3 Om avtalens hovedinnhold
Verdensbanken vil inngå særskilte avtaler med hver deltaker basert på en standardavtale. Avtalene er videre knyttet til et instrument for etablering av Karbonfondet som ble vedtatt av Verdensbankens styre i juli 1999, heretter omtalt som Instrumentet. Verdensbankens styre sluttet seg til bestemmelsene i Instrumentet gjennom vedtaket om etablering av Karbonfondet.
3.1 Deltakeravtalens hovedinnhold
Deltakeravtalen inneholder bestemmelser om Norges deltakelse i Karbonfondet.
Definisjoner (punkt I)
Det første punktet i avtalen inneholder sentrale definisjoner.
Forholdet til Instrumentet (punkt II)
Deltakeravtalens punkt to fastsetter at partene til avtalene er bundet av bestemmelsene i Instrumentet. Instrumentet inneholder bestemmelser om organisering og drift av Karbonfondet.
Kjøp av andeler i Karbonfondet (Punkt III)
Investorene skal kjøpe andeler i Karbonfondet. Det vises til avtalens punkt 9 hvor det fremkommer at Norges andel vil være på USD 10 mill. Karbonfondets første tegningsperiode vil være fram til 31. mars 2000. En eventuell ny tegningsperiode kan forventes å finne sted omkring 1. februar 2001, eller på en senere dato som forvalteren fastsetter i samråd med de deltakende parter.
Punkt tre slår videre fast at deltakerne ved undertegning av avtalen vil få en forventet tidsplan for betalingskravet i henhold til gjeldsbrevet, samt en notifikasjon for undertegning om aksept av det totale beløpet. Fristen for første innbetaling vil være 30 dager etter tegningsperiodens utløp. Deltakerne vil alltid få minst 30 dagers notifikasjon for senere innbetalinger til Karbonfondet.
Fullmakter og garantier (Punkt IV)
Forvalteren for Karbonfondet skal ha ansvaret for å (i) Benytte Karbonfondets eiendeler til å finansiere prosjekter som har til hensikt å generere utslippsreduksjoner av høy kvalitet, (ii) Spre kunnskap som forvalteren har fått under utviklingen av fondet og under gjennomføringen av prosjektene og (iii) Forholde seg til vedtatte planer for administrasjon av midlene gjennom Instrumentet og de årlige planene for bruk av Karbonfondet som vedtas i årlige deltakermøter.
Forvalteren skal utvise samme aktsomhet i forvaltning av fondets midler som Verdensbanken utviser i egne saker.
Deltakerne forutsettes å samtykke i at Verdensbanken skal få refusjon fra fondet opp til et visst beløp for utgifter påløpt før etableringen av fondet.
Deltakerne skal videre ha satt seg inn i vilkårene for organisering og drift av Karbonfondet og deltakeravtalen. Deltakerne forutsettes å kjenne til den risiko som er knyttet til deltakelse i Karbonfondet, herunder at det ikke er noen garanti for at eventuelle genererte utslippsreduksjoner vil bli anerkjent av FNs klimakonvensjon (UNFCCC) og/eller Kyotoprotokollen, og/eller at Kyotoprotokollen ikke trer i kraft.
Om pålegg, endring og avvikling av avtalen m.v (Punkt V, VI, VII og VIII)
Avtalen er rettslig bindende for begge parter og kan bare endres med skriftlig samtykke av partene i avtalen. Forvalteren kan bare avslutte avtalen gjennom skriftlig meddelelse i samsvar med vilkårene og betingelsene som beskrives i Instrumentet. Prosedyrer for kommunikasjon er nærmere beskrevet i avtalens punkt VIII.
Iverksettelse (Punkt IX)
Bestemmelsen fastsetter at avtale kan utferdiges i et hvilket som helst antall gjenparter, som alle sett under ett skal utgjøre ett og samme instrument.
Fra norsk side tas det forbehold om at bidraget er avhengig av Stortingets samtykke.
3.2 Instrumentets hovedinnhold
Da inngåelse av deltakeravtalen innebærer at bestemmelsene i Instrumentet blir bindende, gis en redegjørelse for Instrumentets hovedinnhold.
Instrumentet ble vedtatt på Verdensbankens styremøte i juli 1999 hvor Norge var representert.
Karbonfondet opprettes som et forvaltningsfond under Verdensbanken og utgjøres av de fondsmidler som til enhver tid er blitt skutt inn, samt alle andre av Fondets eiendeler. Verdensbanken skal forvalte Fondet og holde Fondets eiendeler atskilt og utenfor alle andre konti og aktiva som tilhører eller blir administrert av Verdensbanken (artikkel 2).
Karbonfondet skal ikke registreres som et eget selskap. Instrumentet regulerer kun Karbonfondet, og ikke annet samarbeid mellom Banken og deltakerne (artikkel 2).
Karbonfondet ikke skal overstige USD 150 mill (artikkel 2).
Driftsprinsippene til Fondet er (i) å finansiere prosjekter som har til hensikt å generere utslippsreduksjoner av høy kvalitet, (ii) å bestrebe seg på å få til en rettferdig fordeling mellom de deltakende parter og vertslandene av alle utslippsreduksjoner og andre fordeler som måtte oppstå som en følge av prosjekter, og (iii) å spre den kunnskap som forvalteren har fått i utviklingen av Fondet og iverksettingen av prosjekter (artikkel 3).
Fondet skal finansiere prosjekter som er utformet for å oppnå klimagassreduksjoner og til gjengjeld ha (i) den eksklusive retten overfor enhver tredjepart, bortsett fra en person som har fullmakt til dette under regelverket til UNFCCC og/eller Kyoto-protokollen, å få en uavhengig tredjepart til å godkjenne kvaliteten på og mengden av eventuelle klimagassreduksjoner som er generert av prosjektene, og (ii) retten til å få overført en avtalt mengde av alle genererte utslippsreduksjoner til de deltakende parter. Forvalteren skal tilrettelegge validerings-, verifikasjons- og godkjenningsprosessene, som en uavhengig tredjepart bruker til å godkjenne kvaliteten på og mengden av eventuelle klimagassreduksjoner som er oppnådd av prosjektene, i samsvar med relevante standarder og/eller kriterier som skal utvikles under regelverket til UNFCCC og/eller nasjonal lovgivning (artikkel 3).
Statlige deltakere i Karbonfondet må forplikte seg til USD 10 mill og hver private aktør med USD 5 mill. Betalingsplanen for innbetalinger til fondet kan bli justert av fondsforvalteren etter behov og av de årlige deltakermøtene. Deltakerne skal ikke betale renter av det forpliktede beløp (artikkel 4).
Deltakerne i Karbonfondet skal gjennom årlige deltakermøter behandle planer og budsjett for fondet, samt godkjenne regnskap. Deltakermøtene vil også gjennomgå og godkjenne, med to tredjedels flertall av stemmene i Fondet, alle endringer i prosjektutvalgskriteriene eller prosjektporteføljekriteriene, bortsett fra endringer som etter forvalterens mening kun er av teknisk natur (artikkel 5).
Karbonfondets forvalter kan når som helst innkalle til deltakermøter, med minst 30 dagers varsel. Hver deltakende part skal ha én stemme for hver US dollar av partens innskudd i Fondet i alle saker som er lagt fram for avstemming på et deltakermøte. Bortsett fra i de tilfeller der annet er angitt, skal alle saker som legges fram for et deltakermøte avgjøres ved et flertall av de stemmer som er avgitt av de deltakende parter som er representert på et slikt deltakermøte (artikkel 5).
De deltakende parter vil velge en deltakende parters komité, som i løpet av den første terminen skal bestå av sju medlemmer og deretter av fem medlemmer. Medlemmene i de deltakende parters komité skal være funksjonærer, direktører, ansatte eller statsansatte hos de deltakende parter, under den forutsetningen at ett medlem kun skal være representant for en deltakende part. Deltakerkomite vil delta mer aktivt i de daglige beslutningene i Karbonfondet, herunder utvelgelse av prosjekter. Ethvert medlem av de deltakende parters komité kan når som helst avsettes av den deltakende part som dette medlem er representant for og erstattes med en annen representant for denne deltakende part (artikkel 6).
Det vil bli opprettes en vertslandskomite til Karbonfondet bestående av land som er potensielle vertsland for Karbonfondprosjekter. Denne gruppen skal gi råd og synspunkter i forhold til Karbonfondets aktiviteter (artikkel 7).
Forvalteren skal forvalte alle Fondets eiendeler til beste for de deltakende parter. Forvalteren skal kun styre og bruke Fondets eiendeler til de formål, og i samsvar med, bestemmelsene i dette instrumentet, og holde det separat og atskilt fra Verdensbankens, IFCs og Sammenslutningens aktiva, men kan for investeringsformål slå Fondets eiendeler sammen med andre aktiva i forvaltningsfond som holdes i forvaring av Verdensbanken, IFC eller Sammenslutningen (artikkel 8).
Dersom en deltaker i fondet ikke overholder sine betalingsforpliktelser vil de andre deltakerne få tilbud om å kjøpe den misligholdende partnerens andel til 50% av andelens markedsverdi. Dersom ingen av deltakererene er interessert vil andelen bli forsøkt solgt til en ekstern partner som godkjennes av de andre deltakerne. I det tilfelle at andelen ikke blir solgt innen 90 dager, vil den misligholdene deltakeren miste alle rettigheter i forhold til Karbonfondet (artikkel 9).
Dersom en deltaker ikke overholder sine forpliktelser i forhold til Kyotoprotokollen kan de andre deltakerne med 2/3 flertall beslutte å fjerne deltakeren. Også i dette tilfellet legges det opp til en prosedyre for salg av deltakerens andel (artikkel 9).
Fondets budsjettår vil være fra 1. juli til 30. juni påfølgende år, og fondsforvalteren skal årlig utarbeide betalingsplaner, budsjett, regnsskap og rapporter (artikkel 10).
Fondet skal dekke alle kostnader ved drift av fondet. I tillegg skal fondet benyttes til å dekke 80% av kostnadene som er påløpt i utviklingen og opprettelsen av fondet opp til USD 2 mill. Dersom investorene ønsker det vil forvalteren kunne motta opptil USD 100 000 årlig i bonus (artikkel 11).
Forvalteren skal holdes skadesløs av Fondets eiendeler mot alle tap, ansvar, kostnader, fordringer, handlinger, krav eller utgifter som en skadelidende part måtte pådra seg eller som måtte reises mot noen av disse ut fra eller i forbindelse med Fondets aktiviteter, bortsett fra tilfeller som skyldes grov uaktsomhet eller overlagt embetsmisbruk fra forvalterens side (artikkel 12).
Forvalteren vil holde skadesløs, men kun av Fondets eiendeler, hver av de deltakende parter mot alle tap, ansvar, kostnader, fordringer, handlinger, krav eller utgifter som en deltakende part måtte pådra seg eller som måtte reises mot en deltakende part ut fra eller i forbindelse med Fondets aktiviteter, bortsett fra tilfeller som skyldes grov uaktsomhet eller overlagt embetsmisbruk fra den deltakende parts side (artikkel 12).
Forvalteren vil bestrebe seg på å sikre at de kontraktmessig ordningene som inngås mellom forvalteren, de deltakende parter, vertslandene, prosjektenheter og andre parter blir strukturert på en fleksibel måte, slik at de vil være i stand til å tilpasses seg til retningslinjer, modaliteter og prosedyrer i regelverket i UNFCCC og/eller Kyoto-protokollen hvis, når og etterhvert som disse blir utviklet (artikkel 13).
Ingen deltakende part har rett til å kalle tilbake noen del av sitt innskudd i Fondet (artikkel 13).
Forvalteren vil jevnlig legge fram avregninger som bekrefter antallet utslippsreduksjoner som en deltakende part har rett til (artikkel 13).
Det er hensikten at utslippsreduksjoner skal bli overført til de deltakende parter. Fondet tar imidlertid ikke på seg noe ansvar for de deltakende parters rett til å motta utslippsreduksjoner under UNFCCC, eller deres rett til å benytte utslippsreduksjoner til å oppfylle forpliktelser som den enkelte deltakende part måtte bli underlagt under UNFCCC (artikkel 13).
En deltakende part kan overdra alle, men ikke deler av, sine andeler i Fondet eller av sine eventuelle rettigheter under avtalen om deltakelse eller dette instrumentet til en kvalifisert deltakende part i privat sektor eller til en kvalifisert deltakende part i offentlig sektor (artikkel 14).
Fondet vil opphøre den 31. desember 2012. De deltakende parter kan enstemmig bestemme å fortsette med Fondets oppgaver etter 31. desember 2012, forutsatt at forvalteren fortsatt vil sitte som forvalter og kun dersom Verdensbankens administrerende direktører uttrykkelig har samtykket i forlengelsen og i vilkårene for en slik forlengelse (artikkel 15).
Fondet skal bringes til opphør hvis, ved første tegningsperiode, (i) forvalteren ikke har inngått noen avtaler om deltakelse som gir et samlet innskudd i Fondet fra de deltakende parter på minst 60 millioner USD, eller (ii) forvalteren fastslår at gruppen av de deltakende parter som har inngått avtaler om deltakelse, ikke er tilstrekkelig uensartet til å oppnå én av Verdensbankens strategiske målsettinger ved å opprette Fondet, nemlig å arbeide i partnerskap med offentlige og private sektorer for å mobilisere nye ressurser for Verdensbankens lånemedlemsland og samtidig rette oppmerksomheten mot globale miljøoppgaver. Fondet skal også bringes til opphør ved Verdensbankens fratreden som forvalter av Fondet (artikkel 15).
Instrumentet kan bare endres av Verdensbankens administrerende direktører med enstemmig forhåndssamtykke fra de deltakende parter. Instrumentet kan videre endres av forvalteren hvis en slik endring gjøres for å rette opp feil ved Instrumentet (artikkel 15).
Ved å tre inn i en avtale om deltakelse gir den deltakende part forvalteren fullmakt til å opptre på dennes vegne i forhold til å generere, overføre eller kjøpe utslippsreduksjoner (artikkel 16).
Enhver tvist mellom forvalteren og en deltakende part, skal avgjøres ved voldgift i samsvar med de gjeldende voldgiftsreglene til FNs kommisjon for internasjonal handelsrett (artikkel 17).