2 Romvirksomheten
Norge har lange tradisjoner og mange suksesser å vise til innen romvirksomhet. Det går en linje fra de første rakettoppskytninger på Andøya i 1962, via utviklingen av en verdensledende industri innen telekommunikasjon på syttitallet og fram til oppbyggingen av Svalbard satellittstasjon som den ledende bakkestasjonen for nedlesing av data fra meteorologi- og miljøsatellitter.
Norsk romvirksomhet har hatt fokus på å finne kostnadseffektive løsninger for å dekke offentlige, kommersielle og private brukerbehov. Norske forsknings- og teknologimiljøer har utviklet sin kompetanse om mulighetene rombaserte tjenester gir. Rombasert infrastruktur er tatt i bruk både innen telekommunikasjon, kringkasting, navigasjon, jordobservasjon og redningstjeneste. Norske aktører har, i tett samarbeid med brukere og myndigheter, vært tidlig ute med å utvikle løsninger som har gjort dem til pionerer innen sine nisjer. Norge har også søkt å utnytte sine geografiske fortrinn og kompetanse til å drive ledende forskning på internasjonalt nivå og levere tjenester til andre lands forskere eller satellittoperatører. Andøya rakettskytefelt og Svalbard satellittstasjon er gode eksempler på at dette har gitt inntekter, arbeidsplasser og ringvirkninger i form av tilliggende forskning, utdanning, industrivirksomhet og tjenesteyting.
Den strategiske betydningen av romvirksomhet er i et globalt perspektiv svært viktig. USA har lenge vært den ledende romnasjonen, med Russland rett etter. Amerikanske myndigheter har signalisert at de vil øke sin romsatsing i årene som kommer. I det siste har også Kina og India startet opp ambisiøse romprogrammer, ikke minst fordi romvirksomheten innebærer et element av strategisk posisjonering både sikkerhetsmessig og industrielt. Det er helt nødvendig at Europa følger opp med en offensiv satsing for å sikre sin industrielle og forskningsmessige konkurranseevne i forhold til både eksisterende og nye romnasjoner.
Norge er avhengig av et fungerende internasjonalt samarbeid for å nå de nasjonale mål som settes for romvirksomheten. Det er bare de aller største landene i verden som har ressurser til en uavhengig, nasjonal satsing på romvirksomhet. Da Norge gikk inn i Den europeiske romorganisasjonen ESA i 1987, var det for å oppfylle nasjonale mål. Det europeiske samarbeidet i ESA er svært viktig for Norge. ESA er en mellomstatlig europeisk organisasjon hvor Norge deltar som fullverdig medlem.
Medlemskapet har åpnet helt nye muligheter for norske miljøer innen forskning, anvendelser og industri. Mulighetene er i ettertid blitt godt utnyttet av de forskjellige aktørene, koordinert av Norsk Romsenter. Resultatene er dokumentert gjennom flere evalueringer.