3 Lokal behandling
Spørsmålet om delvis bompengefinansiert utbygging av rv 2 Kløfta - Kongsvinger har vært behandlet i de fire berørte kommunene i løpet av 2002. I saksframlegget ble det lagt til grunn etterskuddsinnkreving i bomstasjoner på de to endeparsellene. De fire kommunene har stort sett fattet likelydende vedtak, med unntak av bomstasjonsplasseringen, jf. pkt. 4.2. Alle kommunene har sluttet seg til et opplegg med maksimalt 60 pst. bompengefinansiering og strekningen Kløfta - Nybakk som første utbyggingsetappe.
Bompengetakstene er forutsatt å være 15 kr for lett bil og 30 kr for tung bil. Det er forutsatt at innkrevingsperioden for den enkelte bomstasjon ikke skal være lenger enn 15 år, og at bompengesaken skal forelegges kommunene på nytt når det blir aktuelt å starte utbygging av neste parsell.
Etter den kommunale behandlingen har saken vært behandlet av Akershus og Hedmark fylkeskommuner våren 2003. Fylkeskommunene behandlet samtidig spørsmålet om fylkeskommunale garantier og betinget refusjon. Fylkestinget i Akershus behandlet saken i møte 18. juni 2003, og gjorde følgende vedtak:
«Utbygging av riksveg 2 på strekningen Kløfta - Kongsvinger delfinansieres med bompenger. Bompenger skal utgjøre maksimalt 60 % av de samlede kostnadene til vegutbygging og etablering av bomstasjoner.
Utbygging av parsellen Kløfta - Nybakk skjer først.
Finansieringsopplegget skal også tillate utbygging av ytterligere parseller, dersom det blir gitt større statlige bevilgninger. Planlagt bompengeperiode for den enkelte bom skal likevel ikke være lenger enn 15 år.
Ved åpning av parsellen Kløfta - Nybakk opprettes det en bomstasjon på rv 2 vest for kryss med rv 174 ved Nybakk. Takst for lette kjøretøyer skal være 15 kr og 30 kr for tunge kjøretøyer (prisnivå 2002). Etter 5 års drift legges rv 174 om slik at bommen kommer øst for krysset med denne vegen. Det vurderes samtidig om det skal gjennomføres takstøkning til 20 kr for lette og 40 kr for tunge kjøretøy.
Bomstasjonen plassert i Akershus forutsettes å delfinansiere prosjekter i Akershus. Tilsvarende skal bomstasjonen(e) i Hedmark delfinansiere prosjekter i Hedmark.
Det etableres en abonnementsordning for rv 2 med rabatter i samsvar med gjeldende takstretningslinjer for bompengeanlegg. Ved eventuell senere utvidelse av prosjektet med bomstasjoner også ved Kongsvinger, etableres en ordning slik at abonnenter som har betalt for en passering, får 5 kr i avslag på takstgrunnlaget ved passering av flere bommer innen en time fra første passering.
Akershus fylkeskommune aksepterer en ordning med betinget refusjon. Den betingede refusjon er beregnet til maksimalt 100 mill kr. Denne forutsettes delt mellom Hedmark og Akershus med 50 mill kr på hver. Den betingede refusjon skal, dersom forutsetningene ellers er til stede, bevilges fra fylkets ramme for investeringer i perioden 2006-09.
Det stilles en fylkeskommunal garanti på 260 mill kr for de lån bompengeselskapet «Rv 2 - Kongsvingervegen A/S» tar opp. Det forutsettes at Hedmark fylkeskommune stiller en tilsvarende garanti.»
Fylkestinget i Hedmark behandlet saken i møte 16. juni 2003, og gjorde identisk vedtak. Fylkestinget i Hedmark vedtok i tillegg et eget punkt 9:
9. «Hedmark fylkesting er av den prinsipielle oppfatning at finansieringen av utbygging av infrastruktur er en offentlig oppgave og beklager derfor at sentrale myndigheter ikke bevilger nok penger til slike formål, men leverer store deler av regningen til innbyggerne gjennom bompengefinansiering.»
Beløpene knyttet til fylkeskommunale garantier og betinget refusjon er beregnet med utgangspunkt i en anleggskostnad på 580 mill. 2002-kr, som tilsvarer Statens vegvesens kostnadsoverslag (styringsramme) på 600 mill. 2004-kr.