1 Innledning og sammendrag
1.1 Innledning
Kampen mot klimaendringer og utfordringene knyttet til å dekke verdens energibehov er bakgrunnen for regjeringens satsing på fangst og lagring av CO2 . Regjeringen vil bidra til å utvikle fremtidsrettede og effektive teknologier slik at CO2 -håndtering kan realiseres nasjonalt og internasjonalt. Erfaringene fra prosjektplanlegging og utredningsarbeid i Norge og andre land viser at utvikling av CO2 -fangstteknologi er kostbart. Med tanke på de store, globale klimautfordringene mener regjeringen at Norge har et betydelig ansvar for å få på plass teknologi som kan bidra til å redusere klimagassutslipp og samtidig sikre tilgang på energi. Gjennom kunnskap og erfaring opparbeidet fra egne prosjekter vil Norge være et foregangsland i denne sammenheng.
En vellykket satsning vil kunne gjøre fangst og lagring av CO2 til et sentralt virkemiddel i klimapolitikken. I henhold til det internasjonale energibyrået (IEA) vil fangst og lagring av CO2 kunne bidra til 14-19 prosent av reduksjonen i CO2 -utslippene i verden 1 .
CO2 -håndteringsprosjektet på Mongstad handler om mer enn å fange CO2 fra gasskraftproduksjon i Norge. Målsettingen er å bidra til å utvikle teknologi slik at også andre land kan bruke denne effektivt som et virkemiddel for å redusere CO2 -utslipp. Formålet med teknologisenteret for CO2 -fangst på Mongstad (TCM) er å identifisere, utvikle, teste og kvalifisere mulige teknologiske løsninger for fangst av CO2 , samt å redusere kostnader ved å fange CO2 slik at teknologien kan få bred anvendelse. Dette vil også inkludere sikkerhetsmessige aspekter ved CO2 -fangst, noe som vil kunne gi innspill til utvikling av sikkerhetsregelverket på dette området.
Realiseringen av CO2 -håndtering på Mongstad er en viktig del av arbeidet med å få på plass konkrete prosjekter for fangst og lagring av CO2 . Gjennomføringsavtalen mellom Staten og Statoil 2 og Miljøverndepartementets utslippstillatelse av 12. oktober 2006 danner utgangspunktet for dette. Samarbeidet er fulgt opp ved at partnerskapet som samarbeider om planlegging og forberedelser av teknologisenteret på Mongstad (TCM-partnerskapet) har etablert en prosjektorganisasjon som de siste to årene har utarbeidet investeringsgrunnlaget for teknologisenteret. Anlegget som planlegges er et stort og komplekst industrianlegg hvor investeringsgrunnlaget er omfattende. Et betydelig planleggingsarbeid er gjennomført. Basert på dette arbeidet er investeringene i teknologisenteret for CO2 -fangst estimert til om lag 5,2 mrd. 2009-kroner 3 (inkl. mva).
Investeringsgrunnlaget for den ene av de to fangstteknologiene som planlegges testet i TCM, karbonatteknologien, er imidlertid ennå ikke helt fullstendig. Denne delen av beslutningsgrunnlaget anslås å nå samme modenhetsnivå som for de øvrige delene av prosjektet i mars i år. TCM-partnerskapet vil på denne bakgrunn ikke fatte endelig investeringsbeslutning før fullstendig investeringsgrunnlag foreligger, etter planen i slutten av første kvartal 2009.
Med utgangspunkt i gjennomføringsavtalen av 2006, er staten og StatoilHydro forpliktet til å etablere et teknologiselskap som skal bygge et første fangstanlegg for CO2 på Mongstad. StatoilHydro har forpliktet seg til å gå inn som medeier i selskapet med 20 prosent og staten har forpliktet seg til å gå inn med resterende 80 prosent. Staten, eller den staten utpeker, vil invitere andre selskaper som medeiere i selskapet, noe som vil redusere statens andel i selskapet tilsvarende. Størrelsen på statens finansielle deltagelse vil således ikke være avklart før antallet industrielle partnere er avklart.
For å legge til rette for god framdrift i arbeidet med teknologisenteret på Mongstad og ikke forsinke anleggets oppstart, foreslås i denne proposisjonen at Stortinget samtykker i at staten ved Olje- og energidepartementet kan delta med inntil 80 prosent av investeringen i et teknologiselskap med delt ansvar som skal stå for utbygging og drift av teknologisenteret for CO2 -fangst på Mongstad. Staten vil på denne måten kunne være klar til å fatte endelig investeringsbeslutning sammen med StatoilHydro og andre industrielle samarbeidspartnere når fullstendig investeringsgrunnlag foreligger. Uten nødvendige fullmakter til å fatte investeringsbeslutning vil gjennomføringen av teknologisenteret kunne bli betydelig forsinket.
Olje- og energidepartementet vil på egnet måte holde Stortinget orientert om etableringen av teknologisenteret.
1.2 Sammendrag
I denne proposisjonen redegjør regjeringen for investering i teknologisenteret for CO2 -håndtering på Mongstad. Samarbeidet om å realisere CO2 -håndtering på Mongstad har sin bakgrunn i de forpliktelser og avtaler som ble inngått da Statoil i 2006 ble innvilget utslippstillatelse for det planlagte kraftvarmeverket, jf. St.prp. nr. 49 (2006-2007) om samarbeid om håndtering av CO2 på Mongstad.
I kapittel 3 utdypes prosjektets gjennomføring, herunder teknologisenterets formål, investeringsgrunnlag og plan for fremdrift. Det planlegges at igangsettelse av byggearbeider kan skje umiddelbart etter beslutning om gjennomføring av prosjektet. Byggetiden for teknologisenteret anslås til om lag 30 måneder. I kapittelet fremkommer også vurderingene til Gassnova og StatoilHydro.
I kapittel 4 redegjøres det for organiseringen av prosjektet, med deltakelse fra industrielle selskaper og organisering av et teknologiselskap. Olje- og energidepartementet er i samarbeid med Gassnova i en prosess med henvendelser til industrielle selskaper om deltakelse i bygging og drift av teknologisenteret på Mongstad. Videre redegjøres for forholdet til statstøttereglene i EØS-avtalen.
Konsekvensutredningen av prosjektet fremkommer i kapittel 5. I kapittel 6 redegjøres det for økonomiske og administrative konsekvenser.
Fotnoter
International Energy Agency, Energy Technology Perspectives 2008.
StatoilHydro etter sammenslåingen av Statoil og Norsk Hydros olje- og gassvirksomhet i oktober 2007.
Estimat fra oktober 2008 foreligger i 2008-kroner. Det er lagt til grunn forventet prisstigning på 1,5 % fra oktober 2008 til og med mars 2009 ved omgjøring til 2009-kroner.