St.prp. nr. 1 (2007-2008)

FOR BUDSJETTÅRET 2008 — Utgiftskapitler: 600–691, 2541–2543, 2620–2690 Inntektskapitler: 3600–3690, 5606, 5701–5705

Til innholdsfortegnelse

Del 3
Omtale av særlige tema

7 IA-avtalen

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har fastsatt måltall og tiltak for områdene som IA-avtalen omfatter. Dette arbeidet ble ferdigstilt våren 2007. Departementet har blant annet mål om at sykefraværet ved utgangen av 2008 skal være under 4,5 pst. Samlet sykefravær for 2006 var på 5,1 pst. Departementet har egne rutiner for oppfølging av sykefraværet og oppfølgingen skjer i tråd med de nye reglene som trådte i kraft i mars 2007. Det har vært gjennomført tiltak av ergonomisk karakter samt konkrete tiltak for oppfølging av en arbeidsmiljøundersøkelse som ble gjennomført i 2006. Departementet praktiserer en ordning hvor ansatte kan trene noe innenfor ordinær arbeidstid.

Departementet arbeider aktivt for å rekruttere personer med redusert funksjonsevne. Det er fastsatt måltall både i forhold til rekruttering og bruk av opplærings- og arbeidstreningsplasser. Ett av tiltakene er at departementet innkaller alle kvalifiserte søkere som synliggjør redusert funksjonsevne i sin søknad på stilling. Praksisen synliggjøres eksplisitt i kunngjøringstekstene og har ført til at flere søkere synliggjør redusert funksjonsevne.

Departementet har satt som mål at gjennomsnittlig pensjoneringsalder skal holdes på 65,5 år. Dette tilsvarer gjennomsnittlig pensjoneringsalder i departementet i 2006. I tillegg til disse innsatsområdene har Arbeids- og inkluderingsdepartementet fastsatt egne mål og tiltak for å fange opp og forhindre mobbing på arbeidsplassen.

8 Forskning og annen kunnskapsutvikling

Departementets hovedmål er å bidra til arbeid, velferd og et inkluderende samfunn gjennom å ta i bruk og utvikle de virkemidler en samlet sosialpolitikk, arbeidsmarkedspolitikk, arbeidslivspolitikk og innvandrings- og integreringspolitikk gir. Departementet skal også ivareta urbefolkningens rettigheter. For å kunne utføre departementets oppgaver på en god måte trengs det forskningsbasert kunnskap på departementets ansvarsområder. Forskningsvirksomheten som finansieres av Arbeids- og inkluderingsdepartementet har følgende hovedmål:

  1. Å bidra til langsiktig og målrettet kunnskapsoppbygging innenfor Arbeids- og inkluderingsdepartementets sektorområder.

  2. Å sørge for at det eksisterer nødvendig kunnskap for politikkutforming og forvaltning, herunder også kunnskap om måloppnåelse og effekter av iverksatte tiltak.

  3. Det skal være kompetente forskningsmiljøer på alle områder som departementet har ansvaret for.

Det anvendes flere virkemidler for kunnskapsinnhenting. Forskningsbasert kunnskap og kompetanse innhentes bl.a. gjennom støtte til langsiktig forskning i regi av Norges forskningsråd, gjennom oppdragsforskning bestilt av departementet eller underliggende etater, støtte til forskerstillinger og forskningsmiljøer, samt gjennom forskning og kunnskapsinnhenting i regi av Statens institutt for arbeidsmiljøforskning (STAMI) som er et forvaltningsorgan underlagt departementet.

8.1 Forskning i regi av Norges forskningsråd

Forskning i regi av Norges forskningsråd skal styrke den brede sektorforskningen og den langsiktige byggingen av forskningsmiljøer med kompetanse på Arbeids- og inkluderingsdepartementets ansvarsområder. Under Kap. 601, post 50 Norges forskningsråd foreslås bevilget 117,4 mill. kroner.

Bevilgningen går til finansiering av forskningsprogrammer, strategiske satsinger samt basisbevilgninger til forskningsinstitutter. De ulike forskningsprogrammene og andre satsinger er nærmere omtalt under kap. 601, post 50.

8.2 Direktefinansiert forskning og utredningsvirksomhet

Ansvaret for bestilling og oppfølging av FoU-oppdrag er innenfor deler av departementets ansvarsområder lagt til Arbeids- og velferdsdirektoratet, Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet, Utlendingsdirektoratet og Sosial- og helsedirektoratet.

Den kunnskapen departementet selv innhenter som grunnlag for politikkutvikling, jf omtale under kap. 601 post 21 om FoU-anskaffelser, omhandler innhenting av kunnskap gjennom enkeltoppdrag og rammeavtaler for å understøtte departementets oppgaveløsning. Statistikkproduksjon, evalueringer og analyser av utviklingen på departementets ansvarsområder er også viktige kunnskapsfunksjoner som departementet finansierer over denne posten.

I St.prp. nr.46 (2004-2005) ble det lagt fram forslag til en ny arbeids- og velferdsforvaltning. Stortinget ga sin tilslutning til forslaget ved behandlingen 31. mai 2005. Som et ledd i en samlet FoU-satsning, ble det i St.prp.nr 46 (2004-2005) forutsatt at det parallelt med reformen skal gjennomføres: «Et helhetlig evalueringsopplegg som ikke bare undersøker effekter, men som også fotfølger reformen underveis, og som makter å løfte fram eksempler på vellykkede lokale løsninger»(jf kap 7 side 79).

Arbeids- og inkluderingsdepartementet startet i 2006, i samarbeid med Norges forskningsråd, en evaluering av NAV-reformen. Det grunnleggende formål med evalueringen er å gi svar på om reformen når de overordnede målene; bedre arbeidsretting, bedre brukerretting og en mer effektiv forvaltning. Evalueringen omfatter både en forskningsbasert evaluering av resultater/effekter i forhold til målene og en prosessevaluering for bl.a. å dokumentere hvordan reformen er blitt gjennomført. Evalueringen vil følge reformen i hele gjennomføringsperioden (2006-2009) og videre fram til reformen har satt seg. Evalueringen finansieres over kap. 604 post 21.

Evalueringen er etablert med en styringsgruppe og et særskilt brukerforum. Aktiviteten det første året har dreid seg om gjennomføring av utlysning og valg av forskningsmiljø som skal gjennomføre evalueringsoppdraget, og forberedelser til oppstart av prosjekter. Rokkansenteret ved Universitetet i Bergen er prosjektansvarlig for evalueringen som gjennomføres i samarbeid med flere andre miljøer. De første resultatene fra evalueringen vil kunne foreligge mot slutten av 2007 og utover i 2008.

Departementet gir også støtte til tre trygdeforskermiljøer ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), Universitetet i Oslo (Trygdemedisin) og Universitetet i Bergen (Trygdeøkonomi). Denne forskningen dekkes fra 2008 innenfor kap. 601 post 70. Tidligere ble disse midlene gitt som direkte støtte til et visst antall forskerstillinger ved hvert miljø. Ordningen med direktefinansierte trygdeforskerstillinger ble evaluert i 2005. Rapporten konkluderte med at uten en slik satsing ville trygdeforskningen sannsynligvis stått svakere enn i dag. På kort sikt ble det anbefalt å fortsette som før, på lengre sikt bør miljøene i større grad konkurrere på et bredere grunnlag. På denne bakgrunn gikk departementet i 2007 bort fra å finansiere stillinger til å gi miljøstøtte til de tre miljøene. Miljøstøtten vil gis i tre år fram til 2009. Fra 2010 er det forutsatt at også flere miljøer skal få søke om langsiktig miljøstøtte til trygde- og pensjonsforskning fra denne potten.

Departementet finansierer også en forskerstilling på NOVA på feltet eldre innvandrere samt et professorat i arbeidsrett ved Institutt for privat rett, Universitetet i Oslo over kap. 601, post 21.

8.3 Forskning i regi av underliggende etater

STAMI er det nasjonale forskningsinstituttet for arbeidsmiljø og arbeidshelse. Virksomheten omfatter forskning, utredning, service, utdanning og formidling. Det overordnede målet et å skape og formidle kunnskap om sammenhengen mellom arbeid og helse. For nærmere omtale vises til kap. 0643 Statens arbeidsmiljøinstitutt.

Til forsiden