2 Bakgrunn
Norge er en stor energinasjon. Vi har mange bedrifter og mange tusen arbeidsplasser knyttet til produksjon, foredling og utvikling av norske energiressurser. Regjeringen vil opprettholde verdiskapingen i olje- og energisektoren og arbeide for en sikker energiforsyning. Videre vil regjeringen bidra til å finne løsninger som reduserer utslippene av klimagasser knyttet til produksjon og bruk av energi.
Regjeringen har tatt mange initiativ til en mer offensiv klimapolitikk. Disse initiativene vil gi resultater både i forhold til utslippsforpliktelsen under Kyotoprotokollen og i et mer langsiktig perspektiv. Det nasjonale kvotesystemet for Kyotoperioden (2008-2012) og opplegget for sektorvise klimahandlingsplaner er viktige virkemidler for å redusere norske klimagassutslipp.
Videre har regjeringen satt seg ambisiøse mål knyttet til realisering av fangst og lagring av CO2. Fossile energikilder vil fortsatt utgjøre størstedelen av verdens økende energiforbruk. I et slikt perspektiv vil realiseringen av løsninger som hindrer utslipp av klimagasser i forbindelse med energiproduksjon være helt nødvendig for å møte klimautfordringene.
Utsiktene for den globale energietterspørselen tilsier at satsingen på CO2-håndtering må styrkes. Regjeringen ser det som viktig at Norge bidrar med teknologiutvikling som kan resultere i mer energieffektive og kostnadseffektive anlegg. I dag anslås tiltakskostnadene for å håndtere CO2 fra gasskraftverk til å ligge på i størrelsesorden 700-2000 kroner/tonn CO2, jf. Norges vassdrags- og energidirektorats (NVEs) rapport om CO2-håndtering på Kårstø. For å skape en bred anvendelse av slike teknologier, er det behov for betydelig testing og utvikling av CO2-håndteringsteknologier slik at kostnader og risiko reduseres. Regjeringen mener det er viktig at Norge gir konkrete bidrag til å redusere kostnadene for denne type teknologi.
Staten kan bidra til utvikling av framtidsrettede teknologier for CO2-fangst og -lagring gjennom bidrag som kan utløse denne type teknologiutvikling. Det helt avgjørende er imidlertid at man lykkes i å få ledende kraftprodusenter, oljeselskaper og industriforetak til å utnytte sine ressurser og kompetanse til å realisere teknologier som reduserer utslippene av CO2. I dag er leverandørmarkedet for denne type teknologi meget begrenset, og det vil være viktig å bidra til kostnadsreduksjoner ved at flere leverandører kommer til og at konkurransen styrkes.
Regjeringen mener samarbeidet om CO2-håndtering på Mongstad vil kunne skape en arena for målrettet testing og utvikling av teknologi for CO2-fangst og samtidig bidra til å skape et styrket leverandørmarked. Opplegget kan også åpne for interessante muligheter for norsk industri og forskning. Norsk forsking og utvikling har gjennom flere år ligget langt fremme på dette området.
Regjeringen mener satsingen på CO2-håndtering i Norge vil være viktig i det videre arbeidet med å etablere fangst og lagring av CO2 som et akseptabelt og attraktivt tiltak blant de internasjonale klimavirkemidlene. Blant annet kan Norges erfaring i forbindelse med lagring av CO2 i undergrunnen bidra til å skape tilstrekkelig internasjonal aksept for CO2 -håndtering som et klimavirkemiddel. På Sleipner-feltet har det i 10 år blitt injisert CO2 på 1000 meters dyp under Nordsjøen. Med injiseringen fra gass- og kondensatfeltet, fikk man vist at det er teknisk mulig å lagre CO2 i undergrunnen.
CO2 -håndteringen på Mongstad vil være ett av flere internasjonale prosjekter knyttet til arbeidet med å etablere løsninger for CO2-håndtering. Den internasjonale oppmerksomheten knyttet til CO2-håndtering har økt betydelig de siste årene, og det foreligger planer for flere prosjekter av ulik form og skala. Blant annet lanserte EU-kommisjonen tidligere i år et dokument, «An Energy Policy for Europe», hvor det blant annet ble lagt fram strategier for realisering av CO2-håndtering ved europeiske kraftverk. For mange av prosjektene er det utfordrende å komme videre fra planleggingsstadiet til prosjektgjennomføring. Prosjektet på Mongstad kan være ett av flere mulige samarbeidsprosjekter mellom europeiske selskaper og myndigheter.
Boks 2.1 Andre CO2-fangstprosjekter i Europa
Shell og Statoil planlegger et gasskraftverk med CO2-fangst på Tjeldbergodden (860MW). Det planlegges transport av CO2 til feltene Draugen og Heidrun for bruk til økt oljeutvinning. Planlagt oppstart 2012.
Planlagt CO2 -håndtering ved Naturkrafts gasskraftverk på Kårstø. NVE vurderer at oppstart tidligst vil kunne skje i 2011/2012.
CASTOR-prosjektet: Pilotprosjekt for CO2-fangst på kullkraftverk i Esbjerg, Danmark. Kapasitet på omlag 8000 tonn CO2/år. Testing av aminteknologier for rensing av eksosgass fra kullkraftproduksjon.
BP, Southern & Scottish Energy og General Electric vurderer et gasskraftverk med CO2-fangst (350MW) i Peterhead, Skottland. Planer om bruk av CO2 til økt oljeutvinning på Miller-feltet (1,8 mill. tonn CO2/år). Målsetting om oppstart i 2010.
Vattenfall bygger småskala kullkraftverk med CO2-fangst (30 MW) ved Schwarze Pumpe i Tyskland.
RWE planlegger et større kraftverk basert på kullgassifisering (450MW) med fangst og innenlands lagring av CO2. Planlagt oppstart i 2014. RWE arbeider også med mulighetene for eksosgassrensing ved et kullkraftverk i Tilbury, Storbritannia. Planlagt oppstart i 2016.
E.ON UK utvikler et IGCC-kraftverk med CO2-håndtering med planlagt oppstart i 2011.
Nuon planlegger å demonstrere CO2-fangst på et kullgassifiseringsanlegg nær Limburg. Det planlegges også et multibrenselanlegg (1200MW) i Eemshaven, Nederland.
Powerfuel har planer om et kraftverk basert på kullgasifisering med CO2-fangst (pre-combustion) ved Hatfield, Storbritannia. Planlagt oppstart i 2010.
Progressive Energy planlegger et 800MW IGCC-anlegg med CO2-rensing (pre-combustion) i Teeside, Storbritannia.
Total planlegger å ettermontere en 30MW kjele med CO2 -rensing (oxy-fuel technology) og lagre CO2 i Lacq-feltet, Frankrike. Planlagt oppstart i 2008.
SEQ International og ONS Energy planlegger å bygge et anlegg (50MW) med CO2-rensing (oxy-fuel technology) for bruk til økt oljeutvinning (0,2 mill. tonn/år) nær Drachten, Nederland.
I Spania foreligger initiativ om å bygge testanlegg i størrelsesorden 5-10 MW for å teste ulike CO2 -håndteringsteknologier.
Alle store prosjekter har uttalt behov for statlige insentiver dersom planene skal kunne gjennomføres.
Kilde: The European Technology Platform for Zero Emission Fossil Fuel Power Plants (ZEP), Strategic Deployment Document (2006)