3 Det næringsrettede virkemiddelapparatet
I dette kapitlet gjøres det rede for hovedtrekkene i virkemiddelpolitikken slik de ble lagt fram av regjeringen i St.prp. nr. 51 (2002-2003) Virkemidler for et innovativt og nyskapende næringsliv. I proposisjonen trakk regjeringen opp hovedlinjene for innretning og organisering av det næringsrettede virkemiddelapparatet. SIVA er en del av dette apparatet, og skal ha et tett operativt samarbeide med Innovasjon Norge, Forskningsrådet, fylkeskommunene, regionale høyskoler og andre regionale offentlige og private miljøer for å stimulere bedrifters innovasjonsevne.
Forslagene i proposisjonen tok utgangspunkt i behovet for å gjøre virkemiddelapparatet mer effektivt, målrettet og brukervennlig. Stortinget sluttet seg til regjeringens overordnede prioriteringer.
3.1 Mål og prioriteringer
Regjeringen har gjennom St.prp. nr. 51 etablert et felles mål for hele virkemiddelapparatet. Det skal bidra til økt innovasjon i næringslivet over hele landet. Med dette målet ønsker regjeringen å sørge for at alle næringsrettede tiltak og programmer skal trekke mest mulig i samme retning.
Videre er det formulert tre fokusområder som skal være retningsgivende både for departementenes forvaltning av virkemidlene og for institusjonenes utforming og drift av de ulike ordningene. Fokusområdene er definert ut fra en antagelse om at områdene er av stor betydning for innovasjonsevnen i næringslivet, og at det er på disse områdene at direkte offentlige virkemidler kan utløse mest verdiskaping.
Fokusområdene for næringsrettede virkemidler er :
Forskning og kompetanseheving
Idé-, utviklings- og kommersialiseringsfasen
Internasjonalisering
Videre har regjeringen lagt opp til å spisse virkemiddelapparatets innsats inn mot klart definerte målgrupper. Målgruppene representerer aktører som står for betydelig nyskaping, og som ofte har prosjekter der offentlig innsats er nødvendig for å utløse verdiskaping.
Vektlegging av fokusområder og målgrupper vil måtte variere ut fra næringslivets utfordringer i ulike deler av landet. Regionale strategier skal spille en rolle i utformingen av virkemiddelbruken. Regjeringen legger stor vekt på utvikling og utnyttelse av regionale kunnskaps- og næringssentra. Regionalt samarbeid mellom virkemiddelapparatets aktører, fylkeskommunen og miljøer innen forskning og kompetanse i de enkelte regionene vil være viktig for å kunne utnytte Norges potensial for økt innovasjon og verdiskaping.
3.2 Innovasjon Norge
Stortinget vedtok ved behandlingen av St.prp. nr. 51 (2002-2003) å samle virkemidlene som lå i Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND), Norges Eksportråd, Statens veiledningskontor for oppfinnere (SVO), samt Norges Turistråd i ett selskap. Selskapet ble formelt opprettet ved lov 01.01.2004 og fikk navnet Innovasjon Norge.
Det nye selskapet bygger på et ønske om å sette et sterkere fokus på innovasjon som drivkraft for økonomisk vekst, og å se regional utvikling og internasjonalisering i sammenheng ved utformingen av innovasjonsrettede virkemidler.
Opprettelsen av Innovasjon Norge skulle dessuten åpne for en sterkere koordinering og samordning av ulike virkemidler, og således bidra til et mer oversiktlig og brukervennlig apparat. I tråd med dette ble det stilt krav om at det som tidligere var SNDs distriktskontorer og Eksportrådets kontorer i utlandet skulle knyttes sammen i ett nettverk innenfor det nye selskapet. De enkelte kontorene i nettverket skal representere hele det offentlige tilbudet av næringsrettede virkemidler ut mot brukerne. Målet er at Innovasjon Norges kontorer hjemme og ute skal være arenaen for møtet mellom brukerne og det samlede virkemiddelapparatet. Denne arenaen er også kalt brukerfronten.
3.3 Grenseflater og samarbeid mellom SIVA og andre aktører
I tråd med regjeringens ønske om å forenkle og effektivisere virkemiddelapparatet legger myndighetene opp til at institusjonene har tett dialog og samarbeid der virksomhetene har felles grenseflater. Tydeliggjøring av ansvar og oppgaver, samt tett dialog er dessuten nødvendig for å unngå at institusjonene overlapper hverandre, jobber dobbelt eller at oppgaver i gråsonen forblir uløste.
Det skal sørges for god flyt av informasjon og kompetanse mellom aktørene. Slik informasjonsflyt mellom aktørene vil komme brukerne til gode. Gjennom utviklingen av en felles brukerfront er det nettopp et primært mål at brukerne slipper å måtte forholde seg til flere aktører samtidig. De ulike institusjonenes kompetanse og tilbud vil bli tilgjengelig på ett sted. I St.prp. nr. 51 ble det slått fast at de øvrige institusjonene i virkemiddelapparatet skal formidle sine tilbud gjennom Innovasjon Norges regionkontorer. Dette betyr at det må inngås samarbeidsavtaler som sikrer at Innovasjon Norge formidler andre institusjoners tilbud, eller at andre institusjoner har egne ansatte plassert på disse kontorene. SIVA skal også være en del av den helhetlige brukerfronten.
Av virkemiddelaktører samarbeider SIVA i dag først og fremst med Innovasjon Norge og Norges forskningsråd. De to sistnevnte institusjonene tar utgangspunkt i enkeltbedrifter og -prosjekter, finansierer, tilfører kompetanse og bygger nettverk mellom disse. SIVAs virksomhet tar utgangspunkt i å utvikle fysisk infrastruktur (for eksempel forsknings- og kunnskapsparker) hvor bedriftene får tilgang til nettverk og kompetanse. SIVAs eget nettverksarbeid går først og fremst ut på å bygge nettverk og sørge for læring mellom de ulike infrastrukturelementene (et eksempel er SIVAs initiativ til å danne en forening av landets næringshager).
De tre institusjonene møtes i sitt arbeid særlig i utvikling av lokale og regionale næringsmiljøer. ARENA-programmet og såkalte Centers of Expertise er eksempler på tiltak som alle tre samarbeider om. ARENA-programmet skal stimulere til økt innovasjon gjennom samarbeid og nettverk mellom regionale næringsaktører, FoU-aktører og det offentlige. Programmet tilbyr finansiell og kompetansemessig støtte til forberedelse og gjennomføring av flerårige utviklingsprosjekter. Den maritime næringen på Sunnmøre og lettmetallmiljøet på Toten er av de første stedene de tre aktørene samarbeider om ARENA-programmet. Centers of Expertise er et pilotprosjekt som tar sikte på å utvikle sterke regionale innovasjons- og næringsmiljøer med basis ien spesifikk bransje, teknologiområde eller lignende .
Fokuset på kompetanse og nettverk har ført til at de tre institusjonenes arbeidsområder har nærmet seg hverandre, til tross for ulike utgangspunkt. Det er et behov for samarbeid mellom aktørene på disse feltene, både på strategisk og operativt nivå. Det er samtidig behov for å klargjøre rollene slik at en unngår unødig overlapping, dobbeltarbeid og lite produktiv konkurranse mellom institusjonene. Hvilke oppgaver SIVA konkret skal ha innenfor denne rammen er omtalt i kapittel 4.
Selv om de ulike institusjonene i virkemiddelapparatet vil ha grenseflater som kan gå over i hverandre, skal deres kjerneområder være ulike. De økonomiske og personellmessige ressursene i virkemiddelapparatet er begrensede, og det anses ikke som hensiktsmessig om institusjonene skulle konkurrere med hverandre innen de samme områdene. Dette aktualiseres særlig av at fylkeskommunene nå har fått en klarere bestillerrolle overfor virkemiddelapparatet. Det er dannet regionale partnerskap med fylkeskommunene i en ledende rolle. Partnerskapet er kjernen i samarbeidet mellom fylkeskommunene, virkemiddelinstitusjonene og andre aktører.
Fylkeskommunene kan med sitt utvidede mandat gjøre ulike prioriteringer, og dermed velge å benytte både Innovasjon Norges, Norges forskningsråds og SIVAs tjenester i varierende grad. Det er ikke ønskelig at disse statlige institusjonene skal tilby de samme tjenestene til fylkeskommunene. Det legges derfor opp til at aktørene skal kunne tilby fylkeskommunene sine tjenester innenfor sine kjerneområder, men være varsom med å gi tilbud utenfor dette. I grenseflatene mellom de ulike aktørene skal samarbeid ligge til grunn for virkemiddelbruken.