7 Deltakelse i ESAs programmer
Det har de siste tiårene skjedd en sterk utbygging av romvirksomheten. Den strategiske betydningen og den samfunnsmessige nytten er økende. Innen mange felter som blant annet miljø, ressursforvaltning, suverenitetsutøvelse, samferdsel og kommunikasjon drar Norge nytte av rommet. I tillegg er romvirksomheten en drivkraft for forskning og næringsutvikling. Romvirksomheten er på kort tid blitt en uunnværlig del av samfunnets infrastruktur. Betydningen og bruken av rommet er i sterk vekst.
Norge tar del i denne utviklingen gjennom deltakelse i internasjonale organisasjoner som ESA. For at Norge skal være en interessant medspiller er det nødvendig at vi har egen kompetanse og en industriell basis. Midlene over Nærings- og handelsdepartementets budsjett bidrar sterkt til dette. På ministerrådsmøtet i Berlin fikk Norge innflytelse på de framtidige prioriteringene og anledning til å delta på områder av stor industriell og nasjonal betydning.
ESAs programmer blir i all hovedsak finansiert direkte av medlemslandene. Disse programmene blir vanligvis startet opp ca. hvert fjerde år i forbindelse med ministerrådsmøtene i ESA. Medlemslandene tegner seg for et ønsket bidrag til hvert program under ministerrådsmøtet. Bidraget er i utgangspunktet fastsatt i forhold til landets nasjonalinntektsandel på samme måte som for kontingenten, men det er også mulig å delta med mindre andeler. I hvert program får norske aktører utviklingsoppdrag tilsvarende det norske bidraget.
I St.prp. nr. 1 (2005-2006), kap. 922 Romvirksomhet, ble det informert om at vedtakene på ministerrådsmøtet i ESA ville kunne medføre behov for bevilgningsendringer til ESAs programmer. Regjeringen mener at gevinstene for Norge ved deltakelse i disse programmene er så store at det er ønskelig å øke satsingen. Inngåelse av forpliktelser i nye programmer vil ha bevilgningsmessige konsekvenser for 2006 og i de kommende årene. Nærmere omtale av programmene Norge vil delta i er gitt i kapittel 8. Under ministerrådsmøtet deklarerte Norge nye forpliktelser på totalt 122,5 mill. euro for de nærmeste 11 år. Bevilgningsbehovet som følge av framdriften i de ulike programmene vil bli forelagt Stortinget i de årlige budsjettproposisjonene i henhold til gjeldende praksis.
Nærings- og handelsdepartementet foreslår, på grunnlag av beslutning på ministerrådsmøtet i Berlin, at bevilgningen for 2006 til internasjonal romvirksomhet under kap. 922, post 71, hvor ESAs programmer inngår, økes med 2,5 mill. kroner fra 143,8 mill. kroner til 146,3 mill. kroner.