3 Forhandlingsopplegg
3.1 Regjeringens oppnevnelse av forhandlingsdelegasjon
Regjeringen oppnevnte 21.06.1999 en bredt sammensatt forhandlingsdelegasjon til å innlede forhandlinger med Nettverk Fornebu AS, IT Fornebu AS og Fornebu Technoport om etablering av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu. Forhandlingsdelegasjonen som blir ledet av Statsbygg har også representanter fra utdannings- og forskningsmiljøer, samt økonomisk og juridisk ekspertise.
Mandatet for forhandlingene ble vedtatt av Regjeringen 21.06.1999. Arbeids- og administrasjonsdepartementet oversendte 23.06.1999 oppdragsbrev for forhandlingene til Statsbygg, med opplysning om at «forhandlingene ble forutsatt sluttført innen 20. september d.å. slik at Regjeringen kan forelegge resultatet for Stortinget i proposisjon til 1. oktober.» Mandatet var basert på Stortingets tidligere behandling av spørsmålet om IT- og kunnskapssenter på Fornebu, samt utarbeidede krav og retningslinjer til et slikt senter i regi av Nærings- og handelsdepartementet.
3.2 Referansegruppen
Under ledelse av Arbeids- og administrasjonsdepartementet ble det oppnevnt en referansegruppe for Forhandlingsdelegasjonen. Referansegruppen har for øvrig bestått av representanter fra Finans- og tolldepartementet, Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet og Statsbygg.
Referansegruppen har hatt regelmessige møter med Forhandlingsdelegasjonen under forhandlingene. Det har under møtene blitt redegjort for status og utvikling i forhandlingene, og Referansegruppen har bidratt til å avklare spørsmål og problemstillinger reist til staten fra Forhandlingsdelegasjonen.
3.3 Takst av eiendomsverdier
I forbindelse med planleggingen av et IT- og kunnskapssenter oppnevnte Arbeids- og administrasjonsdepartementet sommeren 1999 en uavhengig takstnemnd til å taksere de aktuelle eiendommene for IT- og kunnskapssenteret på Fornebu. Takstnemnda ble gitt i oppdrag å vurdere verdiene av Oslo kommunes, statens og SAS» arealer på Koksa.
Takstnemnda avga medio august 1999 sin rapport til Arbeids- og administrasjonsdepartementet. Verdivurderingene i takstrapporten for delområdene, inklusive verdien for påstående bygninger, og med fradrag for forholdsmessige grunnlagsinvesteringer, er:
Oslo kommunes arealer ved Koksa, samlet 62,3 dekar: 92,5 mill. kroner
Statens arealer (Terminalbygget, parkeringshus m.v.), samlet 158 dekar: 260 mill. kroner
SAS'/statens arealer (Koksa), samlet 88,5 dekar: 300 mill. kroner
Statlig tilleggsareal, samlet 7,35 dekar: 15,7 mill. kroner
Takstnemnda kom frem til at den samlede verdi ikke vil avvike fra summen av de enkelte deltakster. Samlet verdi for 316,15 dekar med påstående bygninger, fratrukket infrastrukturkostnader, er 668 mill. kroner. Takstnemnda har anslått verdireduksjonen som følge av øremerking av arealene til IT-formål til ca. 5 pst. Takstene er basert på sannsynlig utnyttelse i henhold til bestemmelsene i kommunedelplan 2 i Bærum kommune (KDP2). Utnyttelsesgraden av området lagt til grunn i KDP2, er av Takstnemda vurdert som lav.
Statsbygg og SAS inngikk 04.08.1999 avtale om innløsning av SAS' rettigheter i Koksa. Dette er forutsatt å skje til takstverdi. Den 09.08.1999 gav Statsbygg bud på Oslo kommunes arealer ved Koksa (62,3 dekar) basert på takstverdi. Forhandlingene mellom Statsbygg og Oslo kommune er ikke avsluttet.