3 Nærmere om Eurocontrols oppgaver
Eurocontrol styrer prosessen med harmonisering og integrering av aktiviteter hos medlemsstatene, for eksempel gjennom europeisk samarbeidsplan for flysikring (European Convergence and Implementation Plan - ECIP). I januar 2000 vedtok medlemsstatene i den europeiske luftfartsorganisasjonen (ECAC) Eurocontrols strategi for lufttrafikkledelse for årene etter 2000 (ATM 2000+ Strategy). ECIP beskriver tiltak som det er enighet om må til for å møte de strategiske prinsipper og mål som strategien fastsetter. ECIP fastsetter krav om å drive frem et felles lufttrafikkledelsessystem som omfatter hele flyturen fra utkjøring fra terminalen på avgangsstedet og til flyet er parkert på landingsstedet (Gate-to-Gate).
Eurocontrol styrer og utfører den sentrale trafikkflytkontroll gjennom Eurocontrols sentrale enhet for trafikkflytledelse, Central Flow Management Unit (CFMU). CFMU skal i tilfelle stor trafikk regulere trafikken over Europa på den mest hensiktsmessige måte.
Videre lager Eurocontrol statistikker og analyser for trafikksituasjonen i Europa og yter trafikktjeneste i avgrensede områder basert på bilaterale avtaler. Eneste eksempel på at Eurocontrol yter slik trafikktjeneste er foreløpig trafikkontrollsentralen i Maastricht. En annen viktig funksjon er innkreving på vegne av medlemsstatene av avgifter for fly i underveisfasen (underveisavgift), basert for Norges vedkommende på kostnadsgrunnlag vedtatt i forskrift om avgifter vedrørende bruk av statens luftfartsanlegg og -tjenester (takstregulativet) av 14. desember 2001 nr. 1454. Eurocontrol tilbyr også sentral AIS-informasjonsdatabase for Europa (AIS= Aeronautical Information Service). Eurocontrol har satt bort denne tjenesten foreløpig for 3 år.
Eurocontrol produserer og utvikler sikkerhetskrav, ESARR (Eurocontrol Safety and Regulatory Requirements). Det er i dag fire av disse, og de gjelder sikkerhetsledelse på ulike områder, hovedsakelig konsentrert om tilsynsregelverk for flysikringstjenesten.