2 En helhetlig næringspolitikk
Norsk økonomi står overfor en verdiskapingsutfordring som vil øke i takt med at aktiviteten i den olje- og gassrelaterte delen av økonomien flater ut. Skal vi kunne møte denne utfordringen og videreutvikle velferdssamfunnet må det legges an en offensiv næringspolitikk.
Norsk økonomi har flere sterke næringsklynger som hevder seg internasjonalt og som har potensial i seg til å spille en betydelig rolle i norsk økonomi i årene framover. Videre har vi FoU-miljøer som besitter kompetanse av ypperste verdensklasse. Denne kombinasjonen gir norsk økonomi vekstkraft som ikke må gå tapt. Det er viktig at disse forsknings- samt eiermiljøene i Norge ser de mulighetene dette gir. Regjeringens næringspolitikk angriper denne utfordringen på bred front, gjennom arbeidet for internasjonalt konkurransedyktige rammebetingelser og mer målrettede tiltak gjennom bl.a. SND, Selskapet for Industrivekst SF (SIVA) og Norges forskningsråd.
Det å bygge opp sterke forsknings- og kompetansemiljøer er en viktig forutsetning for å holde på og tiltrekke internasjonale kunnskapsbedrifter og arbeidskraft med høy kompetanse. Slike miljøer utgjør dynamiske innovasjonsmiljøer, både i forhold til det etablerte næringslivet og i forhold til nyetableringer. Sterke forskningsmiljøer i eller tilknyttet utdanningsinstitusjonene er også en forutsetning for å utdanne arbeidskraft med høy internasjonal kompetanse.
Investeringsselskap vil styrke norske eier- og kompetansemiljøer. I så måte blir innretningen viktig, ved at en bør søke å utforme dette virkemiddelet slik at det i tillegg til kapital tilfører næringslivet kompetanse og nettverk og fremmer langsiktig tenkning.