6 Økonomiske og administrative konsekvenser
Det nasjonale saksbehandlingssystemet NORVIS som er utviklet for å behandle søknader om visum i samsvar med VIS forordningen, ble opprettet i 2006 og suksessivt tatt i bruk av norske utlendingsmyndigheter. NORVIS-tilknytningen til VIS vil medføre økonomiske og administrative konsekvenser innen ansvarsområdene til Justisdepartementet, Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Utenriksdepartementet.
Det er bevilget midler til investerings- og gjennomføringskostnadene knyttet til NORVIS og utrulling av biometrikiosker i statsbudsjettet over flere år i perioden fram til og med 2009. For 2010 og framover vil det påløpe årlige driftsutgifter knyttet til Norges bidrag til driften av VIS databasen og utvikling av linken mellom nasjonal løsning (NORVIS) og den sentrale basen. Rettsakten vil også kreve økte bevilgninger under Justisdepartementets budsjett i størrelsesorden 10 mill. kroner totalt for årene 2009-2010 til utplassering av dokumentlesere på grensekontrollstedene for lesing av fingeravtrykk i pass og verifikasjon av visa. Utenrikstjenesten er førstelinjetjeneste i visumsaksbehandlingen, og arbeidet med å ta opp biometriske data og søk mot VIS-databasen vil ligge ved utenriksstasjonene. Rettsakten vil føre til en økning i personlig oppmøteprosent og flere arbeidsoppgaver ved stasjonene. Dette innebærer behov for økte driftsmidler som ikke er dekket av tidligere tildelte midler. Rettsakten vil således medføre konsekvenser som vil bli behandlet i den ordinære budsjettprosessen.
Hva angår gjennomføringen av rådsbeslutning nr. 633/2008 om tilgang til VIS for utpekte myndigheter og Europol med henblikk på å hindre, avdekke og etterforske terrorhandlinger og andre alvorlige kriminelle handlinger, legges det til grunn at de økonomiske og administrative konsekvensene som vil følge av at politimyndigheter gis tilgang til VIS, ikke er mer omfattende enn at de kan dekkes innenfor rammen av Justisdepartementets gjeldende budsjett.