2 Bakgrunn
2.1 Teknologisenter for CO2 -fangst på Mongstad (TCM)
Staten og Statoil inngikk høsten 2006 en avtale om samarbeid om håndtering av CO2 på Mongstad («gjennomføringsavtalen»), jf. St.prp. nr. 49 og Innst. S. nr. 205 (2006-2007). Miljøverndepartementets utslippstillatelse av 12. oktober 2006 og gjennomføringsavtalen danner utgangspunktet for bygging av fangstanlegg for CO2 på Mongstad. I henhold til St.prp. nr. 49 (2006-2007) skal det etableres et teknologiselskap som skal eie og drive testanlegg for CO2 -fangst på Mongstad. Det fremgår av gjennomføringsavtalen at StatoilHydro skal eie 20 prosent av teknologisenteret, mens staten skal eie resten. Videre kan staten invitere med andre selskaper, noe som vil redusere statens eierandel.
Arbeidet med prosjektet ble iverksatt umiddelbart etter at utslippstillatelsen for kraftvarmeverket på Mongstad ble tildelt og gjennomføringsavtalen ble inngått. Olje- og energidepartementet inngikk i juni 2007 en avtale med DONG Energy, Hydro 1 , Shell, Statoil 2 og Vattenfall om å samarbeide om planlegging og forberedelser av TCM (samarbeidsavtalen), jf. St.prp. nr. 1 (2007-2008) for Olje- og energidepartementet. Dette samarbeidet i planleggingsfasen løper fram til investeringsbeslutningen, hvorpå deltakerne vil ta stilling til deltakelse i teknologiselskapet/-partnerskapet som skal bygge, eie og drive teknologisenteret. Statens partsforhold i avtalen ble i oktober 2007 overført til Gassnova.
På bakgrunn av gjennomført planleggings- og forberedelsesarbeid besluttet partene høsten 2007 å bruke tid og ressurser frem til fjerde kvartal 2008 for å sikre et godt grunnlag for investeringsbeslutning, jf. St.prp. nr. 59 (2007-2008) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet 2008. Høsten 2008 ble det klart at fullstendig beslutningsgrunnlag for den ene av de to teknologiene som er valgt, karbonatteknologien, først vil være klart i løpet av første kvartal 2009. I henhold til samarbeidsavtalen med de industrielle selskapene, vil deltakerne ta stilling til deltakelse og investeringen i TCM når fullstendig beslutningsgrunnlag foreligger.
2.2 Fullskala CO2 -håndtering på Mongstad
I henhold til utslippstillatelsen for CO2 for StatoilHydros kraftvarmeverk på Mongstad, skal det innen utløpet av 2014 etableres et fullskala CO2 -fangstanlegg. Dette samarbeidet berører staten og StatoilHydro spesielt, og har ingen formell tilknytning til teknologiselskapet. Gjennomføringen av fullskala CO2 -håndtering er videre regulert gjennom gjennomføringsavtalen av 2006, jf. St.prp. nr. 49 (2006-2007).
I henhold til gjennomføringsavtalen og utslippstillatelsen, har StatoilHydro forpliktet seg til å utvikle en overordnet plan for fremtidig fangst av CO2 på Mongstad. Denne planen vil bli oversendt myndighetene om kort tid, og vil omfatte blant annet studier for aktuelle tekniske og kommersielle løsninger for CO2 -fangst.
Staten og StatoilHydro skal etter gjennomføringsavtalen av 2006 arbeide fram en avtale om gjennomføringen av fullskala CO2 -håndtering på Mongstad, som vil blant annet dekke finansiering, risikodeling, gjennomføring, organisering, selskapsstrukturer og kommersielle modeller.
Olje- og energidepartementet vil komme tilbake til Stortinget når det gjelder fullskala CO2 -håndtering på Mongstad.
Fotnoter
StatoilHydro overtok eierandelene tilhørende Statoil og Hydro etter sammenslåingen av Statoil og Hydros olje- og gassvirksomhet i oktober 2007.
StatoilHydro overtok eierandelene tilhørende Statoil og Hydro etter sammenslåingen av Statoil og Hydros olje- og gassvirksomhet i oktober 2007.