Kriminalomsorgen har over tid opplevd store utfordringer i samarbeidet med kommunene om løslatelse. Kriminalomsorgens og forvaltningssamarbeidspartnernes felles rundskriv og avtaler oppfattes ofte som lite forpliktende for kommunale etater. Lokale avtaler med kriminalomsorgen kan bli nedprioritert i kampen om knappe kommunale ressurser. Utfordringene i samarbeidet mellom kriminalomsorgen og kommunene er en av hovedbegrunnelsene for å etablere servicetorg i fengslene med kompetanse innen arbeidsformidling, bolig, sosiale tjenester og helsetjenester. Samarbeid med kommunen den domfelte ønsker å bosette seg i, er nøkkelen til en vellykket tilbakeføring.
Det foregår en oppbygging når det gjelder boligkonsulenter inne i fengslene i samarbeid med Husbanken. Husbanken gir kompetansetilskudd til prosjekter i maksimum tre år. Regjeringen ønsker å styrke denne ordningen ytterligere. Det vil blant annet bli vurdert å opprette flere egne saksbehandlerstillinger inne i fengslene som skal planlegge løslatelsen sammen med den kommunen vedkommende skal bosette seg i.
Det er også utfordringer med spesialisthelsetjenesten. I utgangspunktet er det helseforetaket der den innsatte er folkeregisterført, som har ansvaret for å yte disse tjenestene. Igjen medfører det problemer å få til et fullverdig spesialisthelsetjenestetilbud om en innsatt soner i et fengsel på en annen kant av landet enn der vedkommende er ført i folkeregisteret. Enkelte fengsler har fått polikliniske spesialisthelsetjenester, særlig innenfor psykiatri. Rusbehandling inne i fengslene er økt ved etablering av rusmestringsenheter. Det er et mål at rus- og psykiatribehandling som begynner inne i fengslene, kan følges opp etter løslatelse, eventuelt ved gjennomføring av straff i institusjon i henhold til straffegjennomføringsloven § 12. Departementet ønsker derfor å etablere flere rusmestringsenheter og utvide kapasiteten for soning i institusjon. Det er et mål at lukkede fengsler for langtidsdømte skal ha rus- og psykiatrisk behandlingstilbud tilgjengelig inne i fengslene.
Fylkeskommunens ansvar gjelder videregående opplæring.
Tilbakeføringsgarantien forutsetter ikke at den domfelte er i gang med soning i fengsel eller av en samfunnsstraff. I noen saker kan det være hensiktsmessig at hele straffen sones i behandlingsinstitusjon. Som nevnt i kapittel 7.5.3, krever det andre rutiner for planlegging og tilrettelegging som det er viktig å fange opp i en ny samarbeidsstruktur.
14.4 Innholdet i tilbakeføringsgarantien
Tilbakeføringsgarantien beskriver både hvilke rettigheter som inngår og tilretteleggingen gjennom soning og løslatelse for at tjenestene skal utløses i samsvar med lovverket. Se også kapittel 15.3.
Planlegging av løslatelse og tilbakeføring skal starte ved mottakelsen av rettskraftig dom. Varetektsinnsatte skal ha tilbud om slik planlegging på hvilket som helst tidspunkt før saken har vært oppe til doms eller dommen er rettskraftig. Hvordan straffen gjennomføres, har stor betydning for hvor enkelt eller vanskelig det er for den domfelte å finne sin plass i samfunnet etter at straffen er gjennomført. I størst mulig grad skal de innsatte og domfelte selv ta ansvar for egen rehabilitering og reintegrering. En forutsetning for at de skal kunne klare det, er at de kan komme i kontakt med de etater de trenger tjenester fra.
I tråd med resultatene fra norske og internasjonale levekårsundersøkelser blant innsatte og domfelte, kan de viktigste elementene i tilbakeføringsgarantien defineres slik:
Tilfredsstillende bolig
Muligheter for utdanning eller opplæring
Arbeid, arbeids- og velferdsforvaltningens tjenester og virkemidler
Sosiale tjenester, herunder individuell plan
Helsetjenester, herunder om nødvendig behandling for psykiske lidelser og rusproblemer
Økonomisk rådgivning og bistand ved gjeldsproblemer
Tabell 14.1 Bostedsløse i Norge 1996–2005. Noen tall
Årstall | 2005 | 2003 | 1996 |
---|---|---|---|
Antall registrerte totalt | 5 500 | 5 200 | 6 200 |
Antall registrerte i Oslo | 1 244 | 1 283 | 2 513 |
Rusmisbruk* | |||
Alkohol og narkotika inkl. piller | 61 % | 71 % | 60 % |
Helse* | |||
Psykisk sykdom | 38 % | 32 % | 24 % |
Dobbeldiagnose | 25 % | 24 % | |
Oppholdssteder på kartleggingstidspunktet | |||
Institusjon/kriminalomsorg | 25 % | 28 % | 37 % |
Døgnovernatting, pensjonat, herberge | 23 % | 27 % | 19 % |
Midlertidig hos slekt/venner | 42 % | 32 % | 34 % |
Uten ordnet overnatting/uteligger | 1 % | 2 % | 4 % |
Annet | 4 % | 5 % | 1 % |
Vet ikke/ubesvart | 5 % | 4 % | 5 % |
Alder | |||
Yngre enn 24 år | 21 % | 16 % | 18 % |
25–34 år | 33 % | 32 % | 36 % |
35–44 år | 26 % | 31 % | 25 % |
45–54 år | 14% | 14 % | 11 % |
55–64 år | 4 % | 5 % | 5 % |
65 år og over | 2 % | 3 % | 4 % |
Kjønn | |||
Menn | 76 % | 76 % | 76 % |
Kvinner | 24 % | 24 % | 24 % |
* Et høyt antall «vet ikke»-svar
Kilde: SSB
14.4.1 Tilfredsstillende bolig
To av tre innsatte mangler bolig før løslatelse og er dermed å betrakte som bostedsløse. Dette kommer fram i en rapport som Byggforsk/Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) og Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS) har gjort på oppdrag fra Husbanken: «Løslatt og hjemløs – bolig og bostedsløshet etter fengselsopphold» (Dyb m. fl., 2006).
Boks 14.3 Norsk definisjon av bostedsløse
Som bostedsløs regnes personer som ikke disponerer egen eid eller leid bolig, men som er henvist til tilfeldige eller midlertidige boalternativer, bor midlertidig hos familie, venner eller kjente, samt personer som befinner seg i fengsel eller institusjon og skal løslates eller utskrives innen to måneder og ikke har bolig. Som bostedsløs regnes også personer uten ordnet oppholdssted kommende natt. Som bostedsløs regnes ikke den som bor i fremleid bolig eller varig hos pårørende eller nær slektning. (Byggforsk, 2006)
Rapporten viser også at varetektsinnsatte er i en verre situasjon enn domfelte, kun 17 % av varetektsinnsatte oppgir at de har egen bolig ved løslatelsen. Andelen som regner med å kjøpe eller leie bolig etter fengselsoppholdet, blir mindre med økt nærhet til tidspunktet for løslatelse. Nesten en tredel av de som har to måneder eller mindre igjen av fengselsoppholdet, oppgir at de skal bo i midlertidige tilbud, eller de vet ikke hvor de skal bo. Én av fire oppgir at de skal bo hos andre. Undersøkelsen bekrefter at det er for sent å begynne med boliganskaffelse to måneder før løslatelsen.
Ett av hovedmålene i regjeringens strategi mot bostedsløshet, er at ingen skal måtte tilbringe tid i foreløpige løsninger ved løslatelse fra fengsel. Rapporten fra Byggforsk/NIBR/ KRUS kommer med en rekke anbefalinger til tiltak som kan bidra til at færre som løslates fra fengsel blir bostedsløse. Dette omfatter gode, men midlertidige boformer som for eksempel plass i rehabiliteringsinstitusjon, hos foreldre eller en periode med oppfølgingstjenester i vanlig bolig. Alle tre aktørgrupper er samstemte om at det er tre forhold som er avgjørende: Å ha bolig ved løslatelse, at bolig er avklart i god tid og at tilbudet er tilpasset den enkelte.
Boks 14.4 «Jeg hadde aldri trodd det kunne være så trivelig å leve et alminnelig liv»
Erik tjener sine egne penger nå. Han har egen bolig, er rusfri og i jobb og regner med å ta fagbrev om ca. tre år. Etter at han også fikk innvilget gjeldssanering, slapp han det marerittet. At det meste av hver lønning skulle gå til nedbetaling av gammel gjeld, var uutholdelig. Men nå har håpløsheten sluppet taket. Som en gjeldfri mann med bolig og arbeid har han et velbegrunnet håp om et bedre liv. Sønnen har han også jevnlig samvær med, og det gir et skikkelig løft. Som en sikkerhet har han ønsket fortsatt boligoppfølging. Og det får han. Hvordan kom han så dit? Han som hadde utallige dommer bak seg, satt tungt i et rusmisbruk og var av mange stemplet som et håpløst tilfelle. I en alder av 35 var han langt under null når det gjaldt å etablere seg som en voksen person.
Forklaringen ligger i en avdeling i Oslo fengsel som kalles TOG – tiltak overfor gjengangere, som er et samarbeidsprosjekt mellom fengselet og friomsorgskontoret. Dette er en forsterket avdeling hvor det er flere tilsatte – også folk fra friomsorgskontoret – enn på vanlige avdelinger, og hvor de fleste etater som kan bidra i en løslatelsessituasjon, er til stede. En vesentlig del av metodikken på denne avdelingen består i at det opprettes en ansvarsgruppe hvor den innsatte selv er administrator og innkaller de forskjellige fagfolkene til møter hvor hans egen sak diskuteres. Fra første dag ansvarliggjøres altså den
straffedømte selv – slik han må være ansvarlig etter løslatelse. Det er også et mål at 12–15 personer til enhver tid er ute på møteplikt og følges opp med hovedbase ved Oslo friomsorgskontor. Målet med TOG er at man under hele soningen skal legge til rette slik at den dømte kan greie seg ute etter endt dom uten kriminalitet.
Gjennom bistand til å endre livsførsel vil TOG redusere tilbakefall til kriminalitet. Kontaktbetjent og TOG-konsulent arbeider sammen med den innsatte for å bedre vilkårene etter løslatelse. Sammen følger de opp den domfelte i møtepliktsperioden. TOG-tiltaket retter seg mot gjengangere som normalt ikke ville fått løslatelse på prøve. Regjeringens satsing «På vei til egen bolig» er et vesentlig element og en økonomisk ryggrad i prosjektet. For uten egen bolig er det vanskelig å stå i arbeid, og uten arbeid intet livsopphold. Så Erik er ikke den eneste som har kommet på rett kjøl takket være dette prosjektet. Siden starten har 97 til dels tungt belastede personer deltatt. Over 50 % av dem er overført til egnet bolig. 17,5 % av dem ble innvilget kommunal bolig. 17 % av dem takket ja til bo-oppfølging etterpå. De andre ca. 50 % er enten overført til andre, mer åpne fengsler, eller behandlingsinstitusjoner. «Jeg hadde aldri trodd det kunne være så trivelig å leve et alminnelig liv», sa Erik da han sist hadde kontakt med en av prosjektmedarbeiderne.
Forslagene i rapporten spenner fra tiltak som handler om gjennomføring av straff og interne forhold i fengslene via sosialkontorenes arbeid og kommunenes boligtilbud til samarbeidet mellom fengslene og kommunene. Blant annet slås det fast at det er avgjørende at sosialkontorene får melding om et kommende boligbehov om lag seks måneder før løslatelse.
Tabell 14.2 Strategien På vei til egen bolig (2005–2007)
Hovedmål | Resultatmål |
---|---|
Motvirke at folk blir bostedsløse | Antall begjæringer om utkastelser skal reduseres med 50 % og antall utkastelser med 30 %. |
Ingen skal måtte tilbringe tid i midleritidige løsninger ved løslatelse fra fengselsopphold | |
Ingen skal måtte tilbringe tid i midlertidige løsninger etter utskrivelse fra institusjon | |
Bidra til god kvalitet ved døgnovernatting | Ingen skal tilbys døgnovernatting uten kvalitetsavtale |
Bidra til at bostedsløse raskt får tilbud om varig bolig | Ingen skal oppholde seg mer enn tre måneder i midlertidige botilbud |
Kilde: Strategien På vei til egen bolig (2005–2007).
Regjeringen og Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS) inngikk i september 2005 en avtale om å forebygge og bekjempe bostedsløshet. Samtidig undertegnet Justisdepartementet og KS en avtale om bosetting ved løslatelse fra fengsel. I denne avtalen understrekes behovet for å styrke samarbeidet mellom kommune og kriminalomsorg. Det ble også utarbeidet en mønsteravtale som kan benyttes mellom fengsel og kommune. Det å ha et hjem er en grunnleggende forutsetning for å kunne klare seg i samfunnet etter løslatelse, og det var en forventning om at avtaleverket skal være et nyttig verktøy for de som arbeider med bosetting av løslatte. Målet er at kommunene og kriminalomsorgen lokalt samarbeider om bosetting av løslatte fra fengsel.
Innsatte utgjør en betydelig gruppe i generelle kartlegginger av bostedsløse. Det som ofte kjennetegner innsatte er at de har en levekårssituasjon som er særlig vanskelig, fordi den er preget av opphopning av flere levekårsproblemer.
Utviklingen når det gjelder mangel på bolig ved løslatelse, har gjennom de siste årene vært positiv. Den nasjonale strategien «På vei til egen bolig» (2005–2007) har ført til et omfattende arbeid med å forebygge og bekjempe bostedsløshet i hele landet. Det er innført samarbeidsstrukturer nasjonalt, regionalt og lokalt for å nå målene som er satt i strategien. Regjeringen og KS videreutvikler samarbeidet gjennom en ny avtale om boligsosialt arbeid som trådte i kraft 1. januar 2008.
Det er kommunene som har hovedansvaret for å skaffe bolig til bostedsløse og andre vanskeligstilte på boligmarkedet. Regjeringen legger til rette for at kommunene skal ha de beste mulighetene til å ivareta dette ansvaret. Ulike økonomiske ordninger som startlån, boligtilskudd og bostøtte er viktige virkemidler i kommunenes arbeid med vanskeligstilte på boligmarkedet. Husbankens kompetansetilskudd skal bidra til å heve kompetansen på det bolig- og bygningspolitiske området. Tilskudd blir gitt til utvikling, informasjonstiltak, forskning og pilotprosjekter for de som sliter på boligmarkedet og som gjerne har behov for mer enn bare bolig: Innsatte er ofte i denne kategorien. I 2008 har Husbanken en ramme for kompetansetilskuddet på totalt 92,5 mill. kr.
Boks 14.5 Rollefordelingen mellom staten og kommunene i det boligsosiale arbeidet
Det er kommunenes ansvar å skaffe boliger til vanskeligstilte, innenfor de generelle statlige rammevilkårene. Kommunene er selvstendige folkevalgte organer som selv må prioritere boligsosialt arbeid i forhold til andre oppgaver, og har frihet til å organisere arbeidet ut i fra lokale utfordringer.
Under soning kan det oppstå problemer med å dekke utgifter som knytter seg til den innsattes bolig, f. eks. husleie eller renter og avdrag på boliggjeld. Fordi den innsatte er sikret losji under soning, har sosialtjenesten som hovedregel ikke plikt etter sosialtjenesteloven § 5-1 til å dekke boutgifter for den innsattes private bolig. I henhold til rundskriv I-11/2000 bør sosialtjenesten strekke seg langt for å bidra til at innsatte med korte fengselsstraffer, f. eks. på 21 dager, kan beholde sin bolig. På den måten blir ikke fengselsstraffen mer belastende enn nødvendig. Dette vil dessuten ofte være den økonomisk sett beste løsningen. Sosialtjenesten er imidlertid ikke forpliktet til å dekke løpende boutgifter over lengre tid. I slike tilfelle kan det være et hensiktsmessig alternativ å leie ut boligen for på denne måten å dekke løpende utgifter. Sosialtjenesten bør i så fall være behjelpelig med å ordne med utleie i samarbeid med den innsatte.
I 2007 ga Husbanken kompetansetilskudd til 163 ulike boligsosiale tiltak innenfor strategien. Flere av disse tiltakene er rettet mot kriminalomsorgen, blant annet til tilsetting av boligkonsulenter i fengsler. Dette arbeidet har gitt et godt resultat og ført til bedre samarbeid med kommunene. I tillegg har forståelsen for boligproblematikken innad i fengslene blitt bedre. Det er videre inngått over 40 forpliktende samarbeidsavtaler om boligframskaffelse mellom kriminalomsorgen og den enkelte kommune. Hovedmålet med avtalene er å hindre eller redusere antall saker der innsatte løslates til bostedsløshet. Et annet mål har vært å etablere mer forpliktende samarbeid og å tydeliggjøre ansvarsforholdene. Det rapporteres om at det er langt lettere å skaffe egnet bolig ved løslatelse etter at det er inngått slike samarbeidsavtaler.
Boks 14.6 Pris for beste bostedsløshetstiltak i 2007
I 2007 ble statens pris for beste tiltak for bostedsløse gitt til «Bosetting av prøveløslatte» i TOG-prosjektet i Oslo fengsel og Oslo friomsorgskontor. Prosjektet har utviklet metoder for å sikre at alle får et godt botilbud når de løslates. Prosjektets metoder har vist seg å være vellykket, og resultater har vært positive. Denne metoden vurderes å ha overføringsverdi for både andre fengsler og institusjoner. Prosjektet var finansiert gjennom Husbankens kompetansetilskudd.
Det er i tillegg etablert 18 kommunenettverk hvor 136 kommuner deltar. Tilbakemeldingene på nettverksarbeidet er svært positive.
Det finnes også en del andre prosjekter som er finansiert av Husbankens kompetansemidler:
– Sjølvbyggjarprosjektet i Meland kommune i Hordaland
Tiltaket er basert på arbeidstrening, hvor framtidige beboere bygger prefabrikkerte moduler og monterer husene selv. Målgruppen er vanskeligstilt ungdom (18–35 år) og førstegangsetablerere som har problemer med å skaffe sin egen bolig. Tiltaket vant for øvrig prisen for beste bostedløshetstiltak i 2006.
– Fribo i Storbyavdelingen i Oslo kommune
Prosjektet retter seg mot innsatte som skal løslates innen 2–5 mnd. og som ikke har et sted å bo etter løslatelsen. Målgruppen er gjengangere i kriminalomsorgen med sammensatte oppfølgingsbehov og som er motiverte for å endre sin livssituasjon.
– Veiskillet i Trondheim kommune i samarbeid med Kirkens bymisjon
Tiltaket er et høyterskeltilbud for menn og kvinner i alderen 25–40 år som er på vei ut av soning og har sterk motivasjon for endring. Boligen er ment å være en overgangsbolig hvor beboerne får hjelp til å etablere et liv uten rus og kriminalitet.
– BoSatt - fengselsprosjekt i Frelsesarmeen
BoSatt-prosjektet tilbyr bolig med individuell oppfølging, slik at bruker kan bo og fungere optimalt i egen bolig. Målgruppen er straffedømte rusmiddelmisbrukere og tidligere rusmiddelmisbrukere over 18 år med behov for oppfølging, som etter endt soning er uten bolig.
14.4.2 Opplæring
Grunnlaget for en vellykket tilbakeføring legges under soningen. Som beskrevet i kapittel 6.7.1, har regjeringen allerede tatt et krafttak for å styrke undervisningstilbudet til innsatte, og det er etablert skole i alle fengsler. Budsjettet for fengselsundervisningen er siden 2005 økt med vel 50 millioner kroner. Det har også skjedd en betydelig utvikling av måten undervisningen er lagt til rette på, ved at også innsatte i lukkede fengsler kan få tilgang til internett som beskrevet i kapittel 9.7.2. Det er en forutsetning for at undervisningen i fengsel skal ha samme kvalitet som i skolen ellers. Det åpner også for langt større bredde i undervisningstilbudet gjennom fjernundervisning. Ikke minst vil utenlandske innsatte kunne få et rehabiliteringstilbud på eget språk.
Omlag 25 % av domfelte og innsatte gjennomfører en eller annen form for opplæring under straffegjennomføring. Et godt samarbeid mellom kriminalomsorgen og utdanningsmyndighetene har vært avgjørende for at så mange nå kan gjennomgå opplæring i fengsel. Regjeringen har etablert skoletilbud i alle fengsler hvor det er hensiktsmessig. Det er regjeringens holdning at framtidens tilbud i fengslene i vesentlig større grad bør prioritere ulike former for opplæring. Et nærmere samarbeid mellom arbeidsdrift og skole vil gi langt bedre muligheter for yrkesrettet opplæring i fengslene enn tilfellet er i dag. Mange fengsler har også et stort potensial for å tilby yrkespraksis på andre områder enn bare innen den ordinære arbeidsdriften. Dette kan gi verdifull realkompetanse for domfelte og innsatte, og fengslene bør i langt større grad utnytte sitt potensial som lærebedrifter med tanke på fagbrev innen yrkesrettede fag.
Straffens lengde begrenser utdanningsmulighetene for domfelte og innsatte i fengsel. Hovedutfordringen er overgangen til fortsatt opplæring i samfunnet. Denne overgangen krever også forpliktende samarbeidsstrukturer. Videre opplæring må planlegges før løslatelse slik at skoleplass står klar. Opplæring utenfor fengselet under soningen gir større muligheter til å velge en ønsket opplæring som domfelte vil forsette med etter at straffen er gjennomført. Dette kan gi bedre muligheter til å klare seg i samfunnet og styrke motivasjonen for atferdsendring. Regjeringen ønsker derfor å satse mer på opplæring utenfor fengsel under straffegjennomføring.
Arbeidet med innsattes utdanning viser med stor tydelighet behovet for sammenheng i straffegjennomføring og tilbakeføring. Utdanning tar tid, mens svært mange dommer er så korte at det bare så vidt er tid til å få planlagt den videre skolegangen før løslatelsesdagen er der. En stor andel av de innsatte har lærevansker som krever spesiell tilrettelegging av undervisningen. Yrkesrettet opplæring krever et tett samarbeid mellom skole og arbeidsdrift i fengselet, og gjerne et samarbeid med lokalt næringsliv utenfor fengselet. Både for å utvide skoletilbudet, og som en del av sosialiseringsprosess og modning, må det være mulig å gå på skole sammen med andre elever utenfor fengselet. Det krever gode sikkerhetsvurderinger og et fleksibelt regelverk. Skoleavdelingen i fengselet har ansvar for fengselsundervisningen og for at det ordinære skolesystem fanger opp behovet og tar over tilbudet til den enkelte når det blir aktuelt. Alle har sine roller i en bred innsats for et framtidig liv uten kriminalitet. Fengselets ansvar er å legge til rette for et koordinert tilbud internt og for en rimelig progresjon i soningen med økende frihetsgrad som fremmer tilbakeføringen.
14.4.3 Arbeid etter løslatelse
Rett til arbeid er ikke hjemlet i lov, men det er et uttrykt politisk mål at så mange som mulig skal være i arbeid. Det er viktig å tilrettelegge for at innsatte kan få tjenester de har rett til fra Arbeids- og velferdsetaten under fengselsoppholdet. Arbeids- og velferdsetaten vil få en avgjørende rolle i tilbakeføringsgarantien.
Regjeringens politikk på området er nedfelt i St.meld. nr. 9 (2006–2007) Arbeid, velferd og inkludering. Regjeringens hovedmål med meldingen var å legge fram forslag til strategier og tiltak for å styrke inkluderingen i arbeidslivet av personer i yrkesaktiv alder som har problemer med å få innpass i arbeidslivet eller er i ferd med å falle ut av det. Forslagene i meldingen utgjør sammen med endringen i organiseringen av arbeids- og velferdsforvaltningen en omfattende reform av politikken på området. Regjeringens «Handlingsplan mot fattigdom» er forankret i denne stortingsmeldingen. Innsatte i fengsel er omtalt i handlingsplanen som en gruppe med omfattende behov for arbeids- og velferdstjenester.
Kvalifiseringsprogrammet innenfor NAV er rettet mot personer med vesentlig nedsatt arbeids- og inntektsevne, og med ingen eller svært begrensede ytelser til livsopphold i folketrygden. Dette gjelder særlig personer som i dagens system blir avhengige av sosialhjelp over lengre tid. Programmet skal forvaltes av de lokale NAV-kontorene. Innsatte og domfelte vil være en viktig målgruppe for dette programmet. Svært mange innsatte i fengsel mangler arbeid, trygd og inntekt ved innsettelsen, er langtidsmottakere av sosiale ytelser og vil ha behov for tjenester fra NAV-kontorene.
I 2006 undertegnet kriminalomsorgen og arbeids- og velferdsetaten en ny, forpliktende samarbeidsavtale som et grunnlag for at domfelte og varetektsinnsatte kan styrke tilknytningen til arbeidslivet. Samarbeidsavtalen forplikter etatene gjensidig til å ivareta innsattes og domfeltes behov i gjennomføringen av NAV-reformen. NAV vil være en sentral aktør på servicetorget inne i fengslene (se kapittel 14.5.1).
Boks 14.7 Kroppsarbeid med mening
Frank har flere dommer bak seg. Etter at han ble hekta på dop, har livet hans vært en sammenhengende kamp for å få det han trengte. Prisen har han betalt blant annet ved å sitte inne og se at livet bare ble borte mellom fingrene på ham. Vi traff ham i en skogsforlegning i Telemark. En skogsforlegning er en åpen avdeling under et lukket fengsel hvor alle har samme jobb, nemlig skogrydding og skogforvaltning. Her er ingen murer eller gjerder. De innsatte kan bare dra avsted når de måtte ønske det.
– Frister det deg ikke å rømme?
– Her kan du jo bare stikke av når som helst?
– Rømme? Hvorfor skulle jeg det? Nå nærmer jeg meg slutten på denne elendigheta. Skulle jeg rømme ville det gå rett inn i lukket fengsel igjen. Kunne glemme prøveløslatelse og ville i tillegg måtte sone en restdom jeg har. Nei, da måtte jeg være bra dum.
– Noen mener det å måtte jobbe slik i skogen er jevngodt med slavearbeid?
– Nei, erru gæeern! Dette er et fritt og godt liv. Hardt arbeid er det, men ikke slavearbeid. Betjentene her er greie folk som jobber hardt sammen med oss. Du kan jo kalle det straffearbeid, men det blir feil, det også. Vi har jo valgt å komme hit sjøl. Det er trasig når det regner og
er kaldt. Men så tenner vi bål og henger over Kaffe-Lars. Det hjelper på.
– Men skogrydding, gir det noe mening?
– Ja, jøss! Vi ser jo at det blir fint. Og vi veit at det er nyttig. Bare tenk på CO2. Skogen «spiser» forurensning og avgasser, så et godt skogbruk er godt for miljøet og klimaet. Snakk om mening. Det er mye annet arbeid du blir tilbudt i fengsel som er mye mindre meningsfullt enn dette – for å si det slik.
– Hva da?
– Montering av en million like ting og pakke dem 10 og 10 i pakker er det verste. Paller har jeg også vært med på å snekre. Det er nesten like ille. Ensformig og likt. Her i skogen er ingenting likt. Nei, dette er jeg fornøyd med.
– Hva med framtida, får du bruk for denne erfaringen da?
– Nei, vel ikke direkte. Men jeg får god helse av det, kommer i form. Det er en fordel når en skal ut og prøve å få seg arbeid.
Frank hadde fått kontakt med NAV. Han hadde også fått kontakt med boligetaten. Men noe sikkert visste han ikke ennå, verken om bolig eller arbeid. Stoffproblemene var han heller ikke kommet over, men han håpet det beste.
I 2006 nedsatte departementet en tverrdepartemental arbeidsgruppe som anbefalte oppstart av KrAmi-tiltak i Norge. Et tiltak skal starte opp i Rogaland i 2008. Kommunen og NAV er sentrale aktører sammen med undervisningsmyndigheten og kriminalomsorgen. Utdanningsavdelingen hos Fylkesmannen i Hordaland er leder av prosjektet. Tiltaket «Tenk tryggleik» i Årdal startet allerede for 20 år siden. Det er et lokalt samarbeid som har som mål å øke innbyggernes trygghet i alle sammenhenger, og som har mange av de samme elementene som KrAmi-tiltakene. Departementet har i 2008 styrket dette samarbeidet mellom politi, andre offentlige etater og det lokale næringsliv ved at også Vik fengsel og friomsorgskontoret i Sogn og Fjordane deltar.
Regjeringen vil vurdere å etablere KrAmi-lignende tiltak over hele landet som et ledd i realiseringen av tilbakeføringsgarantien. Rask inkludering av straffedømte inn i det ordinære samfunn og arbeidsmarked gir mindre tilbakefall til ny kriminalitet. Kriminalomsorgen skal sammen med NAV, kommunen og utdanningsmyndighetene være de viktigste aktørene. Målgruppen er menn og kvinner i aldersgruppen 18–40 år som gjennomfører straff. Å delta i KrAmi innebærer for den løslatte både krav og muligheter. Dette reguleres i egen avtale mellom partene. Kontrakten skal inneholde følgende punkter:
Nei til ny kriminalitet
Nei til rusmisbruk
Nei til å løse konflikter med vold og skade på andre personer
Krav til oppmøte og tidsbruk
Ansettelsesgaranti med avtalefestet lønn når avtalen er oppfylt
For unge lovovertredere som ikke har tilnytting til arbeidsliv eller utdanning, vil regjeringen vurdere å etablere en egen KrAmi-modell. I noen miljøer kan det være nødvendig med en ekstra innsats overfor fremmedkulturell ungdom.
14.4.4 Sosiale tjenester og helsetjenester
Ansvaret for sosiale tjenester til innsatte i fengsel er hos oppholdskommunen før innsettelse. Det er ofte praktisk vanskelig å få til et nært samarbeid mellom innsatte og ansvarlig kommune, både ved innsettelse, under straffegjennomføringen og ikke minst ved tilrettelegging for løslatelse. Med bakgrunn i kunnskap om gruppen innsatte antas det at et flertall vil ha behov for langvarige og koordinerte tjenester som gir rett til individuell plan etter helse- eller sosiallovgivningen. Ansvaret for å koordinere individuell plan for brukeren ligger hos helsetjenesten eller sosialtjenesten, eventuelt arbeids- og velferdsforvaltningen. For at også innsatte i fengsel får ta del i intensjonen med individuell plan – altså et godt samordnet hjelpetilbud, må det legges spesielt til rette for samarbeid mellom kriminalomsorgen, sosiale tjenester, arbeids- og velferdsforvaltningen og helsetjenesten.
Sosialtjenesten er viktig når løslatelsen skal planlegges. Det er som regel behov for et bindeledd mellom den innsatte og ansvarlig kommune ved innsettelse, under straffegjennomføring og ved løslatelse.
14.4.5 Økonomisk rådgivning og bistand ved gjeldsproblemer
En betydelig gjeldsbyrde skaper problemer når det gjelder tilbakeføring til samfunnet med forsett om å leve et lovlydig liv. Straffedømtes gjeld kan være tradisjonell privat gjeld, ulike krav fra det offentlige og erstatnings- og inndragningskrav som stammer fra straffbare handlinger. Så vel Statens innkrevningssentral som profesjonelle private kreditorer benytter regelmessig muligheten til å fornye uinnfridde gjeldskrav etter ti år. Dette gjør at mange innsatte kan leve med et konstant inndrivelsespress livet ut til tross for at de har vilje men ikke evne til å innfri annet enn svært små deler av kravene. En konstant påløpende rente gjør at kravene over tid kan vokse svært mye i forhold til opprinnelig størrelse.
Det offentlige bør forsterke arbeidet med å legge forholdene til rette slik at domfelte og innsatte får kontakt med offentlige eller private institusjoner som også bistår andre borgere med rådgivning og veileding i slike situasjoner. Små praktiske spørsmål kan være uoverstigelige hindre. Mange har ikke noe ID-dokumentasjon. Det er ikke lett å holde styr på økonomien hvis man ikke får bankkonto. Med dårlig rykte og lav selvtillit er det vanskelig å forhandle med kreditorene om gjeldsordninger.
Gjeldsordningsloven skal gi personer med alvorlige gjeldsproblemer mulighet til å få kontroll over sin økonomi. Et grunnvilkår for å få gjeldsordning er at gjeldsproblemene er varige. For mange domfelte er det svært vanskelig å få mulighet til en gjeldsordning selv om de må anses å være varig ute av stand til å betjene gjelden. Dette skyldes at loven krever at en gjeldsordning ikke må virke støtende for andre skyldnere og samfunnet forøvrig. Praksis for å komme inn under en gjeldsordning er derfor svært streng når en ikke ubetydelig del av gjelden stammer fra straffbare forhold. Selv når den innsatte har svært små muligheter til å innfri et slikt krav, er det i dag vanskelig å få gjeldsordning.
Den restriktive praksisen som følger av gjeldsordningsloven, kan forstås ut fra at det er preventive hensyn som ligger til grunn for kriteriet om at sletting av gjeld ikke skal virke støtende på andre. Kriteriet er ment som en sikkerhetsventil for de tilfeller hvor gjeldsforhandling eller gjeldsordning ikke bør komme i stand på grunn av kritikkverdige forhold knyttet til søkerens situasjon. Det vil kunne svekke den alminnelige betalingsmoral dersom det ikke er strenge vilkår for denne typen ordninger. Tilsvarende er det et grunnleggende prinsipp at skadevolder skal betale erstatning for den skade han har forvoldt. Når det gjelder inndragningskrav, er et av de grunnleggende formål med inndragningsordningen at oppnådd vinning ved straffbare handlinger skal rammes fordi ingen skal tjene på å begå straffbare handlinger.
Når straffen er fullbyrdet og den straffedømte skal etablere et selvstendig liv, kan det etter en tid vise seg at store utgifter til betjening av ulike gjeldskrav rammer svært hardt. Hvis det i praksis viser seg at den straffedømte ikke har mulighet til å betjene gjeldskravene innenfor et rimelig tidsrom, kan dette være til hinder for samfunnets ønske om å støtte opp om et lovlydig liv. Det er derfor viktig at støtendekriteriet ikke anvendes så strengt at det gir urimelige utslag for den straffedømte og dennes familie. Samfunnet forøvrig vil dessuten være skadelidende dersom det ikke skapes en reell mulighet for en gjeldsordning innenfor et avgrenset tidsrom slik at det støttes opp om en utvist vilje til et normalt lovlydig liv. Dersom den straffedømte til tross for utvist vilje ikke har en reell mulighet til å innfri gjelden innen rimelig tid, bør det åpnes for en lempeligere praksis etter gjeldsordningsloven når det foreligger særlige resosialiseringshensyn. Dette er ikke i strid med de synspunkter som er framlagt i kapittel 10.7:inndragning av utbytte fra kriminell virksomhet er et satsingsområde – der hvor det er noe å hente. Barne- og likestillingsdepartementet arbeider med forslag til endringer i gjeldsordningsloven. Saken vil bli forelagt Stortinget på egnet måte.
14.5 Kriminalomsorgens bidrag
14.5.1 Forvaltningssamarbeidet
De fleste tilbakeføringstiltak avhenger av et samspill mellom kriminalomsorgen og andre etater. Dette gjelder både arbeidsdrift, skole, programvirksomhet og miljøarbeid. Innholdet i straffen må peke framover mot løslatelse og tilbakeføring til samfunnet, enten straffen sones i fengsel eller utenfor.
Kriminalomsorgen har ansvar for å koordinere og legge til rette for at samarbeidende etater kan tilby og gjennomføre sine tjenester, for eksempel gjennom etablering av ansvarsgrupper og samordning av planarbeid. En del domfelte har lovbestemt rett til individuell plan etter helse- eller sosiallovgivningen. På dette området er kriminalomsorgen tilrettelegger for kontakten med andre offentlige etater. Kriminalomsorgen vil gjennom bedre organisering, tilrettelagte lokaler og utstyr og bemanning styrke sin koordineringsfunksjon. Samarbeidet mellom fengsel og friomsorgskontorene om løslatelse må starte tidlig. På grunn av de mange korte dommene må planleggingen i mange tilfeller starte allerede når kriminalomsorgen mottar dommen, og ellers så tidlig som mulig under fengselsoppholdet. Med omgjøring av regionkontorene til kriminalomsorgssentre (se kapittel 15.3 og 15.4) får man en god arena for et samarbeid på tvers av etater og sektorgrenser. Departementet ønsker også at flest mulig fengsler skal ha et servicetorg – en fysisk møteplass inne i fengselet hvor innsatte selv kan ha direkte kontakt med representanter for etatene. I tillegg til at en slik direkte kontakt er effektiv og gir god kommunikasjon, er det en fordel at innsatte kan få ett sted å henvende seg til. I fengsler med lavere sikkerhetsnivå kan innsatte så langt det er sikkerhetsmessig forsvarlig og mulig, selv oppsøke aktuelle etater og offentlige kontorer ute i samfunnet.
Utover en styrking av samordningsrollen er kriminalomsorgens hovedoppgave å bedre sin egen faglige innsats. Kriminalomsorgen skal styrke sitt arbeid med innsatte og domfelte slik det er skissert gjennom hele denne meldingen. Innsattes behov skal kartlegges og tiltak tilrettelegges innenfor de rammer som dommens lengde og sikkerhetsmessige forhold setter. Kriminalomsorgen skal ha ansvar for at innsatte som trenger og ønsker det, får etablert en ansvarsgruppe. Hvilke etater som deltar, vil være avhengig av den enkelte innsattes behov.
Boks 14.8 Bedre ut enn inn!
Kriminalomsorgens ansvar beskrives godt med det slagordet som den svenske Kriminalvården har valgt: «Bedre ut enn inn!» Det samme er sagt på en litt annen måte i fagstrategien for kriminalomsorgen: «Den domfelte skal når dommen er sonet, være bedre skodd for et liv uten kriminalitet.» Kriminalomsorgen har tre hovedoppgaver i tilbakeføringsarbeidet:
Å tilrettelegge for at de andre etatene kan gjøre sin jobb inne i fengselet. Det betyr å skaffe kontorplass og servicetorg som et møtested som innsatte kan oppsøke, tilfredsstillende utstyr og ellers å sørge for at samarbeidet kan skje etter forutsetningene.
Å motivere og drive rehabiliteringsarbeid slik at andre etater har et fundament å bygge på både under og etter løslatelse. Det omfatter også kontrolltiltak så innsatte stiller edru og klare til møter med de andre etatene.
Å sørge for at de innsatte får en trygg og forutsigbar løslatelse, så de andre etatene er forberedt på å ta over oppgavene når kriminalomsorgen ikke lenger har noe ansvar.
Hovedansvar for at tilbakeføringsarbeidet under soningen skjer etter intensjonen i tilbakeføringsgarantien, påhviler fengselsleder, som også har ansvar for å kvalitetssikre alle løslatelsesopplegg før løslatelsesdagen. Forutsetning for at tilbakeføringsgarantien skal bli effektiv, er at kriminalomsorgen så snart dommen er mottatt, sørger for:
Kartlegging av behov
Å lage en soningsplan
Å følge opp rehabiliteringsoppleggene
Å sette opp en fast løslatelsesdato
Å sørge for en forutsigbar og trygg løslatelse
14.5.2 Prøveløslatelse som ledd i tilbakeføringsarbeidet
Her redegjøres for de tiltak som er særlig viktige i forbindelse med løslatelse, og ordningen med prøveløslatelse er da et av de viktigste virkemidlene kriminalomsorgen har.
Prøveløslatelsesinstituttet ble innført i en rekke land omkring forrige århundreskifte: i Finland i 1889, i Norge i 1900 og i Sverige i 1906. Danmark innførte prøveløslatelse først i 1930 og Island i 1940. I de fleste land, deriblant Norge, ble ordningen sett på som et ledd i straffullbyrdelsen. Man så prøveløslatelsen som en gunstig overgang fra fengsel til det frie liv og som et hjelpemiddel til å holde domfelte på rett vei etter løslatelsen. Hovedregelen etter fengselsloven av 1958 var at domfelte skulle løslates etter 2/3 tid. Det var også muligheter for å bli løslatt etter halve straffetiden hvis særlige grunner tilsa det. Denne ordningen ble videreført i straffegjennomføringsloven av 2001.
Med årene har praktiseringen av prøveløslatelsesinstituttet endret seg betydelig. Etter fengselsloven av 1958 ble reglene i perioder praktisert slik at domfelte hadde tilnærmet «rettskrav» på å bli løslatt etter 2/3 tid. Det var i praksis bare to forhold som kunne føre til avslag; at innsatte var satt under tiltale for nye straffbare forhold eller at vedkommende hadde begått særdeles graverende regelbrudd under straffegjennomføringen. Denne praksisen ble strammet inn ved Fengselsstyrets rundskriv 4/99 og en mer restriktiv praksis er videreført i dagens regelverk i medhold av straffegjennomføringsloven. Endringene ble presisert ytterligere ved KSFs brev av 29.7.2004. Det følger av dagens regelverk at kriminalomsorgen ikke skal beslutte prøveløslatelse hvis omstendighetene etter en totalvurdering gjør slik løslatelse utilrådelig. Hvorvidt prøveløslatelse kan anses som utilrådelig, beror på en konkret skjønnsmessig vurdering hvor en rekke momenter vil være relevante. Det skal ikke bare legges vekt på domfeltes atferd under gjennomføring av straffen, men om det ut fra en bredere vurdering er grunn til å anta at domfelte vil begå nye straffbare forhold i prøvetiden.
Domfelte med fengselsstraffer under 74 dager gjennomfører straffen til endt tid. Når de løslates, er dommen ferdig fullbyrdet. Domfelte i denne kategorien har dermed et fast løslatelsestidspunkt å forholde seg til når de påbegynner straffegjennomføringen. Dette gir forutberegnelighet og gode muligheter for å planlegge løslatelsen og tidspunkt for eventuell tiltredelse i jobb, skoleplass eller behandlingstilbud.
I 2007 var det i underkant av 60 % av alle domfelte som ble løslatt på endt tid med kortere dom. Med den store andel korte dommer innebærer dette at planlegging av løslatelse bør starte før innsettelse i fengsel for mange domfelte. Det stiller særlige krav til hvordan kriminalomsorgen organiserer sitt arbeid. Se kapittel 15.3. De som kan ha behov for behandling innen rus eller psykiatri, bør av helsetjenesten henvises til vurdering av om de har pasientrettigheter og derfor skal prioriteres til rusmestringsenhet i fengsel eller til institusjon. Domfelte forutsettes å delta aktivt i planleggingen av sin straffegjennomføring og reintegrering.
Domfelte med lengre dommer kan løslates på prøve. Omkring 3/4 av de som søker løslates etter at 2/3 av dommen er sonet.
Dersom søknad om prøveløslatelse blir avslått, følger det av regelverket at løslatelsesspørsmålet skal vurderes fortløpende og senest innen angitte frister, avhengig av dommens lengde. Avslag på søknad om prøveløslatelse innebærer en usikkerhet for innsatte med hensyn til løslatelsestidspunktet og byr på utfordringer med hensyn til å forberede løslatelsen, så som å legge til rette for utdanning, arbeid, bolig, behandlingstilbud mv. som er viktige elementer for å få til en vellykket reintegrering.
Slik løslatelsesordningen praktiseres i dag, er det enkelte innsattkategorier som ikke i god tid får en fast dato for løslatelse. Blant annet gjelder dette for de såkalte gjengangerne, hvor risikoen for nye lovbrudd i prøvetiden anses stor, slik at de ikke oppfyller vilkårene for prøveløslatelse. Dette er den gruppen av innsatte tilbakeføringsgarantien særlig tar sikte på å hjelpe, og det er derfor viktig å se på hvordan løslatelsesordningen praktiseres for denne gruppen.
Langtidsdømtes behov for en forutsigbar løslatelsesdato bør ivaretas bedre. Usikkerhet rundt videre soningsprogresjon og prøveløslatelse er utvilsomt en mental belastning. En slik usikkerhet kan også vanskeliggjøre samarbeid med etater som er nødvendige for en forsvarlig utslusing fra straffegjennomføringen. Det kan også være problematisk for innsatte med utenlandsk statsborgerskap som er besluttet utvist fra landet og som dermed ikke skal tilbakeføres til det norske samfunnet. Prøveløslatelse gjøres normalt betinget av at utvisningsvedtaket effektueres samtidig med løslatelsen, noe som forutsetter et tett samarbeid mellom kriminalomsorgen, utlendingsmyndighetene og politiet.
På tross av de problemer usikkerheten skaper, ønsker departementet å opprettholde en individuell vurdering av spørsmålet om prøveløslatelse, men det må finnes løsninger som reduserer usikkerheten så mye som mulig. Alle innsatte skal ha tilbud om en framtidsplan. En tentativ løslatelsesdato – som ikke automatisk er 2/3 tid - fastsettes på grunnlag av forhold som allerede er kjent for kriminalomsorgen. Forutsatt at den innsatte følger opp planen på sin side, innvilges prøveløslatelse fra denne dato. På denne måten er usikkerhet om løslatelsesdato bare knyttet til forhold som innsatte selv kan påvirke. Ved regelverksbrudd eller manglende oppfølging av framtidsplanen på viktige punkter, fastsettes en ny tentativ løslatelsesdato. Med en slik ordning blir også framtidsplanen mer forpliktende for kriminalomsorgen og de samarbeidende etater enn det den er i dag.
Kjernen i prøveløslatelsesinstituttet er å få til en smidig overgang mellom fengsel og frihet. Dersom den domfelte allerede er overført til straffegjennomføring i behandlingsinstitusjon etter straffegjennomføringsloven § 12, på sykehus etter § 13 eller i eget hjem etter § 16, har overgangen fra fengsel til en tilværelse ute i samfunnet funnet sted før tidspunktet for prøveløslatelse. For disse vil prøveløslatelsen innebære at den aktive delen av straffegjennomføringen er ferdig, eventuelt at man fortsetter straffegjennomføringen i form av en møteplikt for kriminalomsorgen.
Gjennom innføringen av prøveordninger med straffegjennomføring med elektronisk kontroll blir det langt flere innsatte som faktisk går ut av fengsel før tidspunktet for prøveløslatelse.
Det er lang tradisjon for å fastsette vilkår i forbindelse med prøveløslatelse. Etter fengselsloven av 1958 var tilsyn av friomsorgen det vanligste vilkåret som ble fastsatt. Reglene om tilsyn ble endret i den nye straffegjennomføringsloven. Tilsyn ble erstattet med møteplikt for kriminalomsorgen som etter loven er en egen straffegjennomføringsform.
Dersom domfelte bryter de fastsatte vilkår for prøveløslatelsen, var ordningen etter fengselsloven av 1958 at friomsorgen skulle rapportere bruddene til påtalemyndigheten, eventuelt med en anmodning om at saken skulle tilbake til domstolen med sikte på en gjeninnsettelse i fengsel. I praksis så man at disse sakene aldri ble fremmet for retten. Reglene om dette ble derfor endret med straffegjennomføringsloven. Det er nå kriminalomsorgen selv som følger opp eventuelle brudd og har mulighet for å fremme sakene for retten med sikte på omgjøring. Dette har ført til en betydelig endring i praksis.
Ordningen med prøveløslatelse og vilkår for prøveløslatelsen gir kriminalomsorgen et helt nødvendig verktøy til å følge opp innsatte etter fengselsoppholdet. Kriminalomsorgens oppfølging etter løslatelse skal i framtiden bli en bedre og viktigere støtte for gjennomføring og koordinering av de tiltak som settes i verk av forvaltningssamarbeidspartnerne i forbindelse med tilbakeføringsgarantien.
Sjansen til å lykkes i tilbakeføringen er langt bedre hvis det er en periode hvor kriminalomsorgen fortsatt kan følge opp domfelte, og hvor det er reelle sanksjonsmuligheter i form av gjeninnsettelse ved brudd. Dette fordrer en tettere oppfølgning fra både fengselets og friomsorgskontorenes side.
Departementet ønsker å ha en gjennomgang av dagens ordning med møteplikt for kriminalomsorgen og øvrig vilkårsfastsettelse i forbindelse med prøveløslatelse. Etableringen av tilbakeføringsgarantien medfører behov for å vurdere både kvalitet og hyppighet i kriminalomsorgens oppfølging. Det kan være aktuelt å foreta endringer både med hensyn til hvor lang periode kriminalomsorgen skal ha et oppfølgingsansvar, hvor intensiv denne oppfølgingen skal være og hvilke enheter i kriminalomsorgen som skal ha dette ansvaret.
Departementet mener fortsatt at brudd på vilkår for prøveløslatelse skal følges opp strengt, om nødvendig med innsettelse i fengsel. Ordningen med at kriminalomsorgen tar omgjøringsspørsmålet til domstolen, fungerer godt. Det er imidlertid flere grunner til å foreta en gjennomgang av regelverk og praksis hva gjelder oppfølging av brudd.
Prinsippet om progresjon i straffegjennomføringen tilsier at domfelte sjelden eller aldri skal prøveløslates direkte fra fengsel med høyt sikkerhetsnivå. I dag skjer dette likevel i omkring halvparten av tilfellene. Dette skyldes først og fremst kriminalomsorgens institusjonelle struktur med mange fengselsplasser med høy sikkerhet. Det er imidlertid også behov for bedre planlegging og styring av straffegjennomføringen i det enkelte tilfelle. Dessuten har fengsler med høyt sikkerhetsnivå tradisjonelt hatt de beste tilbudene til de innsatte innen skole og arbeidsdrift. Problemet med at det er vanskelig å motivere innsatte til å flytte til et fengsel med større frihet, men med dårligere tilbud, er nå redusert, særlig ved at det er etablert skoletilbud også ved alle fengsler med lavt sikkerhetsnivå.
Alle domfelte skal ha tilbud om en framtidsplan som ramme for straffegjennomføring og tilbakeføring. Ikke alle ønsker en slik plan. De som prøveløslates med møteplikt, bør ha framtidsplan. Det er behov både for å styrke motivasjonsinnsatsen og bedre selve planarbeidet. I 2007 var bare 1/3 av de prøveløslatte pålagt møteplikt for friomsorgskontorene. Av denne gruppen igjen var det bare knapt 1/3 som hadde framtidsplan. Grunnlaget for et strukturert arbeid med de prøveløslatte er derved for spinkelt.
I 2006/2007 ble det gjennomført 11 prosjekter i kriminalomsorgen for å undersøke hva som hemmer og fremmer samordning av planarbeid mellom kriminalomsorgen og andre etater om individuell plan. Evalueringen av prosjektene tyder på at bruk av ansvarsgrupper i arbeidet med individuell plan øker antall planer og bidrar til bedre samordning mellom etatene. Ansvarsgrupper gir også innsatte større medvirkning og innflytelse over sin tilbakeføring og sikrer en god ansvarsfordeling og oppfølging mellom etatene. Resultatene varierer, men evalueringen kan tyde på at opp til 70 % av innsatte har behov for og rett til individuell plan. (Rokkan, 2008)
Boks 14.9 En solskinnshistorie
Rådhusgaten 19. En gammel bygning i bindingsverk som oser av historie og kultur. Her holder Vardeteatret til: teateret som produserer teaterforestillinger for og med innsatte og tidligere innsatte. Deltakerne har frigang fra åpen eller lukket anstalt. Instruksjon og ledelse tar profesjonelle seg av. Fellesskapet skriver og framfører stykket. Jeg hadde en avtale med Gro som i denne omgang hadde en dom på fire år. Avtalen innebar at et filmteam som fulgte teateret, også skulle filme Gro under intervjuet. Det hele skulle avsluttes med en plenumssamtale med hele teatertruppen. Men først bare Gro:
Lubben og blid, heter det. Og det var hun, Gro, som fortalte sin soningshistorie med et smil. Det var egentlig en solskinnshistorie. Men før det hadde livet vært alt annet enn solskinn. Rus og vold var overskriften. Men nå var livet snudd. Etter nesten ett år i isolasjon i fengsel i Sverige, kom hun som en skadeskutt fugl til Bredtveit og ble tatt godt imot. Hun fikk delta i program og gå på skole og ta datakortet. Nå var hun i åpen anstalt og hadde frigang til Vardeteatret.
– Det er litt fælt å si det, men for meg har dette fengselsoppholdet vært et gode. Jeg var helt sky og innelukket etter all isolasjonen i Sverige og ville helst bare vært isolert på Bredtveit også. Men de lokket meg inn i fellesskapet. Det var flott. Ville nesten ikke dra til åpen, men nå trives jeg like godt der – og på Vardeteatret. Hele tiden har jeg fått tid og ro og hjelp til å ta tak i meg selv, til å finne ut av hvem jeg er, hvilke resurser jeg har og hvordan jeg kan bruke dem på beste måte. Ledelsen ordnet det slik at jeg får delta i samtalegrupper på Krisesentret. Det har også hjulpet meg til større selvinnsikt og selvrespekt.
– Men synes du at det å drive med teater kan kalles soning? Føler du at du «gjør opp» for deg?
– Ja det gjør jeg. Det er frihetsberøvelsen som er straffen. Jeg kan ikke gå hvor jeg vil og gjøre hva jeg vil. Straffen har fylt sin hensikt. Jeg har sluttet å ruse meg og jeg har begynt å ta tak i livet mitt. Hadde jeg blitt sittende i isolasjon hele tiden hadde jeg blitt «gæærn». Hadde jeg ikke hatt presten å snakke med i Sverige ville det gått galt med meg. Her i Norge fikk jeg sjanse til å begynne på nytt. Og denne teatervirksomheten har jo en mening fordi vi spiller i fengsler og får folk til å tenke.
– Men du vil jo ikke kunne livnære deg av teatervirksomhet i framtida, hadde det ikke vært mer matnyttig om du hadde fortsatt med data?
– Nei, for jeg er uføretrygdet etter en ulykke. Men nå har jeg fått så mye livsmot at jeg kanskje kommer meg over i jobb igjen, litt i alle fall.
– Hvis du skulle gi kriminalomsorgen et råd om hvordan den bør være i framtida, hva ville du da si?
– At de burde legge opp til mer frigang og hjemmesoning. I Sverige hadde de «boyan», men den er egentlig ikke nødvendig. Det hadde gått med bare meldeplikt tror jeg. Ja, kanskje ikke for alle, men for mange. Så slapp en å bli så lenge borte fra barna og andre sosiale nettverk. Jeg tror at kriminelle kommer seg av å bli vist tillit og få ansvar. Det gir mening til livet. Det har jeg opplevd.
– Jeg ville også forandret programmene til noe som gjaldt hele soningen, ikke bare et kurs en går til noen timer av og til. Programmet må være integrert i alle daglige gjøremål i fengslet. Alle betjentene må «kunne program». Dagliglivet må være programpraksis.
14.6 Samarbeidet med frivillige organisasjoner
Tilbakeføringsgarantien er et offentlig ansvar. Det har imidlertid i mange år vært politisk enighet om at frivillige organisasjoner er viktige samarbeidspartnere når straffedømte skal finne tilbake til sin tilhørighet og rolle i lokalsamfunnet. Regjeringen vil invitere de frivillige organisasjonene til økt innsats og samarbeid med kriminalomsorgen i forbindelse med tilbakeføringsgarantien. De frivillige organisasjonene representerer et tilbud innenfor lokalsamfunn, kultur, religiøs virksomhet, idrett og fritidsaktiviteter som kriminalomsorgen eller andre myndigheter ikke kan oppfylle.
Boks 14.10 WayBack
Hva er WayBack?
WayBack ble startet av innsatte i Oslo fengsel i 2002, under navnet Stiftelsen Livet Etter Soning. De tok utgangspunkt i en eksisterende organisasjon i Sverige hvor tidligere kriminelle hjalp hverandre til et redelig liv utenfor murene, og adopterte idéen. Organisasjonen har som formål å hjelpe løslatte til en lettere overgang til samfunnet ved å støtte den enkelte i arbeidet med å reetablere seg i samfunnet. Det dreier seg om et sted å bo, penger til elementære behov, et nettverk, jobb, skole og andre meningsfulle aktiviteter i hverdagen. Organisasjonen mener at å endre sitt liv og starte på nytt er en lang læringsprosess hvor kameratskap og solidaritet er en avgjørende faktor for mulighet til suksess. Det tilbys personlig oppfølgning av en fadder som selv har vært i tilnærmet samme situasjon. WayBack er overbevist om at alle mennesker har kimen i seg til å skape et godt liv, men det må støtte til.
Wayback vant reklamekampanje!
«Reklame for alvor» er reklamebransjens årlige dugnadsaksjon som ideelle stiftelser og organisasjoner kan søke om å vinne. Den er en av de største reklamekampanjene i Norge, verdt mange millioner kroner. I fjor var det 61 organisasjoner som søkte. Blant dem gikk WayBack av med seieren. I hele 2008 vil reklamekampanjen være å se på internett, aviser, TV og radio. Kampanjen har allerede gitt resultater på den måten at interessen for å bli frivillig fadder har økt, akkurat det som var målet med kampanjen.
WayBack trenger frivillige som lever et normalt og stabilt liv og som ønsker å bidra noen timer i uken med å hjelpe andre. WayBack trenger også tidligere innsatte som vil bli frivillige faddere som kan besøke fengslene og følge opp innsatte og invitere dem til å bli med i WayBack.
Flere organisasjoner spiller dessuten en viktig rolle ved å tilby innsatte arbeid og bolig. De frivillige organisasjonene fyller i dag på mange måter den rollen de tidligere vernelagene hadde med å yte bistand og omsorg til løslatte lovbrytere. Det er viktig å legge til rette for at frivillige organisasjoner som arbeider med voksenopplæring, samarbeider med myndighetene som har ansvar for opplæring i fengslene.
Boks 14.11 Kirkens Bymisjon
Kirkens Bymisjon er blant de største i landet på områder for sosialt kirkelig arbeid. På landsbasis har Bymisjonstiftelsene til sammen ca. 1750 ansatte med høy faglig kompetanse og ca. 1850 frivillige. Misjonsstiftelsen driver ca. 70 store og små institusjoner og virksomheter. Den største stiftelsen er i Oslo med vel 1400 ansatte. Kirkens Bymisjons oppdrag er å se og avdekke krenkelse og nød. I det arbeidet er det vesentlig for misjonsstiftelsen å bidra til at enkeltmennesker og grupper gis mot, myndighet og mulighet til selv å gjøre noe med sin situasjon. Store deler av virksomheten drives for offentlige midler. Det øvrige er egenfinansiert og dekkes av innsamling, inntekter fra fond, legater og prosjektmidler. Stiftelsen møter mennesker på ulike måter gjennom oppsøkende virksomhet i rus- og prostitusjonsmiljøene, arbeid med barnevern og ungdomspsykiatri, behandling for rusmiddelavhengige, omsorgstiltak, voksenpsykiatri, eldreomsorg – og i kirkelig virksomhet med sjelesorg, forkynnelse og menighetsarbeid. Menneskene de har kontakt med gjennom sitt arbeid, spenner over alle aldersgrupper.
Departementet vil derfor ta initiativ til å opprette lokale «tilbakeføringsråd» hvor både kriminalomsorgen, kommunene og representanter for de frivillige organisasjonene deltar.
Det er ikke bare frivillige organisasjoner som kan ha en viktig rolle når domfelte skal finne sin plass i lokalsamfunnet. Det lokale næringslivet kan gi verdifull støtte ved å ta imot de som løslates og skal etablere seg i arbeidslivet på nytt eller kanskje for første gang.
Boks 14.12 «Pøbelprosjektet»
«Pøbelprosjektet» i Stavanger er et kriminalitetsforebyggende tiltak og et alternativ til det etablerte offentlige hjelpeapparatet.
Hva er en pøbel? Ordet «pøbel» er nok et negativt ladet ord for de fleste. Men opprinnelig kommer ordet av latin «populus» og betyr «folkelig/det brede lag av folket». Pøbelprosjektet legger til grunn den opprinnelige og positive forståelsen av ordet pøbel. Ikke den snevre og negativt ladete forståelsen som for eksempel «ramp». En pøbel er en som vil kunne tilføre norsk arbeidsliv kreativitet og nyskaping. Du behøver altså ikke være av typen som tagger eller skjærer opp bildekk for å bli med på Pøbelprosjektet. Her er alle pøbler.
Målgruppen er personer med bakgrunn i kriminalitet, rus og sosiale problemer. Pøbelpro-
sjektets verdigrunnlag bygger på et humanistisk menneskesyn og kan beskrives gjennom: skaperkraft, valg, verdighet og stolthet.
Pøbelprosjektet AS ble stiftet 1. juni 2007 av initiativtakerne Alexander Lindboe, Eddi Eidsvåg, Signe Bente Elgan og Arne Husjord. Ideen oppstod for syv år siden i Eddis Bakeri. Seks av elleve ansatte i bakeriet var pøbler. På bakgrunn av de positive erfaringene fra bakeriet ble det utviklet et kurs for enslige forsørgere på overgangstønad. Etter tre år var 47 av 56 kursdeltakere fremdeles i jobb!
Justisdepartementet støtter prosjektet i 2008.
Boks 14.13 Oslo Røde Kors Nettverksarbeid
Oslo Røde Kors Nettverksarbeid har som hovedmål å bistå mennesker med behov for å etablere nye sosiale nettverk etter soning i fengsel. Kriminalomsorgen region øst og Oslo Røde Kors Nettverksarbeid har inngått en samarbeidsavtale. Samtidig foreligger det lokale avtaler med det enkelte fengsel. I et fagråd for prosjektet sitter det representanter for de største fengslene, friomsorgskontorene og ledelsen i regionen.
Brukerundersøkelsen/behovsanalysen «Et helt vanlig liv» viser at sosial angst er utbredt blant kriminelle og rusmisbrukere, som vegrer seg for å oppsøke miljøer og situasjoner der de føler seg ukomfortable. De har imidlertid et ønske om å bli kjent med «vanlige folk» ettersom de oppfatter dette som avgjørende for å holde seg rusfri og for å etablere et vanlig liv.
Oslo Røde Kors Nettverksarbeid skal bidra til å inkludere mennesker som har havnet på utsiden av samfunnet. Gjennom frivillig innsats og aktiviteter skal deltakerne trene sosiale ferdigheter, øke sin sosiale kompetanse og derigjennom øke muligheten til å etablere nye sosiale nettverk.
Kontakten mellom frivillige nettverksarbeidere og deltakere innledes som oftest på slutten av soningen, og den forsetter etter at den straffedømte blir løslatt. På denne måten utvikles
relasjoner samtidig som det planlegges og tilpasses aktiviteter etter løslatelsen. Det er den straffedømte/løslattes behov som er i fokus. Målet er ikke å behandle, men skape sosial kontakt og trene på vanlige gjøremål.
Gjennom medlemskapet i Oslo Røde Kors Nettverksarbeid får deltakerne tildelt en egen frivillig nettverksarbeider, delta på ulike arrangementer i regi av prosjektet og mulighet til å søke økonomisk støtte for å dekke kostnader ved å delta i ordinære aktiviteter i storsamfunnet.
I august 2008 åpnet Oslo Røde Kors nye lokaler for nettverksarbeid.
Nettverksarbeidet til Røde Kors har fått 200 000 kroner i 2007 og 250 000 kroner i 2008 som tilskudd fra Justisdepartementet.
En frivillig
Helene er 29 år, har utdanning fra universitet, er i full jobb og bosatt i Oslo. Hun er en ganske «vanlig» frivillig i Oslo Røde Kors Nettverksarbeid. Hun vet ikke helt hva en «vanlig frivillig» er – de frivillige i dette arbeidet er som i mange andre frivillige organisasjoner, unge og gamle, kvinner og menn og fra alle samfunnslag. Men en ting har de felles: Et engasjement for å hjelpe andre.
Boks 14.14 forts.
Hun tilbringer noen timer sammen med tidligere innsatte. Hvor ofte kan variere. De knytter kontakt i fengslet like før løslatelsen, finner ut hva den innsatte interesserer seg for og avtaler møter. De første gangene kan de ofte være to, gå tur eller på kino. Etter hvert kan de bli med i et fotballag eller andre aktiviteter med et sosialt fellesskap. Også de nye lokalene til Oslo Røde Kors Nettverksarbeid er en fin møteplass.
Dette er innsatte som trenger nye venner og nye sosiale nettverk. «Det er flott med bolig, utdanning eller jobb, men det nytter ikke hvis du har venner og nettverk rundt deg som ikke vil bryte med rusavhengighet og en kriminell fortid», understreker Helene.
Helene var student i USA da det begynte. Hun hadde tid til overs og overskudd, og ønsket å hjelpe andre. Hun «googlet» på nettet etter frivillighetsarbeid, fikk treff på mange sider, krysset av for interesser på én av dem og etter kort tid var hun engasjert som frivillig oversetter. Da hun kom hjem til Norge gjorde hun det samme,
fant en side for Røde Kors og møtte opp på informasjonsmøte. Hun var ikke helt forberedt, trodde de kom til å bli noen få, de var over tusen. Hun hadde ikke tenkt over at Røde Kors er engasjert i så mye, også i fengslene og overfor innsatte. Hun kom i snakk med lederen for Oslo Røde Kors nettverksarbeid, ble engasjert og etter kurs og samtaler, ble hun tilknyttet prosjektet som frivillig.
Det er Helenes nysgjerrighet og respekt for andre mennesker som motiverer henne. En leveregel for Helene er Arnulf Øverlands ord fra diktet «Du må ikke sove» (Samtiden 1937): «Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv». Hun hadde lest om fengsler, soningskø og innsatte som sliter med rus og tilbakefall til ny kriminalitet, men aldri vært i fengsel, aldri kjent noen som har sittet inne. «Hva vet jeg om mennesket i fengsel, mennesket i soningskø, personen som har et rusproblem?». Etter mange år som frivillig vet Helene mer.
Boks 14.15 Oversikt over forslag som regjeringen vil arbeide videre med. Kapittel 14
Innføre en tilbakeføringsgaranti for tett oppfølging fra ulike etater ved løslatelse
Etablere forpliktende samarbeidsstrukturer mellom domfelte, kriminalomsorgen og samarbeidende etater ved løslatelse for å redusere gjengangerproblemene
Etablere tiltak etter KrAmi-modellen flere steder i landet
Forbedre innholdet i straffegjennomføringen framover mot løslatelse og tilbakeføring til samfunnet
Planlegge soningen bedre med sikte på en mer forutsigbar løslatelsesdato
Utvide og forbedre kriminalomsorgens koordinerings- og tilretteleggerfunksjon
Kartlegge innsattes behov
Opprette servicetorg, slik at innsatte kan få ett sted å henvende seg til under fengselsoppholdet
Tilby samarbeidende etater arbeidsplass i fengslene
Ta initiativ til å opprette lokale «tilbakeføringsråd» hvor både kriminalomsorgen, kommunene og representanter for de frivillige organisasjonene deltar