3 Utenriksdepartementets arbeid for økt åpenhet
I Innst. S. nr. 41 (2003-2004) om eksport av forsvarsmateriell i 2002 gis det uttrykk for at størst mulig grad av åpenhet omkring våpeneksport er viktig av hensyn til sektorens legitimitet i befolkningen. Regjeringen blir bedt om å utrede muligheten for å praktisere økt åpenhet om eksport av forsvarsmateriell nasjonalt og internasjonalt, herunder rutiner for Stortingets innsyn. Videre gis det uttrykk for ønske om en nærmere redegjørelse for dette i meldingen om eksport av forsvarsmateriell i 2003.
En rekke tiltak er iverksatt i tilknytning til årets melding for å gi økt innsyn i eksporten av forsvarsmateriell. Informasjonen som gis om eksporten er mer detaljert enn i tidligere meldinger. Det er lagt vekt på å beskrive i større detalj varene og teknologien som er utført, samt å opplyse hvilke land som har mottatt varene. Med sikte på å oppnå en mer oversiktelig fremstilling av omfanget av eksporten er det utarbeidet diagrammer og grafiske fremstillinger. I tillegg gis det for første gang informasjon om avslag på lisensøknader. Det gis også informasjon om formidling av forsvarsmateriell mellom tredjeland og om overføring av produksjonsrettigheter av forsvarsmateriell til utlandet.
Det gis mer informasjon enn tidligere om:
hvilke varer som er utført, herunder hvordan varene fordeler seg mellom kategori A- og B-materiell.
I tillegg gis det i motsetning til tidligere års meldinger innsyn i:
avslag på lisenssøknader;
tillatelser til formidling av forsvarsmateriell fra ett tredjeland til et annet;
tillatelser til overføring av produksjonsrettigheter.
Følgende tiltak skal bidra til økt oversiktlighet:
oversikt over eksporten fordelt på regioner fremstilles i form av diagrammer;
oversiktene over eksporten fra år til år fremstilles grafisk;
forklaringer, blant annet i form av fotnoter, benyttes i større grad.
Utenriksdepartementet kan kreve at eksportørene fremlegger enhver opplysning som anses nødvendig i forbindelse med behandlingen av søknader om eksportlisens. Den vide retten til innhenting av bedriftssensitiv informasjon har sitt motstykke i taushetsbestemmelsene i loven. Disse bestemmelsene skal bl.a. ivareta hensynet til at antallet norske bedrifter som eksporterer forsvarsmateriell er begrenset, og at norske eksportører av den grunn er særlig sårbare i forhold til bedriftssensitiv informasjon. Departementet tilstreber økt åpenhet i eksportkontrollsaker, og er innstilt på å være så åpen som mulig. Praktiseringen av økt innsyn må imidlertid skje innenfor rammen av de begrensninger som den lovbestemte taushetsplikten setter.
Når det gjelder rutinene for Stortingets innsyn i eksporten av forsvarsmateriell anser Regjeringen at Stortingets løpende behov for innsyn bør kunne ivaretas gjennom den årlige Stortingsmeldingen om eksport av forsvarsmateriell med de endringer som nå er iverksatt for å sikre økt åpenhet og innsyn.