1 Innledning og sammendrag
1.1 Innledning
Det framgår av avtalen 10. april 2008 mellom de politiske partiene på Stortinget om det framtidige forholdet mellom stat og kirke, at det skal gjennomføres en demokratireform i Den norske kirke. Reformen skal gjennomføres med bakgrunn i innstillingen fra Bakkevigutvalget, som våren 2008 ble oppnevnt for å fremme forslag som kan styrke demokratiet i kirken. Sentralt i Bakkevigutvalgets innstilling står forslag om å prøve ut nye regler for de kirkelige valgene i 2009 og i 2011. I samsvar med Bakkevigutvalgets innstilling har Kirkemøtet i november 2008 gjort vedtak om nye valgregler for utprøving ved valgene i 2009. Valgordninger for nye kirkelige valg i 2011 skal vurderes i lys av erfaringene fra valgene i 2009.
For utprøving av de nye valgreglene som Kirkemøtet har gjort vedtak om, kreves det en endring i kirkeloven. Departementet har fremmet forslag om dette i Ot.prp. nr. 34 (2008–2009), der det er gjort nærmere rede for Bakkevigutvalgets innstilling, høringen og Kirkemøtets vedtak i saken, se pkt. 4 nedenfor.
Formålet med en demokratireform i Den norske kirke er blant annet å bidra til at kirkens organer får en sterkere legitimitet og forankring hos kirkemedlemmene. Hvilke ordninger og regler som gjelder for valg til styringsorganer i kirken, har betydning for valgdeltakelsen og for den reelle påvirkningsmuligheten som det enkelte kirkemedlem har for sammensetningen av kirkens valgte organer. De forsøk med nye valgregler som det er lagt opp til å gjennomføre i 2009, vil gi vesentlige erfaringer for hvordan framtidige valg bør innrettes for å styrke demokratiet i kirken. Valgopplegget for 2009 innebærer merutgifter for menighetene, bispedømmerådene og Kirkerådet. Dersom valgene i 2009 skal kunne gjennomføres i samsvar med intensjonene, må de budsjettmessige forutsetningene være kjent tidlig i 2009. I tråd med dette legger departementet i denne proposisjonen fram forslag om en tilleggsbevilgning til gjennomføring av demokratireformen og de kirkelige valgene i 2009.
1.2 Sammendrag av departementets forslag
I statsbudsjettet for 2009 er det under kap. 340, post 01 bevilget 5 mill. kroner til forberedelsen av de kirkelige valgene i 2009, jf. St.prp. nr. 1 (2008-2009). Til gjennomføring av demokratireformen og de kirkelige valgene i 2009 foreslår departementet at det gis en tilleggsbevilgning på 68 mill. kroner under kap. 340, ny post 70 Demokratireformen. Samlet bevilgning til demokratireformen i 2009 vil da være på 73 mill. kroner.
Forslaget om tilleggsbevilgning baserer seg på at de kirkelige valgene gjennomføres samtidig med stortingsvalget mandag 14. september 2009, at det legges til rette for at stemmestedene ved de kirkelige valgene og stortingsvalget er lokalisert i umiddelbar nærhet til hverandre, at det informeres bredt om valgene, og at alle stemmeberettigede medlemmer av Den norske kirke får tilsendt et personlig valgkort sammen med informasjon om valget.
Til dekning av valgutgiftene på lokalt nivå er det budsjettert med 27 mill. kroner. Til valgutgifter på regionalt og nasjonalt nivå, i første rekke til informasjonstiltak, er det budsjettert med 15 mill. kroner. Til utsending av valgkort og informasjon til alle stemmeberettigede er det budsjettert med 23 mill. kroner. Til evaluerings- og forskningsoppdrag i forbindelse med reformen er det budsjettert med 3 mill. kroner.