St.prp. nr. 14 (2000-2001)

Om samtykke til godkjenning av avgjerd i EØS-komiteen nr. 101/2000 av 10. november 2000 om endring av protokoll 31 til EØS-avtala til å omfatte rådsvedtak 2000/646/EF om fastsetjing av eit fleirårig program for fremming av fornybare energikjelder i Fellesskapet (ALTENER) (1998-2002)

Til innhaldsliste

2 Europaparlaments- og rådsvedtak nr. 646/2000/EF av 28. februar 2000 om fastsettelse av et flerårig program for fremming av fornybare energikilder i Fellesskapet (ALTENER) (1998-2002)

EUROPAPARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPEISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap, særlig artikkel 175 nr. 1,

under henvisning til forslag fra Kommisjonen,

under henvisning til uttalelse fra Den økonomiske og sosiale komité 1,

under henvisning til uttalelse fra Regionkomiteen 2,

etter framgangsmåten fastsatt i traktatens artikkel 251 3,

på grunnlag av Forlikskomiteens felles utkast av 9. desember 1999 og

ut fra følgende betraktninger:

  1. I henhold til traktatens artikkel 174 skal ett av målene for Fellesskapets politikk være å sikre en forsiktig og fornuftig utnytting av naturressursene.

  2. I henhold til traktatens artikkel 152 skal krav til helsevern være en del av Fellesskapets politikk på andre områder. ALTENER-programmet som opprettes ved dette vedtak bidrar til helsevern.

  3. På sitt møte 29. oktober 1990 fastsatte Rådet som sitt mål å stabilisere de samlede CO2-utslipp på 1990-nivå i år 2000 i hele Fellesskapet.

  4. Kyoto-protokollene til De forente nasjoners rammekonvensjon for klimaendring omfatter ytterligere forpliktelser for Fellesskapet og medlemsstatene til å redusere utslipp av drivhusgasser, herunder Fellesskapets forpliktelse til å redusere utslipp av drivhusgasser i årene 2008-2 012 med 8 % sammenlignet med 1990-nivået.

  5. Ved vedtak 93/389/EØF 4

    ble det opprettet en ordning for overvåking av utslipp av CO2 og andre drivhusgasser i Fellesskapet.

  6. CO2-utslipp fra energiforbruk i Fellesskapet vil sannsynligvis øke med omkring 3 % mellom 1995 og 2000 ved normal økonomisk vekst. På bakgrunn av ovennevnte forpliktelse i Kyoto er det derfor av avgjørende betydning at det vedtas ytterligere tiltak. Tiltak som faktisk kan bistå til å nå nevnte mål, omfatter en langt mer intensiv bruk av fornybare energikilder og energieffektivitet.

  7. På sitt møte 25. og 26. juni 1996 merket Rådet seg at FNs klimapanels (IPPC) annen hovedrapport innen rammen av forhandlingene om en protokoll om Berlin-mandatet konkluderte med at det synes som menneskeheten har innflytelse på globale klimaendringer, og understreket behovet for øyeblikkelige tiltak i et så stort omfang som mulig, og Rådet merket seg dessuten eksistensen av betydelige «no regrets»-muligheter og anmodet Kommisjonen om å ta stilling til hvilke tiltak som må treffes på fellesskapsplan.

  8. Med grønnboken av 11. januar 1995 og hvitboken av 13. desember 1995 framla Kommisjonen for Europaparlamentet og Rådet sine synspunkter på den framtidige energipolitikken i Fellesskapet og den rolle fornybare energikilder bør ha.

  9. I sin resolusjon av 4. juli 1996 om en fellesskapshandlingsplan for fornybare energikilder 5

    oppfordret Europaparlamentet Kommisjonen til å gjennomføre en fellesskapshandlingsplan for fremming av fornybare energikilder.

  10. Med grønnboken av 20. november 1996 og hvitboken av 26. november 1997 med tittelen «Energi for framtiden: Fornybare energikilder» innledet Kommisjonen en prosess for utvikling og ytterligere gjennomføring av en fellesskapsstrategi og -handlingsplan for fornybare energikilder, som sammen med en «lanseringskampanje» inngår i hvitboken.

  11. I sin resolusjon av 15. mai 1997 6

    om grønnboken med tittelen «Energi for framtiden: Fornybare energikilder» oppfordret Europaparlamentet Kommisjonen om så snart som mulig å styrke ALTENER II-programmet. I sin resolusjon av 18. juni 1998 7

    om kommisjonsmeldingen «Energi for framtiden: Fornybare energikilder - hvitbok for en fellesskapsstrategi og handlingsplan» oppfordret Europaparlamentet til en kraftig økning i den økonomiske støtten til ALTENER-programmet innenfor rammeprogrammet for energi.

  12. I sin resolusjon av 14. november 1996 8

    om Kommisjonens hvitbok med tittelen «En energipolitikk for Den europeiske union» oppfordret Europaparlamentet Kommisjonen til å opprette et økonomisk program med sikte på fremme fornybar energi.

  13. I ovennevnte resolusjon av 15. mai 1997 om grønnboken om fornybare energikilder oppfordret Europaparlamentet til at det tas hensyn til muligheten for å samordne politikk og tiltak på områdene innenfor fornybar energi og energieffektivitet, for å utnytte eventuelle synergier og så vidt mulig unngå dobbeltarbeid.

  14. Artikkel 8 i europaparlaments- og rådsdirektiv 96/92/EF av 19. desember 1996 om felles regler for det indre marked for elektrisitet 9

    gir medlemsstatene mulighet til å fremme gjennomtrenging av markedet med elektrisitet produsert fra fornybare energikilder, ved at de gis forrang.

  15. Traktatens artikkel 158 fastsetter at Fellesskapet skal utvikle og videreføre sine tiltak for å styrke den økonomiske og sosiale utjevning, og at det skal særlig søke å minske ulikhetene mellom utviklingsnivåene i de forskjellige områder og bedre situasjonen i de minst begunstigede områder. Disse tiltak omfatter blant annet energisektoren.

  16. Ved vedtak 93/500/EØF 10

    og vedtak 98/352/EF 11

    vedtok Rådet et fellesskapsprogram med tittel «ALTENER» for fremming av fornybare energikilder med sikte på å redusere CO2-utslipp ved å øke markedsandelen for fornybare energikilder og deres bidrag til den samlede produksjon av primærenergi i Fellesskapet.

  17. Fellesskapet har erkjent at ALTENER-programmet utgjør et viktig element i Fellesskapets strategi for å redusere CO2-utslipp.

  18. Det bør derfor innenfor det flerårige rammeprogram for tiltak i energisektoren (1998-2002), vedtatt ved rådsvedtak 1999/21/EF, Euratom 12

    , fastsettes et særprogram for fremming av fornybare energikilder. Dette særprogrammet skal erstatte tilsvarende gjeldende midler.

  19. Ved gjennomføringen av europaparlaments- og rådsvedtak nr. 182/1999/EF av 22. desember 1998 om Det europeiske fellesskaps femte rammeprogram for forskning, teknologisk utvikling og demonstrasjon (1998-2002) 13

    blir det i rådsdirektiv 1999/170/EF av 25. januar 1999 om opprettelse av et særprogram for forskning, teknologisk utvikling og demonstrasjon for energi, miljø og bærekraftig utvikling (1998-2002) 14

    særlig lagt vekt på teknologi rettet mot effektiv og fornybar energi. ALTENER-programmet er et middel som utfyller dette programmet.

  20. ALTENER-programmet endrer ikke nasjonale prosjekter eller ordninger for fremming av fornybare ressurser. Programmets mål er å tilføye et fellesskapsaspekt som gir økt verdi.

  21. Fornybare energikilder er en viktig energikilde for Den europeiske union med et betraktelig handelspotensial. Utviklingen av dem bør derfor støttes gjennom en særlig strategi og målrettede tiltak for å gjøre dem både levedyktige og konkurransedyktige og derved skape et gunstig investeringsmiljø.

  22. Den tiltakende bruk av fornybare energikilder vil ha en positiv virkning både på miljøet og på leveringssikkerheten for energi. Den frie utviklingen av fornybare energikilder i stor målestokk vil gjøre det mulig fullt ut å utnytte deres økonomiske og sysselsettingsmessige potensial. Det er ønskelig med et tett internasjonalt samarbeid for å oppnå best mulige resultater.

  23. Et styrket ALTENER-program utgjør et vesentlig middel for fornybare energikilders utviklingspotensial. Fornybare energikilder bør utgjøre en rimelig andel av det europeiske indre marked for energi.

  24. For å sikre korrekt gjennomføring av fellesskapsstrategien og handlingsplanen for fornybare energikilder fram til 2 010, trenger Kommisjonen egnede ordninger for å overvåke og vurdere de forskjellige tiltakene.

  25. Målet med de målrettede tiltakene nevnt i artikkel 2 bokstav d) i dette vedtak er å lette og påskynde investeringer i ny driftskapasitet for produksjon av energi fra fornybare kilder ved å gi økonomisk støtte, særlig til små og mellomstore bedrifter (SMB), for å redusere de perifere kostnader og tjenestekostnadene for prosjekter som gjelder fornybar energi og derved overvinne eksisterende ikke-tekniske hindringer. I forbindelse med disse tiltak gis det støtte til blant annet spesialrådgivning, markedsanalyse, valg av prosjektsted, søknad om bygge- og driftstillatelse, initiativer tatt av SMB-er med hensyn til investering i fornybare energikilder, utarbeiding av finansieringsplaner, forberedelse av anbudsinnbydelser, opplæring av driftspersonell og idriftsetting av anlegg.

  26. De målrettede tiltak omfatter gjennomføring av prosjekter på området biomasse, herunder energivekster, trebrensel, restprodukter fra skogbruk og jordbruk, avfall fra byområder som ikke kan resirkuleres, flytende biobrensel og biogass, og på områdene systemer for termisk solenergi og solcellesystemer, passive og aktive solenergisystemer i bygninger, små (> 10 MW) vannkraftprosjekter, bølgeenergi, vindkraft og geotermisk energi.

  27. Utviklingen av fornybare energikilder kan bistå til å skape et konkurransedyktig energisystem for hele Europa og til å utvikle en europeisk industri innen fornybare energikilder, med store muligheter for eksport av sakkunnskap og for investering i tredjestater med deltakelse fra Fellesskapet innenfor rammen av samarbeidsprogrammer.

  28. Det er politisk og økonomisk ønskelig å åpne ALTENER-programmet for de assosierte stater i Sentral- og Øst-Europa i samsvar med konklusjonene fra Det europeiske råds møte i København av 21. og 22. juni 1993, og som skissert i meldingen om dette emne som Kommisjonen framla for Rådet i mai 1994. Det bør også være åpent for Kypros.

  29. For å sikre at fellesskapsstøtte brukes effektivt og dobbeltarbeid unngås vil Kommisjonen påse at prosjektene underkastes grundig forhåndsvurdering. Den vil systematisk overvåke og vurdere utviklingen i og resultatene av prosjekter som mottar støtte.

  30. De tiltak som er nødvendige for å gjennomføre dette vedtak, bør vedtas i samsvar med rådsbeslutning 1999/468/EF av 28. juni 1999 om fastsettelse av nærmere regler for utøvelsen av den gjennomføringsmyndighet som er tillagt Kommisjonen 15

    .

  31. I dette vedtak fastsettes det for hele programmets varighet en finansiell ramme som utgjør det primære referansegrunnlaget for budsjettmyndighetene i den årlige budsjettbehandlingen, i henhold til punkt 33 i den tverrinstitusjonelle avtale mellom Europaparlamentet, Rådet og Kommisjonen av 6. mai 1999 om budsjettdisiplin og forbedring av budsjettbehandlingen 16

    .

  32. Dette vedtak erstatter rådsvedtak 98/352/EF, som derfor oppheves -

GJORT DETTE VEDTAK:

Artikkel 1

  1. Fellesskapet skal for perioden 1998-2002, innenfor det flerårige rammeprogram for tiltak i energisektoren, gjennomføre et særprogram for fremming av fornybare energikilder og støtte en fellesskapsstrategi og -handlingsplan for fornybare energikilder fram til 2 010 (heretter kalt «ALTENER-programmet»).

    I tillegg til de prioriterte målene oppført i artikkel 1 nr. 2 i rådsvedtak 1999/21/EF, Euratom, skal ALTENER-programmets mål være:

    1. å bistå til å skape de nødvendige vilkår for gjennomføringen av en fellesskapshandlingsplan for fornybare energikilder, særlig de rettslige, sosioøkonomiske og administrative vilkår, herunder nye markedsmidler og markedsordninger, særlig de som er nevnt i Kommisjonens hvitbok av 26. november 1997, og lanseringskampanjen,

    2. å oppmuntre til private og offentlige investeringer i produksjon og bruk av energi fra fornybare kilder.

Disse to særskilte mål skal bidra til å virkeliggjøre følgende overordnede mål for Fellesskapet - som utfyller medlemsstatenes mål - og prioriteringer: begrensning av CO2-utslipp, økning av fornybare energikilder for å nå det veiledende målet om en andel på 12 % av bruttoenergiforbruket internt i Fellesskapet i 2 010, reduksjon av avhengigheten av import på energiområdet, leveringssikkerhet for energi, fremming av sysselsetting, økonomisk utvikling, økonomisk og sosial utjevning samt lokal og regional utvikling, herunder styrking av det økonomiske potensial til fjerntliggende regioner og landområder.

  1. Finansiell støtte fra Fellesskapet skal tildeles under ALTENER-programmet for tiltak som oppfyller målene omhandlet i nr. 1 bokstav a) og b).

  2. Den finansielle rammen for gjennomføringen av ALTENER-programmet for perioden nevnt i nr. 1 fastsettes til 77 millioner ECU.

    De årlige bevilgninger skal godkjennes av budsjettmyndigheten innenfor rammen av de finansielle overslag.

Artikkel 2

Følgende tiltak i forbindelse med fornybare energikilder skal finansieres under ALTENER-programmet:

  1. undersøkelser og andre tiltak, beregnet på å gjennomføre og utfylle andre tiltak som treffes av Fellesskapet og medlemsstatene for å utvikle potensialet til fornybare energikilder. Disse omfatter særlig utvikling av sektor- og markedsstrategier, fastsettelse av standarder og sertifisering, lettere adgang til gruppeinnkjøp, sammenlignende analyser som på grunnlag av prosjekter undersøker miljøvirkningen og den langsiktige nytte-/kostnadsutviklingen mellom bruken av tradisjonelle energiformer og bruken av fornybare energikilder, analyse av rettslige, sosioøkonomiske og administrative vilkår, herunder analyse av mulig bruk av økonomiske tiltak og/eller skattemessig oppmuntring, som er gunstigere for fornybar energis gjennomtrenging i markedet, forberedelse av hensiktsmessig lovgivning for å fremme utviklingen av et miljø som er gunstig for investering samt bedre metoder som gjøre det mulig å vurdere kostnader og fordeler som ikke gjenspeiles i markedsprisen,

  2. forsøkstiltak av interesse for Fellesskapet med sikte på å skape eller utvide strukturer og midler for utvikling av fornybare energikilder innen

    • lokal og regional planlegging,

    • planleggings-, utviklings- og vurderingsverktøy,

    • nye finansielle produkter og markedsinstrumenter,

  3. tiltak beregnet på å utvikle informasjons-, utdannings- og opplæringsstrukturer; tiltak for å oppmuntre til utveksling av erfaring og fagkunnskap med sikte på å forbedre samordningen mellom virksomhet på internasjonalt, nasjonalt, regionalt og lokalt plan samt på fellesskapsplan; opprettelse av et sentralisert system for innsamling, prioritering og utveksling av informasjon og fagkunnskap om fornybare energikilder,

  4. målrettede tiltak for å lette gjennomtrengingen av fornybare energikilder og relevant fagkunnskap i markedet, lette overgangen fra demonstrasjon til markedsføring og oppmuntre til investeringer, ved å gi råd om forberedelsen og presentasjonen av prosjekter samt om gjennomføringen av dem,

  5. overvåkings- og vurderingstiltak beregnet på å

    • overvåke gjennomføringen av Fellesskapets strategi og handlingsplan for utvikling av fornybare energikilder,

    • støtte initiativer som er tatt i forbindelse med gjennomføringen av handlingsplanen, særlig med tanke på å fremme bedre samordning og større synergi mellom tiltakene, herunder all fellesskapsfinansiert virksomhet og virksomhet finansiert av andre organer, som Den europeiske investeringsbank,

    • overvåke den framgang som gjøres av Fellesskapet, samt å uttale seg om den framgang som gjøres av medlemsstatene med hensyn til utviklingen av fornybare energikilder,

    • vurdere virkningen av og kostnadseffektiviteten til tiltakene benyttet under ALTENER-programmet. Vurderingen skal også ta hensyn til miljømessige og sosiale aspekter, herunder virkninger på sysselsettingen.

Artikkel 3

  1. Alle kostnader i tilknytning til tiltakene omhandlet i artikkel 2 bokstav a), c) og e) skal bæres av Fellesskapet. Dersom et annet organ enn Kommisjonen foreslår et tiltak nevnt i artikkel 2 bokstav c), skal Fellesskapets finansielle bidrag ikke overstige 50 % av de samlede kostnader for tiltaket; finansieringen av restbeløpet kan sikres gjennom offentlige eller private midler eller en kombinasjon av disse.

  2. Bidrag fra ALTENER-programmets midler til finansiering av tiltakene nevnt i artikkel 2 bokstav b) skal ikke overstige 50 % av de samlede kostnader; finansieringen av restbeløpet kan sikres gjennom offentlige eller private midler eller en kombinasjon av disse.

  3. Bidrag fra ALTENER-programmets midler til finansiering av tiltakene nevnt i artikkel 2 bokstav d) skal fastsettes årlig for hvert enkelt av de målrettede tiltakene i samsvar med artikkel 4 nr. 2.

Artikkel 4

  1. Kommisjonen skal være ansvarlig for den finansielle og praktiske gjennomføringen av ALTENER-programmet.

    Kommisjonen skal også påse at tiltakene under ALTENER-programmet underlegges forhåndsgodkjenning, overvåking og sluttvurdering som ved prosjektets avslutning skal omfatte en vurdering av virkning, gjennomføringsgrad og hvorvidt de opprinnelige målene har blitt nådd.

    Kommisjonen skal påse at de utvalgte mottakere framlegger en rapport for Kommisjonen minst hver sjette måned eller, når det gjelder prosjekter med varighet på under ett år, halvveis i prosjektet og ved avslutningen.

    Kommisjonen skal holde komiteen nevnt i artikkel 5 underrettet om prosjektenes utvikling.

  2. Vilkårene og retningslinjene for støtte til tiltakene omhandlet i artikkel 2 skal fastsettes hvert år under hensyn til:

    1. de prioriteringer som Fellesskapet og medlemsstatene har oppført i sine programmer for fremming av fornybare energikilder,

    2. kriterier knyttet til kostnadseffektivitet og utviklingspotensial for fornybare energikilder og deres virkning på sysselsettingen og miljøet, særlig på reduksjonen av CO2-utslipp,

    3. for tiltakene omhandlet i artikkel 2 bokstav d), støttens relative kostnad, den langsiktige kommersielle levedyktighet, den nye produksjonskapasitet som forventes å følge, samt omfanget av nyttegraden på tvers av regionene og/eller landegrensene,

    4. prinsippene fastsatt i traktatens artikkel 87 og de aktuelle fellesskapsretningslinjer om statsstøtte til miljøvern.

Komiteen fastsatt i artikkel 5 skal bistå Kommisjonen ved fastsettelsen av disse vilkår og retningslinjer.

Artikkel 5

Ved gjennomføringen av ALTENER-programmet skal Kommisjonen bistås av komiteen omhandlet i artikkel 4 i rådsvedtak 1999/21/EF, Euratom.

Når det vises til denne artikkel, får artikkel 4 og 7 i beslutning 1999/468/EF anvendelse, sammenholdt med bestemmelsene i artikkel 8 i beslutningen.

Tidsrommet omhandlet i artikkel 4 nr. 3 i vedtak 1999/468/EF skal fastsettes til tre måneder.

Komiteen skal vedta sin egen forretningsorden.

Artikkel 6

Undersøkelse samt intern og ekstern vurdering av gjennomføringen av ALTENER-programmet skal foretas i samsvar med bestemmelsene i artikkel 5 i rådsvedtak 1999/21/EF, Euratom.

Artikkel 7

ALTENER-programmet skal være åpent for deltaking for de assosierte statene i Sentral- og Øst-Europa i samsvar med vilkårene, herunder finansielle bestemmelser, for deltaking i fellesskapsprogrammer fastsatt i tilleggsprotokollen til assosieringsavtalene, eller i selve assosieringsavtalene.

ALTENER-programmet skal også være åpent for deltaking for Kypros på grunnlag av tilleggsbevilgninger etter de samme regler som anvendes for EFTA/EØS-statene, etter framgangsmåter som skal avtales med nevnte stat.

Artikkel 8

Dette vedtak skal tre i kraft den 20. dag etter at det er kunngjort i De Europeiske Fellesskaps Tidende.

Artikkel 9

Rådsvedtak 98/352/EF oppheves.

Artikkel 10

Dette vedtak er rettet til medlemsstatene.

Utferdiget i Brussel, 28. februar 2000.

For EuropaparlamentetFor Rådet
N. FONTAINEJ. PINA MOURA
PresidentFormann

Felles erklæring

«Europaparlamentet, Rådet og Kommisjonen erklærer at muligheten for å åpne ALTENER-programmet for de assosierte stater i middelhavsområdet omhandlet i MEDA-programmet vil bli undersøkt i neste gjennomgang av dette programmet.»

Fotnotar

1.

EFT C 214 av 10.7 1998, s. 44.

2.

EFT C 315 av 13.10 1998, s. 1.

3.

Europaparlamentsuttalelse av 11. mars 1999 (EFT C 175 av 21.6 1999, s. 262), Rådets felles holdning av 28. juni 1999 (EFT C 243 av 27.8 1999) og europaparlamentsbeslutning av 6. oktober 1999 (ennå ikke offentliggjort i EFT). Rådsbeslutning av 24. januar 2000 og europaparlamentsbeslutning av 3. februar 2000.

4.

EFT L 167 av 9.7 1993.s. 31.

5.

EFT C 211 av 22.7 1996, s. 27.

6.

EFT C 167 av 2.6 1997, s. 160.

7.

EFT C 210 av 6.7 1998, s. 215.

8.

EFT C 362 av 2.12 1996, s. 279.

9.

EFT L 27 av 30.1 1997, s. 20.

10.

EFT L 235 av 18.9 1993, s. 41.

11.

EFT L 159 av 3.6 1998, s. 53.

12.

EFT L 7 av 13.1 1999, s. 16.

13.

EFT L 26 av 1.2 1999, s. 1.

14.

EFT L 64 av 12.3 1999, s. 58.

15.

EFT L 184 av 17.7 1999, s. 23.

16.

EFT C 172 av 18.6 1999, s. 1.