1 Innledning
Europarådets ministerkomité vedtok på sin 114. sesjon 13. mai 2004 en protokoll til Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK), protokoll 14, om endringer i konvensjonens kontrollsystem. Endringene innebærer enkelte justeringer i virksomheten til Den europeiske menneskerettsdomstol, med sikte på å forbedre dagens system. Bakgrunnen for protokollen er en alvorlig og økende bekymring for effektiviteten ved Domstolen som følge av en stor og raskt voksende saksmengde.
Kjernen i konvensjonens kontrollsystem er at enhver person som hevder å ha blitt utsatt for en konvensjonskrenkelse kan ta sin sak til Domstolen. Mens det i 1990 kom inn ca. 5000 nye saker under EMK, var tallet i 2003 økt til ca. 39 000, samtidig som ca. 18 000 saker ble avsluttet. Ved utgangen av 2003 var det fortsatt ca. 65 000 uavsluttede saker i systemet.
Økningen i antall saker har først og fremst sammenheng med Europarådets utvidelse. Samtidig er muligheten for å bruke klageadgangen etter EMK blir stadig bedre kjent, både i de nye og gamle medlemsstatene. Mens ca. 240 millioner mennesker hadde adgang til å klage til Domstolen i 1994, er systemet i dag tilgjengelig for over 800 millioner mennesker i 46 land.
For at det eksisterende system ikke skal trues med sammenbrudd, har det vært enighet om nødvendigheten av å gjøre visse endringer i konvensjonens kontrollsystem.
Norge undertegnet protokollen med forbehold om ratifikasjon, da den ble åpnet for undertegning i Strasbourg 13. mai 2004. Samtidig med vedtakelsen av protokollen oppfordret Ministerkomiteen i en erklæring medlemsstatene til å gjennomføre de nødvendige skritt for å ratifisere protokollen snarest mulig, slik at den kan tre i kraft innen to år etter vedtakelsen. Det er derfor ønskelig at Norge ratifiserer protokollen så snart som mulig, og slik bidrar til å opprettholde presset om raskest mulig ikrafttredelse. For at protokollen skal tre i kraft, må alle stater som er tilsluttet EMK ha gitt sitt samtykke til å være bundet av den. Først når protokollen er trådt i kraft, vil Domstolen få de mulighetene til å effektivisere sitt arbeid som protokollen legger opp til.
Ettersom saken er av særlig viktighet og krever lovendring, er Stortingets samtykke nødvendig i medhold av Grunnloven § 26 annet ledd.
Konvensjonen i engelsk originaltekst med oversettelse til norsk følger som trykt vedlegg til proposisjonen.