2 Kort om hva som er gjenstand for klage og hvilke typer av klager som har vært fremmet
Etter den nye valgloven kan det klages over alle forhold i forbindelse med forberedelsen og gjennomføringen av stortingsvalget. Bestemmelsen viderefører gjeldende rett med hensyn til hva som kan påklages og hvem som har klagerett:
§ 13-1. Klage ved stortingsvalg
(1) Alle som har stemmerett, kan klage over forhold i forbindelse med forberedelsen og gjennomføringen av stortingsvalget i det fylket vedkommende er manntallsført. Gjelder klagen spørsmål om stemmerett eller om adgangen til å avgi stemme, har også den som ikke er blitt manntallsført, klagerett.
En gjennomgang av innstillingene fra fullmaktskomiteene om fullmaktene ved de to siste stortingsvalgene i 1997 og 2001 (Innst. S. nr. 1 (1997-98) og Innst. S. nr. 1 (2001-2002)) viser et vidt spekter av klagetyper:
Ved stortingsvalget i 1997 behandlet fullmaktskomiteen 18 klagesaker. Av disse var det klager om alt fra uro under valgavviklingen, klager på manntallsføringen, misnøye med fremgangsmåten ved poststemmegivning og klage over feil stemmesett og manglende utlegging av blanke stemmesedler.
Ved stortingsvalget i 2001 mottok fullmaktskomiteen 9 klager. De fleste av disse gjaldt behandlingen av listeforslagene; hvem i partiet som kunne underskrive på listeforslagene, forveksling av partinavn, gammelt eller nytt partinavn og hvilke minimumskrav som måtte være oppfylt for at det kunne sies å foreligge et listeforslag.