3 Merknader til de enkelte bestemmelser i konvensjonen og finansprotokollen.
Kapittel I - Alminnelige bestemmelser
Artikkel 1 bestemmer at det skal opprettes en domstol for forliksbehandling og voldgift for å løse tvister i samsvar med konvensjonens bestemmelser.
Artikkel 2 fastsetter bl.a. at forliksbehandling skal foretas av en forlikskommisjon og at voldgift skal foretas av en voldgiftsrett. Slik kommisjon og voldgiftsrett skal opprettes for hver enkelt tvist. Til sammen skal forliks- og voldgiftsmennene utgjøre Domstolen for forliksbehandling og voldgift innenfor KSSE, i det etterfølgende kalt «Domstolen».
Artikkel 3 og 4 har bestemmelser om oppnevnelse av henholdsvis forliks- og voldgiftsmenn, deres kvalifikasjoner, oppnevnelse av stedfortreder ved dødsfall, avskjed eller godkjent forfall m.v.
Hver statspart skal oppnevne 2 forliksmenn samt en voldgiftsmann og dennes stedfortreder innen 2 måneder etter at konvensjonen er trådt i kraft for vedkommende stat. Funksjonstiden er 6 år.
Artikkel 5 fastslår at Domstolens medlemmer og justissekretær skal utøve sine verv fullstendig uavhengig.
Artikkel 6 omhandler privilegier og immunitet for Domstolens medlemmer og justissekretær samt partenes fullmektiger og rådgivere.
Etter artikkel 7 skal Domstolens byrå bestå av en president, en visepresident og tre andre medlemmer. Artikkelen har også bestemmelser om valg m.v. til byrået.
Artikkel 8 bestemmer at Domstolen, byrået, forlikskommisjonene og voldgiftsrettene skal treffe sine avgjørelser ved flertallsbeslutninger.
Etter artikkel 9 skal Domstolen oppnevne en justissekretær, samt ansette andre tjenestemenn etter behov.
Artikkel 10 fastsetter at Domstolens sete skal være i Genève.
Artikkel 11 har bestemmelser om Domstolens reglement, hva reglementet bl.a. skal inneholde, godkjennelse av reglementet m.v.
Etter artikkel 12 skal Domstolens reglement fastsette regler for bruk av språk.
Artikkel 13 fastsetter at Domstolens omkostninger skal dekkes av statspartene. Bestemmelser vedrørende beregning av kostnader, utarbeidelse av budsjett m.v., skal fastsettes i en egen finansprotokoll.
Byrået skal i henhold til artikkel 14 hvert år legge frem en rapport om Domstolens virksomhet til KSSEs Råd.
Domstolens justissekretær skal etter artikkel 15 underrette KSSEs sekretariat om alle mottatte begjæringer om forliksbehandling eller voldgift. Disse skal umiddelbart oversendes KSSEs deltakerstater.
Artikkel 16 pålegger partene i tvisten å avstå fra enhver handling under forhandlingene som kan forverre situasjonen eller ytterligere forvanske eller forhindre en løsning av tvisten.
Det heter videre i artikkelen at forlikskommisjonen kan gjøre partene i tvisten oppmerksomme på hvilke tiltak de vil kunne treffe for å hindre at tvisten forverres eller at en løsning vanskeliggjøres. Voldgiftsretten kan angi midlertidige tiltak som partene bør treffe i samsvar med artikkel 26 nr. 4.
Artikkel 17 bestemmer at partene i en tvist og eventuelle intervenienter selv bærer sine egne saksomkostninger.
Kapittel II - Kompetanse
Artikkel 18 og 19 omhandler kommisjonens og voldgiftsrettens kompetanse. Etter artikkel 19 nr. 4 kan en stat ved undertegning, ratifikasjon eller tiltredelse til konvensjonen ta et forbehold for å sikre at tvisteløsningsmekanismen i henhold til konvensjonen er forenlig med andre tvisteløsningsmidler som følger av internasjonale forpliktelser som gjelder for vedkommende stat.
Kapittel III - Forlik
Artikkel 20 bestemmer bl.a. at enhver statspart kan begjære nedsettelse av en forlikskommisjon. To eller flere statsparter kan også i fellesskap fremme en slik begjæring.
Artikkel 21 og 22 inneholder nærmere regler om hvordan forlikskommisjoner skal nedsettes.
Artikkel 23 har regler om forliksbehandlingen. Det heter bl.a. at denne skal være fortrolig og at alle parter i tvisten skal ha rett til å bli hørt.
Artikkel 24 fastslår at forlikskommisjonen skal bistå partene i tvisten med å komme frem til et forlik som er i samsvar med folkeretten og deres KSSE-forpliktelser.
Artikkel 25 har bestemmelser om utfallet av forliksbehandlingen. Dersom partene gjennom forliksbehandlingen kommer frem til et gjensidig akseptabelt forlik, skal det settes opp et dokument hvor vilkårene for forliket fremgår, og som skal undertegnes av partenes representanter og forlikskommisjonens medlemmer. Ellers skal kommisjonen utarbeide en sluttrapport med forslag til løsning av tvisten. Partene skal innen 30 dager informere kommisjonens formann om hvorvidt de aksepterer forliksforslaget. Hvis partene ikke godkjenner forslaget innen fristens utløp, skal rapporten oversendes KSSEs Råd.
Kapittel VI - Voldgift
Artikkel 26 har bl.a. bestemmelser om at statspartene når som helst kan avgi erklæring om at de anerkjenner myndigheten til en voldgiftsrett som obligatorisk, med forbehold om gjensidighet. Forøvrig kan en begjæring om voldgift fremsettes ved overenskomst mellom to eller flere stater.
Artikkel 27 har nærmere bestemmelser om hvordan saker bringes inn for voldgiftsretten, mens artikkel 28 inneholder nærmere regler om nedsettelse av voldgiftsretten.
Artikkel 29 inneholder regler om voldgiftsbehandlingen, andre KSSE-staters rettigheter under voldgiftsbehandlingen, frister m.v.
Etter artikkel 30 skal voldgiftsrettens avgjørelser treffes i samsvar med folkeretten. Voldgiftsretten kan imidlertid i stedet avgjøre en sak etter rett og billighet, dersom partene i tvisten blir enige om dette.
Artikkel 31 bestemmer bl.a. at voldgiftsrettens kjennelse er endelig, samt at den er bindende mellom partene i tvisten. Partene kan imidlertid anmode domstolen om en nærmere tolkning av kjennelsens meningsinnhold eller rekkevidde. Saken kan også begjæres gjenopptatt etter nærmere regler i artikkel 31 nr. 4.
I henhold til artikkel 32 skal voldgiftsretten kjennelse offentliggjøres.
Kapittel V - Sluttbestemmelser
Artikkel 33 til 39 inneholder konvensjonens sluttbestemmelser. Konvensjonen er åpen for tiltredelse fra deltakerstatene i KSSE. Etter artikkel 34 kan det ikke tas forbehold for konvensjonen med mindre den uttrykkelig hjemler det.
Artikkel 35 inneholder bestemmelser om fremgangsmåten for behandling av forslag om endringer av konvensjonen. Artikkel 36 har regler om oppsigelse. Konvensjonen kan når som helst sies opp og oppsigelsen får virkning ett år etter at depositaren har mottatt underretning om oppsigelsen. Artikkel 37 omhandler underretninger og meddelelser. Forholdet til KSSE-stater som ikke er parter til konvensjonen omtales i artikkel 38. Artikkel 39 inneholder overgangsbestemmelser.
Finansprotokollen
Finansprotokollen består av 13 artikler som bl.a. omhandler domstolens årlige budsjett, fordeling av kostnadene mellom statene tilsluttet konvensjonen, revisjon av regnskap m.m. Beslutninger i henhold til Finansprotokollen treffes ved konsensus, og protokollen vil etter konvensjonens ikrafttreden kunne endres i overensstemmelse med fremgangsmåten i konvensjonens artikkel 35. Protokollen er bindende for enhver stat som blir part i konvensjonen.
Et avtrykk av konvensjonen med tilhørende finansprotokoll, i norsk oversettelse, følger som trykt vedlegg til proposisjonen.