6 Norsk forsvarsindustri og internasjonalt samarbeid
Gjennom de siste ti årene har det skjedd en omfattende tilpasning av forsvarsindustrien i Norge.
Forsvarsmateriell er blitt stadig dyrere å utvikle, og et tettere samarbeid om utvikling og produksjon av nytt materiell er blitt nødvendig. Norsk forsvarsindustri må delta i internasjonalt samarbeid og være konkurransedyktig både på det nasjonale og internasjonale marked for å overleve, og har derfor utviklet et tett samarbeid med internasjonale partnere. Flere norske forsvarsindustribedrifter har opparbeidet seg viktig nisjekompetanse og er godt posisjonert for å kunne operere som underleverandører.
Ved større materiellkjøp (over 75 mill) fra utlandet arbeider Forsvarsdepartementet aktivt for at norske bedrifter kan bidra som underleverandør. I flere tilfeller er det gjennom gjenkjøpsavtaler etablert langvarig samarbeid mellom norske og utenlandsk bedrifter om materiellutvikling og –produksjon.
Internasjonalt samarbeid om forsvarsmateriell og -teknologi foregår innenfor NATO og EU, gjennom nordisk forsvarsmateriellsamarbeid (Norge, Sverige, Finland og Danmark), samt gjennom Nordsjø-samarbeidet (Norge, Danmark, Tyskland, Nederland og Storbritannia).
Også det nordiske samarbeidet omfattes av eksportkontroll, men avtalen nødvendiggjør ikke endringer i de nasjonale regelverkene. Det forutsettes at eksport til tredjeland reguleres slik at hver av avtalepartene enkeltvis kan kreve at produkter under avtalen ikke eksporteres til uønskede bestemmelsesland.
Norske myndigheter fokuserer på industriprosjekter som kan bidra til effektive løsninger for Forsvaret, og som samtidig støtter opp om behovet for et mer integrert samarbeid med allierte og andre samarbeidspartnere. De største bedriftene, og mest aktuelle partnerne for norsk industri er lokalisert i USA og i EU-landene.
For mindre land og deres industri vil flernasjonalt samarbeid knyttet til anskaffelse og utvikling av forsvarsmateriell bli stadig mer avgjørende for å sikre en levedyktig industri på lengre sikt. Norge vil derfor prioritere flernasjonale løsninger med utvalgte samarbeidspartnere fremover.