St.prp. nr. 12 (2000-2001)

Om samtykke til at Norge deltar i EØS-komitébeslutning om innlemmelse av diversedirektivet (95/2/EF), fargestoffdirektivet (94/36/EF) og søtstoffdirektivet (94/35/EF) i EØS-avtalen

Til innholdsfortegnelse

2 Europaparlaments- og rådsdirektiv 94/36/EF av 30. juni 1994 om fargestoffer til bruk i næringsmidler

EUROPAPARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPEISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap, særlig artikkel 100 A,

under henvisning til rådsdirektiv 89/107/EØF av 21. desember 1988 om tilnærming av medlemsstatenes lovgivning om tilsetningsstoffer som kan anvendes i næringsmidler beregnet på konsum 1, særlig artikkel 3 nr. 2,

under henvisning til forslag fra Kommisjonen 2,

under henvisning til uttalelse fra Den økonomiske og sosiale komité 3,

etter framgangsmåten fastsatt i traktatens artikkel 189 B 4, og

ut fra følgende betraktninger:

Forskjellene mellom de nasjonale lovgivninger om vilkårene for bruk av fargestoffer i næringsmidler hindrer fri omsetning av næringsmidler, og dette kan skape ulike konkurransevilkår.

Forbrukervern og forbrukeropplysning bør være det viktigste formålet med regler for slike tilsetningsstoffer og deres bruksvilkår.

Et tilsetningsstoff kan brukes bare når det er bevist at det er teknologisk nødvendig og ikke er helseskadelig.

Fargestoffer brukes for å gi næringsmidler det opprinnelige utseende tilbake når de på grunn av fargeendringer under bearbeiding, lagring, emballering og distribusjon har fått et mindre akseptabelt utseende.

Fargestoffer brukes til å gi næringsmidler et mer tiltrekkende utseende. De bidrar også til å identifisere aromaer som vanligvis forbindes med bestemte næringsmidler, og til å gi farge til næringsmidler som ellers ville være fargeløse.

Det er nødvendig å ta med visse fargestoffer som er bestemt til stempelmerking av kjøtt på den offentlige veterinærens ansvar i henhold til kravene i direktiv 91/497/EØF 5, særlig kapittel XI i vedlegg I til nevnte direktiv.

Bare de fargestoffer som er tillatt i henhold til dette direktiv, bør brukes til dekorering av egg eller til stempling av egg som fastsatt i forordning (EØF) nr. 1274/91 6.

Fargestoffer brukes til å framheve fargestoffer som allerede finnes i næringsmidler.

Det er alminnelig anerkjent at ubearbeidede næringsmidler og visse andre basisnæringsmidler bør være fri for tilsetningsstoffer.

På bakgrunn av de seneste vitenskapelige og toksikologiske opplysninger om tilsetningsstoffer bør noen av dem tillates bare i visse næringsmidler og under bestemte bruksvilkår.

Det er nødvendig å fastsette strenge regler for bruk av tilsetningsstoffer i næringsmidler for spedbarn og småbarn.

Vitenskapskomiteen for næringsmidler er blitt rådspurt om de stoffer som det ennå ikke finnes fellesskapsbestemmelser om.

Det er ønskelig å anvende samrådsordningen til Den faste komité for næringsmidler når det skal treffes beslutning om hvorvidt et bestemt næringsmiddel tilhører en viss kategori av næringsmidler.

Dette direktiv erstatter delvis rådsdirektiv av 23. oktober 1962 om tilnærming av medlemsstatenes regler om fargestoffer som kan brukes i næringsmidler beregnet på konsum 7.

Forslag om endring av de eksisterende renhetskriterier for fargestoffer samt nye spesifikasjoner for fargestoffer det ikke finnes renhetskriterier for, vil bli framlagt etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 11 i direktiv 89/107/EØF.

For å verne forbrukerne bør Felleskapet fremme forskning om mulige virkninger (herunder kumulative og synergiske virkninger) på menneskets helse av fargestoffer brukt i næringsmidler, særlig der det er tvil om hvorvidt stoffet er uskadelig -

VEDTATT DETTE DIREKTIV:

Artikkel 1

  1. Dette direktiv er et særdirektiv innen rammen av det sammenfattende direktiv i henhold til artikkel 3 i direktiv 89/107/EØF.

  2. I dette direktiv menes med «fargestoffer» stoffer som gir et næringsmiddel farge, eller som gir det tilbake dets opprinnelige farge; dette kan omfatte naturlige bestanddeler i næringsmidler eller andre naturlige kildematerialer som normalt ikke konsumeres som næringsmidler og normalt ikke brukes som karakteristiske ingredienser i næringsmidler.

    Preparater som er framstilt av næringsmidler og andre naturlige kildematerialer ved en fysisk og/eller kjemisk ekstraksjon som fører til en selektiv ekstraksjon av pigmenter i forhold til de næringsgivende eller aromatiske bestanddeler, er fargestoffer i henhold til dette direktiv.

  3. Følgende stoffer skal imidlertid ikke betraktes som fargestoffer i henhold til dette direktiv:

    • næringsmidler, i tørket eller konsentrert form, og aromaer som tilsettes under framstilling av sammensatte næringsmidler på grunn av sine aromatiske, aromagivende og næringsgivende egenskaper, og som samtidig har en sekundær fargevirkning, særlig paprika, gurkemeie og safran,

    • fargestoffer som brukes til farging av ytre deler av næringsmidler som er uegnet til konsum, f.eks. osteskorper og pølseskinn.

Artikkel 2

  1. Bare de stoffer som er oppført i vedlegg I, kan brukes som fargestoffer i næringsmidler.

  2. Fargestoffer kan bare brukes i de næringsmidler som er oppført i vedlegg III, IV og V, og på de vilkår som er angitt der; fargestoffer kan brukes i de samme næringsmidler når de er bestemt til særlige formål i samsvar med direktiv 89/398/EØF 8

    .

  3. Det kan ikke brukes fargestoffer i de næringsmidler som er oppført i vedlegg II, med mindre dette er uttrykkelig fastsatt i vedlegg III, IV eller V.

  4. Fargestoffer som er tillatt bare til bestemte formål, er oppført i vedlegg IV.

  5. Fargestoffer som generelt er tillatt i næringsmidler, samt deres bruksvilkår er oppført i vedlegg V.

  6. Maksimumsverdiene oppført i vedleggene

    • gjelder de næringsmidler som er ferdige til konsum, tilberedt i samsvar med bruksanvisningen,

    • viser til mengden av virksomt fargestoff i fargepreparatet.

  7. I vedleggene til dette direktiv menes med uttrykket « quantum satis» at ingen maksimumsverdi er angitt. Fargestoffer skal imidlertid brukes i samsvar med god framstillingspraksis i en mengde som ikke er større enn den som er nødvendig for å oppnå den ønskede virkning, og på det vilkår at de ikke villeder forbrukerne.

  8. Ved hygienemerking som fastsatt i direktiv 91/497/EØF og annen merking som kreves for kjøttprodukter, kan bare fargestoffene E 155 brun HT, E 133 briljantblå FCF eller E 129 allurarød AC, eller en passende blanding av E 133 briljantblå FCF og E 129 allurarød AC, brukes.

  9. Bare fargestoffene oppført i vedlegg I kan brukes til fargedekorering av eggeskall eller til stempling av eggeskall som fastsatt i forordning (EØF) nr. 1 247/91.

  10. Bare fargestoffene oppført i vedlegg I, med unntak av E 123, E 127, E 128, E 154, E 160b, E 161g, E 173 og E 180, kan selges direkte til forbrukerne.

  11. I dette direktiv menes med ubearbeidede næringsmidler, de som ikke har gjennomgått behandling som har ført til en vesentlig endring av deres opprinnelige tilstand. De kan imidlertid f.eks. ha blitt oppdelt, utbeinet, hakket, flådd, skrelt, malt, skåret, renset, trimmet, dypfryst, fryst, kjølt, kvernet eller avskallet, emballert eller ikke.

Artikkel 3

Med forbehold for andre fellesskapsbestemmelser er fargestoffer tillatt

  • i andre sammensatte næringsmidler enn dem som er nevnt i vedlegg II, i den utstrekning fargestoffet er tillatt i en av ingrediensene i det sammensatte næringsmiddelet, eller

  • dersom næringsmiddelet utelukkende er beregnet på framstilling av et sammensatt næringsmiddel som er i samsvar med bestemmelsene i dette direktiv.

Artikkel 4

Det kan etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 5 bestemmes om et gitt næringsmiddel tilhører en av de kategorier av næringsmidler som er nevnt i vedleggene, og om et stoff er fargestoff i henhold til artikkel 1.

Artikkel 5

1.Når framgangsmåten fastsatt i denne artikkel skal anvendes, skal Kommisjonen bistås av Den faste komité for næringsmidler, nedsatt ved beslutning 69/414/EØF

EFT nr. L 291 av 19.11 1969, s. 9.

, heretter kalt «komiteen».
2.Lederen skal forelegge saken for komiteen enten på eget initiativ eller på anmodning fra en medlemsstats representant.
3.Kommisjonens representant skal framlegge for komiteen et utkast til tiltak som skal treffes. Komiteen skal uttale seg om utkastet innen en frist som lederen kan fastsette etter hvor mye saken haster. Uttalelsen skal avgis med det flertall som er fastsatt i traktatens artikkel 148 nr. 2 for beslutninger som Rådet skal treffe etter forslag fra Kommisjonen. Ved avstemning i komiteen skal stemmer avgitt av medlemsstatenes representanter ha vekt som fastsatt i nevnte artikkel. Lederen skal ikke avgi stemme.
4.a)Kommisjonen skal vedta de planlagte tiltakene dersom de er i samsvar med komiteens uttalelse.
b)Dersom de planlagte tiltakene ikke er i samsvar med komiteens uttalelse eller ingen uttalelse er avgitt, skal Kommisjonen omgående framlegge for Rådet et forslag til tiltak som skal treffes. Rådet skal treffe sin beslutning med kvalifisert flertall.
Dersom Rådet ikke har truffet sin beslutning innen tre måneder etter at forslaget ble framlagt, skal Kommisjonen vedta de foreslåtte tiltakene.

Artikkel 6

Innen en frist på tre år etter at dette direktiv er vedtatt, skal medlemsstatene innføre ordninger for tilsyn med forbruket og bruken av fargestoffer og avgi rapport om sine funn til Kommisjonen.

Innen en frist på fem år etter at dette direktiv er vedtatt, skal Kommisjonen avgi rapport til Europaparlamentet om de endringer som er inntrådt på markedet for fargestoffer, og om deres bruksnivå og forbruksnivå.

I samsvar med de generelle kriterier i vedlegg II punkt 4 i direktiv 89/107/EØF skal Kommisjonen, innen en frist på fem år fra dette direktiv er vedtatt, ta bruksvilkårene nevnt i dette direktiv opp til ny vurdering og foreslå endringer der det er nødvendig.

Artikkel 7

Bestemmelsene i artikkel 1-7, i artikkel 8 nr. 1 annet strekpunkt og nr. 2 og i artikkel 9-15 i rådsdirektivet av 23. oktober 1962 om fargestoffer som kan brukes i næringsmidler beregnet på konsum, oppheves.

Henvisninger til de opphevede bestemmelser skal forstås som henvisninger til de tilsvarende bestemmelser i dette direktiv.

Artikkel 8

På ikrafttredelsesdatoen for dette direktiv skal Kommisjonen i samarbeid med Europaparlamentet, de nasjonale departementer, næringsmiddelindustrien, detaljhandelen og forbrukerorganisasjonene innlede en opplysningskampanje rettet mot forbrukerne om framgangsmåtene ved vurdering og godkjenning av tillatte fargestoffer samt betydningen av E-nummersystemet.

Artikkel 9

  1. Medlemsstatene skal sette i kraft de lover og forskrifter som er nødvendige for å etterkomme dette direktiv, senest 31. desember 1995. Disse bestemmelser skal

    • senest 31. desember 1995 tillate markedsføring og bruk av produkter som er i samsvar med dette direktiv,

    • senest 30. juni 1996 forby markedsføring og bruk av produkter som ikke er i samsvar med dette direktiv; produkter som er markedsført eller merket før denne dato, og som ikke oppfyller direktivets krav, kan likevel omsettes til lagrene er tømt.

Medlemsstatene skal umiddelbart underrette Kommisjonen om dette.

  1. Bestemmelsene nevnt i nr. 1 skal, når de vedtas av medlemsstatene, inneholde en henvisning til dette direktiv, eller det skal vises til direktivet når de kunngjøres. Nærmere regler for henvisningen fastsettes av medlemsstatene.

Artikkel 10

Dette direktiv trer i kraft den dag det kunngjøres i De Europeiske Fellesskaps Tidende.

Artikkel 11

Dette direktiv er rettet til medlemsstatene.

Utferdiget i Brussel, 30. juni 1994.

For EuropaparlamentetFor Rådet
E. KLEPSCHA. BALTAS
PresidentFormann

Vedlegg I

Liste over fargestoffer som er tillatt i næringsmidler

NB: Aluminiumlakker framstilt av fargestoffene nevnt i dette vedlegg er tillatt

EF-nummerNavnIndeksnummer1 eller beskrivelse
E 100Kurkumin75 300
E 101i) Riboflavin
ii) Riboflavin-5'-fosfat
E 102Tartrazin19 140
E 104Kinolingul47 005
E 110Paraoransje15 985
E 120Kochenille, karminsyre, karminer75 470
E 122Azorubin, karmosin14 720
E 123Amarant16 185
E 124Ponceau 4R, kochenillerød A16 255
E 127Erytrosin45 430
E 128Rød 2 G18 050
E 129Allurarød AC16 035
E 131Patentblå V42 051
E 132Indigotin, indigokarmin73 015
E 133Briljantblå FCF42 090
E 140Klorofyll og75 810
klorofylliner:75 815
i) Klorofyll
ii) Klorofylliner
E 141Klorofyll- og75 815
Klorofyllin-kobberkompleks
i) Klorofyll-kobberkompleks
ii) Klorofyllin-kobberkompleks
E 142Grønn S44 090
E 150aKaramell2
E 150bKaramell (kaustisk-sulfittprosess)
E 150cKaramell (ammoniakkprosess)
E 150dKaramell (ammoniakk-sulfittprosess)
E 151Briljantsvart BN, svart PN28 440
E 153Vegetabilsk karbon
E 154Brun FK
E 155Brun HT20 285
E 160aKarotenoider:
i) Karotener75 130
ii) Betakaroten40 800
E 160bAnnattoekstrakter, bixin, norbixin75 120
E 160cPaprikaekstrakt, capsantin, capsorubin
E 160dLykopen
E 160eBeta-apo-8'-karotenal (C 30)40 820
E 160fBeta-apo-8'-karotensyre-etylester (C 30)40 825
E 161bLutein
E 161gKantaxantin
E 162Rødbetfarge, betanin
E 163AntocyaninerFramstilt av frukt og grønnsaker ved fysiske prosesser
E 170Kalsiumkarbonat77 220
E 171Titandioksid77 891
Jernoksid og -hydroksid77 491
E 17277 492
E 173Aluminium77 499
E 174Sølv
E 175Gull
E 180Litolrubin BK (rubinpigment BK)

1 Indeksnumrene er tatt fra tredje utgave av «Colour Index» av 1982, bind 1-7, 1 315, samt endringene 37-40 (125), 41-44 (127-50), 45-48 (130), 49-52 (132-50), 53-56 (135).

2 Uttrykket «karamell» viser til mer eller mindre sterkt brunfargede produkter som brukes til farging. Det tilsvarer ikke det sukrede aromatiske produktet som framkommer ved oppvarming av sukker, og som brukes som aromat i næringsmidler (f.eks. sukker- og konditorvarer og alkoholholdige drikker).

Vedlegg II

Næringsmidler som ikke må inneholde tilsatte fargestoffer, med mindre dette er uttrykkelig fastsatt i vedlegg III, IV eller V

(Betegnelsene i vedlegg II berører ikke «overføringsprinsippet» i de tilfeller der produkter inneholder ingredienser som i seg selv inneholder tillatte fargestoffer)

  1. Ubearbeidede næringsmidler

  2. Alle former for vann på flaske eller emballert på annet vis

  3. Melk, lettmelk og skummet melk, pasteurisert eller sterilisert (herunder UHT-sterilisering) (ikke aromatisert)

  4. Sjokolademelk

  5. Fermentert melk (uten aromatilsetning)

  6. Konservert melk som definert i direktiv 76/118/EØF (uten aromatilsetning)

  7. Kjernemelk (uten aromatilsetning)

  8. Fløte og fløtepulver (uten aromatilsetning)

  9. Oljer og fett av animalsk eller vegetabilsk opprinnelse

  10. Egg og eggprodukter som definert i artikkel 2 nr. 1 i direktiv 89/437/EØF

  11. Mel og andre malte produkter og stivelse

  12. Brød og lignende produkter

  13. Pasta og gnocchi

  14. Sukker, herunder alle mono- og disakkarider

  15. Tomatpuré og hermetiserte tomater og tomater på glass

  16. Tomatsauser

  17. Fruktjuice og -nektar, som definert i direktiv 75/726/EØF, og grønnsakjuice

  18. Frukt, grønnsaker (herunder poteter) og sopp - hermetisert, på glass eller tørket; bearbeidede frukter, grønnsaker (herunder poteter) og sopp

  19. Syltetøy ekstra, gelé ekstra og kastanjepuré som definert i direktiv 79/693/EØF; crème de pruneaux

  20. Fisk, bløtdyr og krepsdyr, kjøtt, fjørfe og vilt samt tilberedning av disse, men ikke tilberedte retter som inneholder disse ingrediensene

  21. Kakaoprodukter og sjokoladebestanddeler i sjokoladeprodukter som definert i direktiv 73/241/EØF

  22. Brent kaffe, te, sikori; te- og sikoriekstrakter; te-, plante-, frukt- og korntilberedning for uttrekk, samt blandinger og lettoppløselige pulverpreparater av disse produktene

  23. Salt, salterstatninger, krydder og krydderblandinger

  24. Vin og andre produkter som definert i forordning (EØF) nr. 822/87

  25. Korn, Kornbrand, alkoholsterke drikker av frukt, fruktbrennevin, Ouzo, Grappa, Tsikoudia fra Kreta, Tsipouro fra Makedonia, Tsipouro fra Tessalia, Tsipouro fra Tyrnavos, Eau-de-vie de marc marque nationale luxembourgeoise, Eau-de-vie de siegle marque nationale luxembourgeoise, London Gin, som definert i forordning (EØF) nr. 1 576/89

  26. Sambuca, Maraschino og Mistra, som definert i forordning (EØF) nr. 1 180/91

  27. Sangria, Clarea og Zurra, som definert i forordning (EØF) nr. 1 601/91

  28. Vinedikk

  29. Næringsmidler for spedbarn og småbarn, som definert i direktiv 89/398/EØF, herunder næringsmidler for syke spedbarn og småbarn

  30. Honning

  31. Malt og maltprodukter

  32. Modnet og umodnet ost (uten aromatilsetning)

  33. Smør av saue- og geitemelk

Vedlegg III

Næringsmidler som det bare er tillatt å tilsette bestemte fargestoffer

NæringsmiddelTillatt fargestoffMaksimumsinnhold
Malt BreadE 150a Karamellquantum satis
E 150b Karamell (kaustisk-sulfittprosess)
E 150c Karamell (ammoniakkprosess)
E 150d Karamell (ammoniakk-sulfittprosess)
ØlE 150a Karamellquantum satis
Cidre BouchéE 150b Karamell (kaustisk-sulfittprosess)
E 150c Karamell (ammoniakkprosess)
E 150d Karamell (ammoniakk-sulfittprosess)
Smør (herunder smør med redusert fettinnhold og konsentrert fett)E 160a Karotenoiderquantum satis
Margarin, minarin, andre fettemulsjoner, og fett som praktisk talt er vannfrieE 160a Karotenoiderquantum satis
E 100 Kurkuminquantum satis
E 160b Annattoekstrakter, bixin, norbixin10 mg/kg
Sage Derby-ostE 140 Klorofyll og klorofyllinerquantum satis
E 141 Klorofyll- og klorofyllin-kobberkompleks
Modnet ost, oransje, gul og «broken-white»; smelteost, ikke aromatisertE 160a Karotenoiderquantum satis
E 160c Paprikaekstrakt
E 160b Annattoekstrakter, bixin, norbixin15 mg/kg
Red Leicester-ostE 160b Annattoekstrakter, bixin, norbixin50 mg/kg
Mimolette-ostE 160b Annattoekstrakter, bixin, norbixin35 mg/kg
Morbier-ostE 153 Vegetabilsk kullquantum satis
Ost med rød marmoreringE 120 Kochenille, karminsyre, karminer125 mg/kg
E 163 Antocyaninerquantum satis
EddikE 150a Karamellquantum satis
E 150b Karamell (kaustisk-sulfittprosess)
E 150c Karamell (ammoniakkprosess)
E 150d Karamell (ammoniakk-sulfittprosess)
Whisky, Whiskey, alkoholsterkE 150a Karamellquantum satis
drikk av korn (annen ennE 150b Karamell (kaustisk-sulfittprosess)
Korn, Kornbrand eller Eau-de-E 150c Karamell (ammoniakkprosess)
vie de seigle marque nationaleE 150d Karamell (ammoniakk-
luxembourgeoise), vinbrenne-sulfittprosess)
vin, rom, Brandy, Weinbrand, pressrester av druer, brennevin av pressrester av druer (annen enn Tsikoudia, Tsipouro og Eau-de-vie de marc marque nationale luxembourgeoise), Grappa invecchiata, Bagaceira velha som nevnt i forordning (EØF) nr. 1576/89
Aromatiserte vinbaserteE 150a Karamellquantum satis
drikker (med unntak av bitterE 150b Karamell (kaustisk-sulfittprosess)
soda) og aromatiserte vinerE 150c Karamell (ammoniakkprosess)
som nevnt i forordning (EØF) nr. 1601/91E 150d Karamell (ammoniakk-sulfittprosess)
AmericanoE 150a Karamellquantum satis
E 150b Karamell (kaustisk-sulfittprosess)
E 150c Karamell (ammoniakkprosess)
E 150d Karamell (ammoniakk-sulfittprosess)
E 163 Antocyaniner
E 100 Kurkumin100 mg/l
E 101 i) Riboflavin(alene eller i kombinasjon)
ii) Riboflavin-5'-fosfat
E 102 Tatrazin
E 104 Kinolingult
E 120 Kochenille, karminsyre, karminer
E 122 Azorubin, karmosin
E 123 Amarant
E 124 Ponceau 4R
Bitter soda, Bitter Vino somE 150a Karamellquantum satis
nevnt i forordning (EØF) nr.E 150b Karamell (kaustisk-sulfittprosess)
1601/91E 150c Karamell (ammoniakkprosess)
E 150d Karamell (ammoniakk-sulfittprosess)
E 100 Kurkumin100 mg/l
E 101 i) Riboflavin(alene eller i
ii) Riboflavin-5'-fosfatkombinasjon)
E 102 Tatrazin
E 104 Kinolingult
E 110 Paraoransje
E 120 Kochenille, karminsyre, karminer
E 122 Azorubin, karmosin
E 123 Amarant
E 124 Ponceau 4R, kochenillerød A
E 129 Allurarød AC
Sterkvin og kvalitetssterkvinE 150a Karamellquantum satis
fra bestemte dyrkingsområderE 150b Karamell (kaustisk-sulfittprosess)
E 150c Karamell (ammoniakkprosess)
E 150d Karamell (ammoniakk-sulfittprosess)
Grønnsaker i eddik, saltlakeE 101 i) Riboflavinquantum satis
eller olje (med unntak avii) Riboflavin-5'-fosfat
oliven)E 140 Klorofyll, klorofylliner
E 141 Klorofyll- og klorofyllin-kobberkompleks
E 150a Karamell
E 150b Karamell (kaustisk-sulfittprosess)
E 150c Karamell (ammoniakkprosess)
E 150d Karamell (ammoniakk-sulfittprosess)
E 160a Karotenoider:
i) Karotener
ii) Betakaroten
E 162 Rødbetfarge, betanin
E 163 Antocyaniner
Ekstruderte, puffede frokost-E 150c Karamell (ammoniakkprosess)quantum satis
korn med eller uten fruktsmakE 160a Karotenioderquantum satis
E 160b Annattoekstrakter, bixin, norbixin25 mg/kg
E 160c Paprikaekstrakt, capsantin, capsorubinquantum satis
Frokostkorn med fruktsmakE 120 Kochenille, karminsyre, karminer200 mg/kg
E 162 Rødbetfarge, betanin(alene eller i kombinasjon)
E 163 Antocyaniner
Syltetøy, fruktgelé ogE 100 Kurkuminquantum satis
marmelade som nevnt iE 140 Klorofyll og klorofylliner
direktiv 79/693/EØF og andreE 141 Klorofyll- og klorofyllin-
tilsvarende frukttilberedninger,kobberkompleks
herunder produkter med lavtE 150a Karamell
energiinnholdE 150b Karamell (kaustisk-sulfittprosess)
E 150c Karamell (ammoniakkprosess)
E 150d Karamell (ammoniakk-sulfittprosess)
E 160a Karotenoider:
i) Karotener
ii) Betakaroten
E 160c Paprikaekstrakt, capsantin, capsorubin
E 162 Rødbetfarge, betanin
E 163 Antocyaniner
E 104 Kinolingult100 mg/kg
E 110 Paraoransje(alene eller i kombinasjon)
E 120 Kochenille, karminsyre, karminer
E 124 Ponceau 4R, kochenillerød A
E 142 Grønn S
E 160d Lykopen
E 161b Lutein
Pølser, posteier, patéer og gryteretterE 100 Kurkumin20 mg/kg
E 120 Kochenille, karminsyre, karminer100 mg/kg
E 150a Karamellquantum satis
E 150b Karamell (kaustisk-sulfittprosess)quantum satis
E 150c Karamell (ammoniakkprosess)quantum satis
E 150d Karamell (ammoniakk-sulfittprosess)quantum satis
E 160a Karotenoider20 mg/kg
E 160c Paprikaekstrakt, capsantin, capsorubin10 mg/kg
E 162 Rødbetfarge, betaninquantum satis
Luncheon MeatE 129 Allurarød AC25 mg/kg
Breakfast Sausages med minst 6 % korninnholdE 129 Allurarød AC25 mg/kg
«Burger Meat» med minst 4 % grønnsak- og/eller korninnholdE 120 Kochenille, karminsyre, karminer100 mg/kg
E 150a Karamellquantum satis
E 150b Karamell (kaustisk-sulfittprosess)quantum satis
E 150c Karamell (ammoniakkprosess)quantum satis
E 150d Karamell (ammoniakk-sulfittprosess)quantum satis
Chorizo-pølseE 120 Kochenille, karminsyre, karminer200 mg/kg
SalchichonE 124 Ponceau 4R, kochenillerød A250 mg/kg
SobrasadaE 110 Paraoransje135 mg/kg
E 124 Ponceau 4R, kochenillerød A200 mg/kg
Pasturmas (spiselig ytre overtrekk)E 100 Kurkuminquantum satis
E 101 i) Riboflavin
ii) Riboflavin-5'-fosfat
E 120 Kochenille, karminsyre, karminer
Tørkede potetgranulater og -flakE 100 Kurkuminquantum satis
Bearbeidede Mushy and Garden Peas (hermetiserte)E 102 Tatrazin100 mg/kg
E 133 Briljantblå20 mg/kg
E 142 Grønn S10 mg/kg

Vedlegg IV

Fargestoffer som bare er tillatt for bestemt bruk

FargestoffNæringsmiddelMaksimumsinnhold
E 123 AmarantAperitiffviner, alkoholsterke drikker, herunder produkter med mindre enn 15 volumprosent alkoholstyrke30 mg/l
Fiskerogn30 mg/kg
E 127 ErytrosinCocktailbær og kandiserte kirsebær200 mg/kg
Bigarreaux-kirsebær i sukkersaft og fruktcocktails150 mg/kg
E 128 Rød 2 GBreakfast Sausages med minst 6 % korninnhold20 mg/kg
«Burger Meat» med minst 4 % korn- og/eller grønnsakinnhold
E 154 Brun FKKippers20 mg/kg
E 161g KantaxantinSaucisses de Strasbourg15 mg/kg
E 173 AluminiumOvertrekk på sukkervarer til pynt av kaker og konditorvarerquantum satis
E 174 SølvOvertrekk på sukkervarerquantum satis
Pynt av sjokolade
Likør
E 175 GullOvertrekk på sukkervarerquantum satis
Pynt av sjokolade
Likør
E 180 Litolrubin BK (rubinpigment BK)Spiselig osteskorpequantum satis
E 160b Annattoekstrakter, bixin, norbixinMargarin, minarin, andre fettemulsjoner og fett som er praktisk talt vannfrie10 mg/kg
Pynt og overtrekk20 mg/kg
Finere bakervarer10 mg/l
Spiseis20 mg/kg
Likører, herunder drikkevarer tilsatt alkohol med alkoholstyrke på under 15 volumprosent10 mg/kg
Aromatisert smelteost15 mg/kg
Modnet ost, oransje, gul og «broken-white»; smelteost, ikke aromatisert15 mg/kg
Desserter10 mg/kg
«Snacks»: tørre, salte snacks-produkter på basis av poteter, korn eller stivelse
- ekstruderte eller ekspanderte salte snacksprodukter20 mg/kg
- andre salte snacks-produkter og saltede, overtrukne nøtter10 mg/kg
Røkt fisk10 mg/kg
Spiselige osteskorper og pølsetarmer20 mg/kg
Red Leicester-ost50 mg/kg
Mimolette-ost35 mg/kg
Ekstruderte, puffede frokostkorn med eller uten fruktsmak25 mg/kg

Vedlegg V

Fargestoffer som er tillatt i andre næringsmidler enn dem som er nevnt i vedlegg II og III

Del 1

Følgende fargestoffer tillates brukt med quantum satis i næringsmidlene nevnt i vedlegg V del 2 og i alle andre næringsmidler enn dem som er oppført i vedlegg II og III.

E 101i) Riboflavin
ii) Riboflavin-5'-fosfat
E 140Klorofyll, klorofylliner
E 141Klorofyll- og klorofyllin-kobberkompleks
E 150aKaramell
E 150bKaramell (kaustisk-sulfittprosess)
E 150cKaramell (ammomiakkprosess)
E 150dKaramell (ammoniakk-sulfittprosess)
E 153Vegetabislk karbon
E 160aKarotenoider
E 160cPaprikaekstrakt, capsantin, capsorubin
E 162Rødbetfarge, betanin
E 163Antocyaniner
E 170Kalsiumkarbonat
E 171Titandioksid
E 172Jernoksid og -hydroksid

Del 2

Følgende fargestoffer kan brukes alene eller i kombinasjon i de følgende næringsmidler opp til det maksimumsinnhold som er angitt i tabellen. I ikke-alkoholholdige aromatiserte drikker, spiseis, desserter, finere bakervarer og sukkervarer kan fargestoffer imidlertid brukes opp til den grense som er angitt i den relevante tabell, men mengdene av fargestoffene E 110, E 122, E 124 og E 155 kan ikke overstige 50 mg/kg eller mg/l.

E 100Kurkumin
E 102Tartrazin
E 104Kinolingult
E 110Paraoransje
E 120Kochenille, karminsyre, karminer
E 122Azorubin, karmosin
E 124Ponceau 4R, cochenillerød A
E 129Allurarød AC
E 131Patentblå V
E 132Indigotin, indigokarmin
E 133Briljantblå
E 142Grønn S
E 151Briljantsvart BN, svart PN
E 155Brun HT
E 160dLykopen
E 160eBeta-apo-8'-karotenal (C 30)
E 160fBeta-apo-8'-karotensyreetylester (C 30)
E 161bLutein
NæringsmiddelMaksimumsverdi
Ikke-alkoholholdige aromatiserte drikker100 mg/l
Kandiserte frukter og grønnsaker, Mostarda di frutta200 mg/kg
Konserver av røde frukter200 mg/kg
Sukkervarer300 mg/kg
Pynt og overtrekk500 mg/kg
Finere bakervarer (f. eks. wienerbrød, småkaker, kaker og vafler)200 mg/kg
Spiseis150 mg/kg
Aromatisert smelteost100 mg/kg
Desserter, herunder aromatiserte melkeprodukter150 mg/kg
Sauser, krydder (f. eks. karri, Tandoori), pickles, relishes, Chutney og Piccalilli)500 mg/kg
Sennep300 mg/kg
Fiskepostei og krepsdyrpostei100 mg/kg
Kokte krepsdyr250 mg/kg
Lakseerstatninger500 mg/kg
Surimi500 mg/kg
Fiskerogn300 mg/kg
Røkt fisk100 mg/kg
«Snacks»: tørre, salte snacks-produkter på basis av poteter, korn eller stivelse
- ekstruderte eller ekspanderende salte snacks-produkter200 mg/kg
- andre salte snacks-produkter og saltede, overtrukne nøtter100 mg/kg
Spiselige osteskorper og pølsetarmerquantum satis
Komplette slankekostprodukter som skal erstatte ett enkelt måltid eller hele det daglige matinntak50 mg/kg
Fullkostpreparater og ernæringstilskudd til bruk under legetilsyn50 mg/kg
Kosttilskudd i flytende form100 mg/l
Kosttilskudd i fast form300 mg/kg
Supper50 mg/kg
Kjøtt- og fiskelignende produkter på basis av vegetabilske proteiner100 mg/kg
Alkoholsterke drikker (herunder produkter med mindre enn 15 % alkoholstyrke), med unntak av dem som er nevnt i vedlegg II eller III200 mg/l
Aromatiserte viner, aromatiserte vinbaserte drikker og aromatiserte cocktails av vinprodukter som nevnt i forordning (EØF) nr. 1 601/91, med unntak av dem som er nevnt i vedlegg II eller III200 mg/l
Fruktvin (ikke-musserende eller musserende)
Eplesider (med unntak av cidre bouché) og pæresider
Aromatiserte fruktviner, eple- og pæresider200 mg/l

Fotnoter

1.

EFT nr. L 40 av 11.2 1989, s. 27. Direktivet endret ved direktiv 94/34/EF (EFT nr. L 237 av 10.9 1994, s. 1).

2.

EFT nr. C 12 av 18.1 1992, s. 7.

3.

EFT nr. C 313 av 30.11 1992, s. 1.

4.

Europaparlamentsuttalelse av 10. mars 1993 (EFT nr. C 115 av 26.41993, s. 105), bekreftet 2. desember 1993 (EFT nr. C 342 av 20.121993), Rådets felles holdning av 9. mars 1994 (ennå ikke offentliggjort i EFT) og europaparlamentsbeslutning av 9. mars 1994 (EFT nr. C 91 av 28.31994, s. 79).

5.

EFT nr. L 268 av 24.9 1991, s. 69. Direktivet endret ved direktiv 92/5/EØF (EFT nr. L 57 av 2.3 1992, s. 1).

6.

Kommisjonsforordning (EØF) nr. 1 274/91 av 15. mai 1991 om fastsettelse av nærmere regler om gjennomføringen av forordning (EØF) nr. 1 907/90 om visse markedsstandarder for egg (EFT nr. L 121 av 16.5 1991, s. 11). Forordningen sist endret ved forordning (EF) nr. 1 259/94 (EFT nr. L 137 av 1.6 1994, s. 54).

7.

EFT nr. 115 av 11.11 1962, s. 2 645/62. Direktivet sist endret ved direktiv 85/7/EØF (EFT nr. L 2 av 3.1 1985, s. 22).

8.

EFT nr. L 186 av 30.6 1989, s. 27.

Til forsiden