St.prp. nr. 32 (2003-2004)

Om kraftutbygging ved Kjøsnesfjorden

Til innholdsfortegnelse

4 Søknadsendring

4.1 Innledning

Etter anmodning fra Olje- og energidepartementet har Kjøsnesfjorden Kraftverk AS vurdert et alternativ med anleggsveien i tunnel fra Søgnesand/nedre deler av Søgnesandsdalen. Ved brev til departementet av 7. mai 2003 endres søknaden slik at den også omfatter et alternativ med anleggsvei i tunnel fra kraftstasjonen til Trollavatnet.

4.2 Brev fra Kjøsnesfjorden kraftverk AS av 7. mai 2003

Vi viser til dykkar brev av 28.2.03 og telefonsamtale same dag mellom ekspedisjonssjef Høisveen og styreleiar Harry Mowatt. Det går her fram at Kjøsnesfjorden Kraftverk A/S blir bedd om å vurdere å legge anleggsvegen i tunnel frå Søgnesand/nedre deler av Søgnesandsdalen. Dette blir motivert ut frå miljøomsyn - mindre naturinngrep i eit område som ås langt er urørt, og der spesielt miljøinteressene i høyringsfasen har framheva verdien av at dette området framleis kan vere spart for vegbygging og anlegsdrift.

Kjøsnesfjorden Kraftverk har no gjennomført eit prosjektarbeid som viser at det teknisk og økonomisk er forsvarleg å legge anlegsvegen i tunnel frå kommunevegen Lunde - Søgnesand til takrennetunnelen mellom Trollavatn og Grovadalen. Denne tunnelen vil inngå som en del av vassvegen til kraftverket. Dette er ei noko dyrare løysing, jmfr. vedlagte analyse med tekningar - men styret har likevel funne at dette er eit alternativ vi kan godta om slik endring er nødvendig for å imøtekomme miljøinteressene og dermed oppnå konsesjon.

Vi har gjennomført ei prosjektering av ein evt. anleggstunnel mellom Lunde og Trollavatn som kan opprustast for organisert biltraffikk, dette for å imøtekomme forståelege ynskje frå lokale næringsinteresser.

Høgdeskilnaden som må utliknast er ca 650 m. Her har vi fåttt vurdert 3-4 alternativ med ulik stigning og standard samt eit alternativ med ca 2 km veg i dagen heilt øvst i Lundeskaret og inn til Trollavatn. Skal ein få til ei akseptabel løysing, er det vår vurdering at ein må ha ei maksimal stigninpå 1:8 og tunnel heilt fram til Trollavatnet. I så fall blir kostnaden 82,4 mill kroner i tillegg.

For kraftverket er denne tunnelen berre til minimal nytte både i byggetida og seinare i driftsfasen - og ekstrakostnaden blir såleis uakseptabel for eit prosjekt som allreide er i grenseland med omsyn til lønnsemd vurdert ut frå dei kraftprisar ein kan forvente i verket si levetid. Eit evt. konsesjonsvilkår av denne storleiksorden vil såleis vere øydelegande for prosjektet. Vi viser elles til NVE sine vurderingar, og støtter fullt opp om desse.

Primært ynskjer vi framleis å bygge ut etter den løysinga vi opprinneleg gjorde framlegg om, då vi meiner dette er det optimale alternativet teknisk og økonomisk, samtidig som det etter vårt syn fullt ut ivaretek miljøinteressene slik desse kjem til uttrykk i stortingsvedtaka som gjeld for Samla Plan og vedtak vedkomande oppretting av Jostedalsbreen nasjonalpark. Vi må likevel akseptere at Regjeringa ynskjer ei enno sterkare vektlegging av naturverninteressene, og kan på den bakgrunn akseptere ei utbygging der anleggsvegen legges i tunnel frå kommunevegen ved Søgnesand og fram til takrennetunnelen i samsvar med vedlegga.

4.2.2 Styrets vedtak av 7. mai 2003

Styret i Kjøsnesfjorden Kraftverk AS fattet 7. mai 2003 følgende vedtak:

  1. Styret for Kjøsnesfjorden Kraftverk AS ser helst at det blir gjeve konsesjon i samsvar med den opprinnelege søknaden. Dette prosjektet er etter vårt syn den optimale løysinga teknisk og økonomisk, samtidig som det ivaretek Stortinget sine miljøpolitiske målsetjingar, slik desse kjem til uttrykk i beslutningar om Samla plan og oppretting av Jostedalsbreen nasjonalpark.

  2. Styret kan imidlertid akseptere «Søgnesandsalternativet» sjølv om dette er noko dyrare, dersom OED meiner det er av vesentleg miljøpolitisk interesse å verne Søgnesandsdalen mot inngrep.

  3. Styret viser til utgreiingar vedkomande «Lundetunnellen», som viser at prosjektet med dette alternativet inne, vil medføre ein utbyggingspris på nær 3 kroner/kWh. Etter styret sitt syn vil dette øydelegge økonomien i prosjektet, og styret vil på det sterkaste frårå at dette blir lagt inn som eit vilkår for konsesjon.

4.2.3 Utbyggingsalternativ 2 uten adkomst i Søgnesandsdalen

4.2.3.1 Beskrivelse av utbyggingstiltaket

Det er sett på forskjellen mellom det omsøkte Alternativ 2 og et nytt alternativ som i hovedtrekk bygger på Alternativ 2. Det er de teknisk/økonomiske forholdene mellom de to alternativene som her er vurdert.

Planer

I konsejonssøknaden er det lagt frem fire alternativ som tar utgangspunkt i Samlet plan alternativ VA2, dvs. en takrenne fra Fagredalen i vest til Litlebredalen i nordøst og magasin i Trollavatnet og Langevatnet. Dette er kalt Alternativ 1 i konsesjonssøknaden

Alternativ 2: Som Alternativ 1 men Fagredalen utgår. Magasinene vil få en annen regulering, anleggsvei er endret fra Lundebotnen til Søgnesandsdalen og 4 ekstra bekkeinntak er inkludert.

Endring

Alternativ 2 u/adkomst i Søgnesandsdalen: Som Alternativ 2 men anleggsvei vil være via adkomsttunnel til kraftstasjonen, avgrening rundt kraftstasjonshallen, videre som tilløpstunnel (vannvei) til Trollavatn.

Altså er det ingen endringer i hydrologi eller produksjon.

Konsekvenser

Konsekvensendringer er ikke vurdert, men Alternativ 2 uten adkomst i Søgnesandsdalen vil i hovedtrekk gi mindre negative konsekvenser for landskap og friluftsliv. Muligens vil risikoen for forurensning være mindre ved at riggområdene konsentreres på Lunde. En større tipp inne ved Lunde vil gi noe mer negativ virkning på landskap, samt at tipp øverst i Søgnesandsdalen muligens vil bli mer synlig. 132-kV luftlinje må bygges ca 800 m lenger inn mot Lunde, noe som er negativt for landskapet.

4.2.3.2 Prosjektkomponenter

Reguleringsmagasin og dammer

For en utbygging av Alternativ 2 u/adkomst i Søgnesandsdalen foreslås det ingen endring i utbyggingen av magasinene Trollavatnet og Langevatnet.

Tabell 4.1 Data for magasinene Trollavatnet og Langevatnet.

MagasinAlternativ 2Alternativ 2 u/adkomst i Søgnesandsdalen
Trollavatnet

(NV = 987,5)

HRV 1 003ingen endringer
LRV 970
Totalt volum (mill. m3)35,1
Neddemt areal v/HRV (daa)475
Tørrlagt areal v/LRV (daa)632
Langevatnet

(NV = 965)

HRV 966
LRV 964
Totalt volum (mill. m3)0,3
Neddemt areal v/HRV (daa)34
Tørrlagt areal v/LRV (daa)-2*

* Negativt tall betyr at det ikke er tørrlagt areal men kun neddemming.

Tabell 4.2 Data for dammer ved reguleringsmagasinene Trollavatnet og Langevatnet.

DamAlternativ 2Alternativ 2 u/adkomst i Søgnesandsdalen
TrollavatnetHRV 1 003ingen endringer
LRV 970
HoveddamSteinfylling
L = 380 m
H maks = 24 m
V = 110.000 m3
SperredamSteinfylling
L = 145 m
H maks = 18 m
V = 57.000 m3
LangevatnetHRV 966
LRV 964
HoveddamBuedam
L = 45 m
H maks = 5 m
V = 150 m3
SperredamIngen dam

Bekkeinntak (tabell 4.3)

Sjakter: To bekkeinntak langs overføringstunnelen vil få lenger sjakter/skråtunneler siden overføringstunnelen ligger dypere.

Tabell 4.3 Bekkeinntak for utbyggingsalternativ for Kjøsnesfjorden kraftverk.

BekkeinntakAlt. 2Alt. 2 u/adkomst i Søgnesands-dalen
Med i Samlet plan
Inntak i Litlebredalen*Xingen endringer
Inntak mellom Tungenova og Tverrfjellet*X
Inntak i Sandbetneflatene*X
Inntak vest for Søgnesandsdalen*X
Inntak i BreelvskardetX
Inntak i Grovadalen i sideelvaX
Inntak i Grovadalen i SægrovaX
Inntak i Fagredalen*
Nye i forhold til Samlet plan
Et ekstra bekkeinntak nord for TverrfjelletXingen endringer
Et ekstra bekkeinntak sør for TverrfjelletX
Et ekstra b.inntak øst for SøgnesandsdalenX
Et ekstra b.inntak vest for Søgnesandsdalen*X

* Bekkeinntak innenfor Jostedalsbreen nasjonalpark

Tunneler (tabell 4.4)

Vannvei: Sjakta ned til kraftstasjonen vil bli betydelig kortere siden mesteparten av den erstattes av en tilløpstunnel.

Tverrslag: Tverrslaget i Søgnesandsdalen går ut.

Geologi: Endringen av utbyggingen vil ha noe positiv virkning siden tunnelsystemet vil ligge lavere og dermed mindre påvirket av dårlige soner. Spesielt ved kryssing av Søgnesandsdalen vil risikoen for sikringsarbeid bli mindre

Tabell 4.4 Lengder og tverrsnitt på tunneler ved Kjøsnesfjorden kraftverk.

Tunnel

Lengde (m) / tverrsnitt (m2)

Alternativ 2Alternativ 2 u/adkomst i Søgnesandsdalen
Bekkeinntak2.140 / 201.180 / 20
Overføringstunnel10.650 / 2211.400 / 22
Tilløpstunnel4.030 / 224.220 / 33
Sjakter755 / 8705 / 8
Avløpstunnel735 / 22750 / 22
Tverrslag1.300 / 22660 / 33
Adkomst680 / 28880 / 33
Vegtunnel100 / 26-

Maskinteknisk utrustning i vannveier

Tverrslagsport: Ved at tverrslaget i Søgnesandsdalen kuttes ut vil det denne tverrslagspropp utgå. I stedet vil det i tunnelen forbi kraftstasjonen bli montert en propp ved inngangen til tilløpstunnelen.

Kraftstasjon (tabell 4.5)

Plassering: Plassering av kraftstasjonen forblir den samme. Adkomsttunnel til kraftstasjonen foreslås flyttet lenger inn mot Lunde.

Tabell 4.5 Installasjoner i kraftstasjonen for utbyggingsalternativ av Kjøsnesfjorden kraftverk.

InstallasjonAlternativ 2Alternativ 2 u/adkomst i Søgnesandsdalen
Brutto fallhøyde (m)796ingen endringer
Falltap (m)3,0
Slukeevne (m3/s)3 x 2,7 m3/s = 8,1 m3/s
Turbinytelse (MW)3 x 18,7 MW = 56,1 MW
Generatorytelse (MVA)3 x 20,8 MW = 62,4 MVA

Elektriske anlegg: Det vil ikke bli noen endringer av den elektriske utrustningen.

Kraftlinjer (tabell 4.6)

132 kV luftledning: I forhold til alternativ 2 må 132 kV luftledning forlenges ca 800 m.

Jordledning: Jordkabel opp Søgnesandsdalen kuttes ut ved at krafttilførselen til pumper og luker ved Langevatnet/Trollavatnet kan gå i kabel gjennom tunnelen forbi kraftstasjonen.

Tabell 4.6 Kraftlinjer for utbyggingsalternativ av Kjøsnesfjorden kraftverk.

KraftlinjeLengde på linjetrasé (km)
Alternativ 2Alternativ 2 u/adkomst i Søgnesandsdalen
(kr.st. Sægrov)
Ny 132 kV luftledning9,210,0
(3,0)
132 kV kabel i adkomsttunnel0,70,9
(0,6)
22 kV Søgnesand - Sægrov rives5,75,7
(0)
22 kV jordkabel2,2-
22 kV kabel i tunnel4,24,3

Anleggsveier, transport og anleggskraft

Søgnesandsdalen: Søgnesandsdalen vil ved en slik utbygging ikke bli berørt.

Sandbetneflatene: Tverrslaget ved Sandbetneflatene vil bli flyttet lenger vest.

Adkomstvei til kraftstasjonen: Adkomst til kraftstasjonen er på kommunal vei mot Søgnesand. Strekningen fra Lunde til Søgnesand vil ikke bli berørt annet enn i forbindelse med linjebyggingen.

Tipper (tabell 4.7)

Søgnesandsdalen: Tippen i nedre del av Søgnesandsdalen unngås. Tippen øverst i Søgnesandsdalen, ved Sandbetneflatene, opprettholdes.

Lunde: Mye mer av sprengningsmassene vil måtte fraktes ut ved tunnelpåhugget ved Lunde. I tillegg vil tunneltverrsnittet måtte bli større. Det er ikke aktuelt å frakte vekk disse massene så tippen ved Lunde vil måtte bli betraktelig større.

Tabell 4.7 Tippvolum for utbyggingsalternativ av Kjøsnesfjorden kraftverk.

Tippvolum

(innebygde m3)

Alternativ 2Alternativ 2 u/adkomst i Søgnesandsdalen
Lundebotneningeningen
Søgnesandsdalen, nedre142.000ingen
Søgnesandsdalen, øvre81.00081.000
Trollavatnet/Langevatnetingeningen
FagredaleningenIngen
Lunde112.000490.000
(alt. kraftstasjon Sægrov)(120.000)

Riggområder

Søgnesandsdalen: Søgnesandsdalen vil bli fri for riggområder.

Lunde: Riggområdene ved adkomsten til kraftstasjonen ved Lunde vil måtte bli endel større siden mye av virksomheten vil foregå herfra.

Arealbruk (tabell 4.8)

Arealebruken endres noe med det nye alternativet.

Tabell 4.8 Arealbruk i anleggsfase og driftsfase for Kjøsnesfjorden kraftverk.

Arealbruk (daa)Alternativ 2Alternativ 2 u/adkomst i Søgnesandsdalen
Permanent:
Reguleringssone1.1391.139
Dammer1919
Tipper4270
Veier143
Kraftlinje267292
Totalt1.4811.523
Midlertidig:
Riggområder1915
Veier43
Totalt2318

4.2.3.3 Gjennomføring og framdrift

Gjennomføringen vil ta noe lenger tid (4 år) da det blir større sprengningsvolumer og lenger massetransport.

4.2.3.4 Utbyggingskostnader

Prisene er basert på nivå pr. 1. kvartal 2000 (tabell 4.9).

Tabell 4.9 Kostnadsoverslag for utbyggingsalternativ av Kjøsnesfjorden kraftverk.

Kostnader (mill.kr)Alternativ 2Alternativ 2 u/adkomst i Søgnesandsdalen
Bygg/anleggskostnad307336
Maskin-/elektroteknisk kostnad102,5102,5
Linjeutbygging1213
Totalt investeringskostnad421,5451,5
Administrasjon/planlegging24,524,5
Renteutgifter i byggetid (7% pa)5871
Erstatningar/avbøtande tiltak1812
Total utbyggingskostnad522559
Produksjon (GWh)227,5227,5
Utbyggingskostnad (kr/kWh)2,292,45

4.2.3.5 Hydrologi/produksjon

Det er ingen endring av hydrologiske forhold med det nye alternativet (tabell 4.10).

Tabell 4.10 Nedbørfelt/avløp ned til Kjøsnesfjorden.

NedbørfeltAlternativ 2Alternativ 2 u/adkomst i Søgnesandsdalen
(areal / midl. årlig avløp)(km2)(106 m3)ingen endringer
Lundeelva35,9126,4
Til kraftverket23,787,0
Restfelt (til Kjøsnesfjorden)12,239,4
Mellom Lundeelva og Søgnesandselva1,53,5
Søgnesandselva10,237,3
Til kraftverket4,015,8
Restfelt (til Kjøsnesfjorden)6,221,5
Mellom Søgnesandselva og Breskardelva1,33,1
Breskardelva3,412,3
Til kraftverket1,87,2
Restfelt (til Kjøsnesfjorden)1,65,1
Mellom Breskardelva og Sægrova3,89,0
Sægrova7,325,0
Til kraftverket4,316,5
Restfelt (til Kjøsnesfjorden)3,08,5
Fra Lundeelva ut til Kjøsnes (nordsida)13,634,3
Fra Sægrova ut til Sunde (rest sørsida)6,816,1
Totalfelt til Kjøsnesfjorden83,8267,0
Til kraftverket33,7126,5
Restfelt totalt50,1140,5
Berørt nedbørfelt/avløp ned til Jølstravatnet:
Myklebustelva (Fagredalen)29,078,1ingen endringer
Til kraftverket00
Restfelt (ned til Jølstravatnet)29,078,1

Tabell 4.11 Nedbørfelt som vil bli tatt inn i Kjøsnesfjorden kraftverk.

Inntak:AlternativAreal (km2)GjennomsnittligMidlere årlig avløp
Delfelt:2«nytt» 2Totalt feltDerav brefeltspesifikk avrenning(m3/s)(mill.m3)
Lundeelva:ingen endringer(4,00)*
LitlebredalenX6,32,511222,3
Mellom Tungenova og TverrfjelletX3,453,4212113,2
Nord for TverrfjelletX0,310,141181,2
Sør for TverrfjelletX0,2701171,0
TrollavatnetX10,95,2811840,6
LangevatnetX2,4201148,7
Søgnesandselva:(1,18)*
Øst for SøgnesandsdalenX0,7701243,0
SandbetneflateneX1,930,681277,7
Ekstra vest for SøgnesandsdalenX0,630,541262,5
Vest for SøgnesandsdalenX0,650,611272,6
Breskardelva(0,34)*
BreelvskardetX1,831,611247,2
Sægrova(0,79)*
Grovadalen sideelvX2,081,151228,0
SægrovaX2,171,311248,5
Myklebustelva (Fagredalselva)(2,43)**
Fagredalen2,872,2712411,2
Sum alternativ 2:33,717,24,01126,3

* Midlere avrenning ved utløp i Kjøsnesfjorden

** Midlere avrenning ved utløp i Jølstravatnet

Tabell 4.12 Produksjonstall for utbyggingsalternativ for Kjøsnesfjorden kraftverk.

Produksjon (GWh)Alternativ 2Alternativ 2 u/ adkomst i Søgnesandsdalen
Installert effekt (MW)56,1ingen endringer
Brukstid (timer)4061
Sommerproduksjon117,6
Vinterproduksjon110,2
Kraft til pumping0,3
Totalproduksjon (red. for pumping)227,5
Tilleggsproduksjon i nedstrøms kraftverk4,8

Tabell 4.13 Naturhestekrefter for utbyggingsalternativ for Kjøsnesfjorden kraftverk.

Alternativ 2Alternativ 2 u/ adkomst i Søgnesandsdalen
H brutto,midlere782,7ingen endringer
Q reg3,59
Naturhestekrefter (nat.hk.)37.456

4.2.3.6 Hoveddata

Tabell 4.14 Hoveddata for ulike alternativ for utbygging av Kjøsnesfjorden kraftverk.

DataAlternativ 2Alternativ 2 u/ adkomst i Søgnesandsdalen
Nedslagsfelt (km2)33,733,7
Bekkeinntak østover frå Trollavatnet44
Bekkeinntak vestover frå Langevatnet77
Totalt magasinvolum (mill. m3)35,435,4
Middelvannføring (m3/s)4,014,01
Brutto fallhøyde (m)796796
Installasjon (MW)56,156,1
Slukeevne (m3/s)8,18,1
Brukstid (timer)40614061
Produksjon (GWh)227,8227,8
Pumping av Langevatnet (GWh)0,30,3
Damvolum, betong (m3)150150
Damvolum, steinfylling (m3)167.000167.000
Tunnellengde vannveier (m)18.31018.255
Tunnellengde adkomst/vei/tverrslag (m)2.0801.540
Tipper (m3)335.000610.000
Nye veier (m)2.800300
Linjeutbygging - 132 kV (km)9,210,0
Utbyggingspris (kr/kWh)2,292,45
Byggetid3 år 6 mnd4 år
Til forsiden