3 Lokale vedtak
Tromsø kommune handsama saka i kommunestyremøte 25. januar 2006 og gjorde dette vedtaket:
«1. Da Stortinget i 2004 behandlet søknaden fra Tromsø kommune og Troms fylkeskommune om Tromsøpakke II, ble pakken halvert. I forkant av behandlingen la Samferdselsdepartementet slike føringer at pakkens profil ble vesentlig endret ved at halvparten ville gå til vegtiltak. I møte med ordføreren har den nye Samferdselsministeren signalisert at Regjeringen vil være positiv til et initiativ for å forlenge Tromsøpakke II til åtte år.
2. Tromsø kommune ber derfor Samferdselsministeren igjen fremme Tromsøpakke II for Stortinget, hvor det foreslås at Tromsøpakke II forlenges til åtte år og med samme profil, finansiering og tiltaksliste som lå til grunn for søknaden basert på vedtak i sak 48/03 i kommunestyre og 34/02 i fylkestinget med følgende endringer:
Momsrefusjonen kommer i tillegg og skal i henhold til Stortingets vedtak benyttes til ekstraordinær innsats innen gang- og sykkelveitiltak.
Finansiering fra parkeringsfondet utgår. Midler til støyskjerming av hus langs kommunal vei skal tas fra kommunens ordinære driftsbudsjett.
De endringer som følger av St.prp. nr. 62 (2003-2004), tilpasset at pakken skal utvides til åtte år.
3. Hvis Stortinget går med på at Tromsøpakke II skal forlenges, skal Rådmannen komme tilbake med et nytt forslag til handlingsplan for perioden 2004-2011.
4. Miljø- og Transportkomiteen får fullmakt til å godkjenne endringer på mindre enn 1 mill. kroner i forhold til den vedtatte handlingsplanen.
5. Tromsø kommune er innforstått med at oppgradering av Langnestunnelen må fullfinansieres i forbindelse med gjennomføringen av en forlenget Tromsøpakke II selv om det vil medføre endring av kostnadsfordelingen mellom de ulike typer tiltak. Kommunestyret gir på denne bakgrunn formannskapet fullmakt til å akseptere en økonomisk dekning som blir resultatet av forhandlinger mellom Tromsø kommune, Troms fylkeskommune og Statens vegvesen når kostnadene med Langnestunnelen er tilstrekkelig klarlagt.»
Fylkestinget i Troms støtta synet til kommunen, og gjorde følgjande vedtak 14. februar 2006:
«1. Troms fylkesting ber Samferdselsministeren igjen fremme Tromsøpakke II for Stortinget, hvor det foreslås at Tromsøpakke II forlenges til åtte år og med samme profil, finansiering og tiltaksliste som lå til grunn for søknaden basert på vedtak i sak 48/03 i kommunestyre og 34/02 i fylkestinget med følgende endringer:
Momsrefusjonen kommer i tillegg og forutsettes i henhold til Stortingets vedtak benyttes til ekstraordinær innsats innen gang- og sykkelveitiltak.
Finansiering fra parkeringsfondet utgår. Midler til støyskjerming av hus langs kommunal vei skal tas fra kommunens ordinære driftsbudsjett.
De endringer som følger av St.prp. nr. 62 (2003-2004), tilpasset at pakken skal utvides til åtte år.
2. Dersom Stortinget slutter seg til at Tromsøpakke II skal forlenges, vil Troms fylkeskommune i samarbeide med Tromsø kommune og Statens vegvesen komme tilbake med et nytt forslag til handlingsplan for perioden 2008-2012, basert på de forutsetninger som er gitt i St.prp. nr. 62 (2003-2004).
3. Fylkeskommunens andel av finansiering av Tromsøpakke II for perioden 2008-2012 innarbeides i økonomiplan med 2,5 mill. per år. Disse midlene forutsettes disponert til kollektivtrafikktiltak, jfr. Fylkestingets vedtak i sak 34/02.
4. Det vises for øvrig til vedtak i Tromsø kommune, sak 31/06 av 25.01.06.»
Med grunnlag i desse vedtaka utarbeidde Tromsø kommune, Troms fylkeskommune og Statens vegvesen eit forslag til innhald i ei revidert Tromsøpakke 2. Det skisserte opplegget blei lagt fram for lokalpolitisk handsaming i Tromsø kommune 20. mars 2006, og formannskapet fatta følgjande vedtak:
«1. Ved utarbeidelse av ny stortingsproposisjon med sikte på forlengelse av Tromsøpakke 2 til 8 år, skal de første 4 årene (gjeldende Tromsøpakke 2) revideres så langt endrede forutsetninger gjør det nødvendig. Den nye proposisjonen utarbeides så med samlet program for alle 8 årene, dvs. fra 1. august 2004 til 31. juli 2012.
2. Total kommunal bevilgning vil ved en forlenget periode for innkreving av drivstoffavgift til 8 år bli 58 mill. 2006 kroner. Ved avvik i gjennomføringsfasen skal pakkens fysiske innhold justeres uten innhold i bevilgningen.
3. Ved en forlenging av innkrevingsperioden for drivstoffavgiften frem til 31. juli 2012 forutsettes at Tromsø Veg AS fortsetter som innkrevingsselskap, og at dagens avgiftsnivå videreføres (med indeksregulering). Tromsø Veg AS gis tillatelse til å forskottere, ved låneopptak, inntil 50 mill. kr, mot senere refusjon ved bevilgning eller inntekt fra drivstoffavgiften. Kapitalkostnadene dekkes av selskapets midler og inngår i de enkelte prosjekters kostnad.
4. Dersom det mot slutten av avgiftsperioden avdekkes avvik i forhold til anslått inntekt, skal den vedtatte avgiftsperioden opprettholdes, og det foretas justering av pakkens fysiske innhold tilpasset endelig inntekt.»
Troms fylkeskommune handsama saka på nytt 4. april 2006, og fylkesrådet fatta følgjande vedtak:
«1. Fylkesrådet viser til fylkestingets vedtak i sak 03/06.
2. Ved utarbeidelse av ny stortingsproposisjon med sikte på forlengelse av Tromsøpakke 2 til 8 år, skal de første 4 årene (gjeldende Tromsøpakke 2) revideres så langt endrede forutsetninger gjør det nødvendig. Den nye proposisjonen utarbeides så med samlet program for alle 8 årene, dvs. fra 1. august 2004 til 31. juli 2012.
3. Total fylkeskommunal bevilgning vil ved en forlenget periode for innkreving av drivstoffavgift til 8 år bli 20 mill. kroner. Bevilgningen innarbeides i økonomiplan ved en økning av rammen til samferdselsformål. Disse midlene forutsettes disponert til kollektivtiltak, jf. Fylkestingets vedtak i sak 34/02. Ved avvik i gjennomføringsfasen skal pakkens fysiske innhold justeres uten tillegg i bevilgningene. I tillegg avsettes 12,5 mill. (2003-kroner) per år av investeringsmidler, post 30, på Samferdselsdepartementets budsjett, øvrige riksveger til Tromsøpakke 2. Avsetningen av riksvegmidler innarbeides ved behandlingen av fylkeskommunens årlige uttalelser og prioritering til Statsbudsjettets post for investering i øvrige riksveger.
4. Ved en forlenging av innkrevingsperioden for drivstoffavgiften frem til 1. august 2012 forutsettes Tromsø Veg AS som innkrevingsselskap, og dagens avgiftsnivå videreføres (med indeksregulering). Tromsø Veg AS gis tillatelse til å forskottere, ved låneopptak, inntil 50 mill. kr, mot senere refusjon ved bevilgning eller inntekt fra drivstoffavgiften. Rentekostnader dekkes for hvert deltiltak i den grad disse genererer renteutgifter.
Styringsgruppa for Tromsøpakke 2 diskuterte på eit møte den 20. september 2006 gjennomføringa av pakka. For å få til ei fleksibel gjennomføring av utbygginga i pakka, blei styringsgruppa einige om følgjande grep:
«Kommunen er innforstått med at prosjektlistene som foreligger må kunne revideres. Dette oppfattes av alle tre parter å gi økt handlingsrom i innkrevingsperioden, innenfor de regelverk som gjelder.
Marginalprosjektene i forlenget Tromsøpakke 2 grupperes i to grupper:
Vegtiltak
Øvrige tiltak
Det styres mot 100 % bruk av tilgjengelige rammer innenfor hver av disse gruppene. Beslutninger om prioriteringer innenfor hver gruppe vil bli foretatt av styringsgruppa for Tromsøpakke 2.»