St.prp. nr. 58 (1996-97)

Om samtykke til godkjenning av EØS-komiteen sitt vedtak nr. 83/96 av 13. desember 1996 om endring av protokoll 31 til EØS-avtala om EFTA-statane si deltaking i Fellesskapet sitt program INFO 2000

Til innholdsfortegnelse

3 Undervedlegg 1

3A TILTAKSOMRÅDER FOR INFO 2000

1 TILTAKSOMRÅDE 1: Tiltak for å stimulere etterspørselen og for å skape økt bevissthet

Mangelfull kunnskap om nye multimedie-informasjonsprodukters og -tjenesters potensial er en av de viktigste faktorene som bidrar til å begrense etterspørselen. Dette tiltaksområdet har som mål å avhjelpe denne situasjonen ved at virksomhet på nasjonalt eller regionalt plan med sikte på økt bevissthet og rettet mot brukergrupper tilføres en europeisk dimensjon. Det vil bli lagt særlig vekt på å fremme etterspørselen i vanskeligstilte og fjerntliggende regioner i Fellesskapet.

1.1 Frambringelse av nye markeder ved å øke bevisstheten hos særlige brukergrupper på europeisk plan

Ved programmet IMPACT er det i medlemsstatene opprettet et nett av organisasjoner som har ansvar for å gjennomføre bevisstgjørings- og informasjonskampanjer med hensyn til nye informasjonstjenester. I medlemsstatene har ulike organisasjoner påtatt seg denne rollen, f.eks. handelskamre, yrkesorganisasjoner eller offentlige organer. Fordi disse organisasjonene virker innenfor et europeisk nett, er de i stand til å tilføre sin virksomhet en europeisk dimensjon.

Denne vellykkede ordningen vil bli videreført og utvidet innen rammen av INFO 2000. Fellesskapets deltaking i nettet, som pådriver og samordner, gir tilleggsverdi til øvrig virksomhet og setter slik virksomhet inn i en klar europeisk sammenheng. Utover å støtte særskilt virksomhet som har en europeisk dimensjon, vil Kommisjonen oppmuntre til utveksling av fagkunnskap og erfaring, til bruk av felles kommunikasjons- og informasjonsstrukturer samt til samarbeid mellom de ulike organisasjonene om felles prosjekter.

Organisasjonene i nettet skal utføre følgende oppgaver:

  • tilveiebringe tilgang til informasjonssamlinger og -kataloger i hele Fellesskapet,

  • anvise og lette tilgangen til europeiske informasjonshovedkanaler,

  • gi brukere råd om hvordan deres behov for multimedie-innhold kan imøtekommes på både nasjonalt og internasjonalt plan,

  • stimulere til gjennomføring av samordnede europeiske bevisstgjøringskampanjer på nasjonalt eller regionalt plan.

De viktigste målgruppene for tiltakene vil være små og mellomstore bedrifter samt biblioteker. Ansvaret for den endelige utvelging av særlige målgrupper vil bli overlatt til de berørte nasjonale og regionale organisasjonene, ettersom disse står målgruppene nærmest.

Etter utlysning av en forslagsinnbydelse vil i alt omtrent 30 organisasjoner bli utvalgt til å delta i nettet. Utvelgingskriteriene vil bl.a. omfatte kunnskap om det lokale informasjonsmarkedet, nærhet til de forutsatte målgruppene og vilje til å arbeide i et europeisk nett. Det oppmuntres til å treffe tiltak som stimulerer til interesse for nye informasjonstjenester blant kvinner.

Nettet vil samarbeide med andre berørte nasjonale organisasjoner. Det vil stå i nær forbindelse med andre organer og nett som mottar fellesskapsstøtte og har utfyllende oppgaver, f.eks. Prosjektkontoret for informasjonssamfunnet (ISPO), de europeiske informasjonssentrene (EIC), Nettet for næringslivssamarbeid (BC-NET), forbindelsessentrene under programmet Valueog utdanningspartnerskapene mellom universiteter og foretak (UETP). Organisasjoner som tilhører disse nettene, vil kunne bli utvalgt på grunnlag av forslagsinnbydelsen. Det vil bli gjort anstrengelser for å unngå parallelle eller overlappende nett. Det vil også etterstrebes å oppnå samvirkning og sidevirkninger i forbindelse med annen bevisstgjøringsvirksomhet som gjennomføres i tilknytning til det fjerde rammeprogram for forskning, f.eks. programmet for avanserte kommunikasjonsteknologier og -tjenester (ACTS) og programmet for telematikkbrukerprogrammer.

1.2 Utvikling av felleseuropeiske brukergrupper

Stor etterspørsel er viktig for å utvikle et sunt marked for avanserte informasjonsprodukter og -tjenester som f.eks. multimedier. Regelmessig dialog mellom leverandører og brukere kan lette overgangsprosessen som skyldes den rivende utvikling som finner sted på informasjonsmarkedet. Som regel er leverandørene bedre organisert enn brukerne, både på nasjonalt og europeisk plan. I to av de tre sektorer som multimedie-industrien omfatter - informasjonsteknologi og telekommunikasjoner - blir brukerne stadig bedre organisert, både på nasjonalt og europeisk plan.

I multimedie-industriens tredje sektor - innholdsindustrien - er etterspørselssiden mye dårligere organisert samt oppdelt. Tradisjonelt har det bestått et indirekte forhold mellom innholdsleverandører og -brukere, dvs. gjennom mellomledd. Denne situasjonen er imidlertid i ferd med å endre seg på grunn av de nye kommunikasjonsnettenes innflytelse. Også i denne sektoren gjør det seg gjeldende et økende behov for å utvikle direkte forbindelser mellom leverandører og brukere. På nasjonalt plan begynner yrkes- og næringslivsorganisasjoner å interessere seg for spørsmålet. For at det skal oppnås en vellykket utvikling av det europeiske multimedie-innholdsmarkedet, er det imidlertid viktig at det vokser fram brukergrupperinger også på europeisk plan.

De planlagte tiltakene innen rammen av INFO 2000 skal fremme en slik prosess ved å stimulere til samarbeid og utveksling av erfaringer mellom nasjonale brukergrupper og derved til opprettelse av europeiske grupperinger. Det vil bli utarbeidet særskilte tiltak for å avhjelpe brukernes hovedproblemer, f.eks. kvalitetssikring og ansvarsforhold. Nettet av bevisstgjøringsorganisasjoner vil gjøre det mulig å analysere situasjonen i hver enkelt medlemsstat og vil ha en pådriverrolle i opprettelsen av felleseuropeiske brukergrupper.

2 TILTAKSOMRÅDE 2: Tiltak for å utnytte informasjon som foreligger i den offentlige sektor i Europa

Den offentlige sektor samler inn og produserer anselige mengder informasjon som for en stor dels vedkommende er av interesse for den enkelte og for foretak, og som kan utgjøre råstoffet for verdiøkende informasjonstjenester produsert av innholdsindustrien. Et eksempel på dette er offentlige statistikktjenester på regionalt, nasjonalt eller europeisk plan.

Tre typer tiltak vil være særlig nyttige for å støtte den offentlige sektor i denne rollen og for å utnytte dens potensial på europeisk plan, uten at dette rører ved den myndighet som vedkommende myndigheter i medlemsstatene har når det gjelder gjennomføring av kulturprogrammer:

  • tiltak for å utarbeide en politikk for tilgang til og utnyttelse av informasjon som foreligger i den offentlige sektor,

  • tiltak for å knytte sammen registre over informasjon som foreligger i den offentlige sektor i Europa,

  • tiltak for å anvende innholdsressurser som foreligger i den offentlige sektor.

Det vil bli lagt særlig vekt på å bedre tilgangen fra Fellesskapets fjerntliggende regioner.

Dette tiltaksområdet har ikke som mål å fremme harmonisering av europeisk kultur.

2.1 Utarbeiding av en politikk for tilgang til og utnyttelse av informasjon som foreligger i den offentlige sektor i Europa

Reglene for tilgang til informasjon som foreligger i den offentlige sektor, er svært ulike i medlemsstatene, og i enkelte tilfeller fins det ikke slike regler. Etter hvert som overgangen til informasjonssamfunnet finner sted, vil denne situasjonen kunne forhindre borgeres og foretaks fulle deltaking på det europeiske territorium og forårsake ujevn fordeling av muligheter. Det må derfor tas initiativer på europeisk plan med sikte på å utarbeide en politikk for å lette tilgangen til og utnyttelsen av informasjon som foreligger i den offentlige sektor, særlig når det gjelder informasjonsressurser som er av europeisk interesse.

Kommisjonen vil i nært samarbeid med medlemsstatene og markedsaktørene utarbeide en grønnbok som vil inneholde en analyse av situasjonen i de ulike medlemsstatene, av Fellesskapets stilling i global sammenheng og av forskjellige muligheter for tilnærming av nasjonale framgangsmåter. Som grunnlag for grønnboken vil det bli foretatt sammenlignende undersøkelser av de nasjonale situasjoner, og det vil bli oppmuntret til utveksling av nasjonale erfaringer.

2.2 Sammenknytning av registre over informasjon som foreligger i den offentlige sektor i Europa

I flere medlemsstater tas det initiativer for å bedre tilgangen til informasjon som foreligger i den offentlige sektor. I det europeiske informasjonssamfunnet må det sikres at aktuell informasjon som foreligger i den offentlige sektor, gjøres lettere tilgjengelig for alle europeiske borgere og foretak som kan ha interesse av den.

Kommisjonen vil støtte initiativer med sikte på å opprette i et ensartet format registre over informasjon som foreligger i den offentlige sektor i Europa, slik at de kan knyttes sammen og være tilgjengelige fra overalt i Europa.

Etter utlysning av en forslagsinnbydelse vil det bli gitt støtte til forsøksprosjekter med sikte på opprettelse av informasjonsregistre av en art som beskrevet ovenfor. Forsøksprosjektene kan handle om tverrnasjonal sammenknytning av foreliggende nasjonale eller regionale informasjonsregistre samt om samarbeid om opprettelse av nye registre. Det vil særlig bli oppmuntret til å gjennomføre forsøksprosjekter der arbeidslivsparter fra offentlig og privat sektor deltar, og der flerspråklige løsninger anvendes.

2.3 Anvendelse av innholdsressurser som foreligger i den offentlige sektor

Europa har til rådighet en stor beholdning av det som kan kalles «informasjonssamlinger», underlagt den offentlige sektors kontroll. Informasjonssamlingene må utnyttes, slik at Europa kommersielt kan dra nytte av disse kulturelle og økonomiske verdiene og kan la avanserte teknologiers potensial komme den offentlige sektors tjenester til gode. Informasjonssamlingene er av avgjørende betydning for Fellesskapets stilling i det globale informasjonssamfunnet, og deres kommersielle og strategiske potensial er allerede anskueliggjort ved en rekke avtaler der kontrollen over enkelte av disse ressursene er overført til private foretak som ikke alle er europeiske.

De fleste informasjonssamlingene er fortsatt i analog form, men de digitaliseres i stadig økende grad. Programmet INFO 2000 har som mål å tilskynde til at disse digitale samlingene kan utnyttes i samarbeid mellom den offentlige og private sektor.

For dette formål vil Kommisjonen støtte opprettelse av europeiske registre over digitale informasjonssamlinger og sammenknytning av dem på fellesskapsplan. Dette innebærer at det må defineres et felles standardformat for registrene, og at de må knyttes til registre for handel med immateriell eiendomsrett. Det vil bli gitt støtte til opprettelse av registrene og til deres tilknytning til registre for handel med immateriell eiendomsrett etter utlysning av forslagsinnbydelser. Tilhørende standarder og spesifikasjoner vil bli utarbeidet på grunnlag av undersøkelser og ved hjelp av arbeidsgrupper sammensatt av berørte aktører.

3 TILTAKSOMRÅDE 3: Tiltak for å dra nytte av det europeiske multimediepotensial

Overgangen fra papir til skjerm innebærer hurtig og grunnleggende endring av innholdsindustriens struktur og av den rollen som dens ulike aktører har. Internasjonalisering og multimedier er nøkkelord i denne forbindelse. Selve innholdet og nye metoder for å skape, emballere, distribuere og markedsføre det blir i stadig økende grad de avgjørende faktorer for endringene.

Det er først og fremst de berørte industriers ansvar å tilpasse seg endringene og å utnytte de muligheter som følger av dem. Med unntak av et begrenset antall store selskaper med internasjonal virksomhet består dagens innholdssektor i Europa hovedsakelig av små og mellomstore bedrifter. De har vansker med å følge med i et internasjonalt multimediemarked i rivende utvikling og med å tilpasse seg den høye endringstakten. Dessuten er startomkostningene høye ved produksjon av multimedietitler av høy kvalitet, og det europeiske markedet er oppdelt på grunn av kultur- og språkforskjeller. Det er derfor mye vanskeligere å oppnå den kritiske mengde som er nødvendig for å inntjene investeringsutgiftene.

Europeiske multimedie-utgivere, som er vant til å virke i en nasjonal eller regional sammenheng, har derfor et dårligere utgangspunkt enn sine konkurrenter fra andre deler av verden. Det blir derfor av avgjørende betydning for den internasjonale konkurranseevne å utnytte det indre markeds potensial.

Dette viktige tiltaksområdet har som mål å bedre europeiske produsenters utgangspunkt på det framvoksende multimediemarkedet ved

  • å stimulere til produksjon av europeisk multimedie-innhold av høy kvalitet,

  • å fremme en pragmatisk framgangsmåte for handel med multimedierettigheter,

  • å utvikle og utveksle best mulige forretningsmetoder.

3.1 Stimulering til produksjon av europeisk multimedie-innhold av høy kvalitet

Produksjon av europeisk multimedie-innhold av høy kvalitet vil bli stimulert på fire strategiske områder: økonomisk utnyttelse av Europas kulturarv, forretningstjenester for foretak og særlig for små og mellomstore bedrifter, geografisk informasjon samt vitenskapelig, teknisk og medisinsk informasjon. Forsøkstiltak gjennomført innen rammen av programmet IMPACT har anskueliggjort de problemer som er knyttet til en felleseuropeisk framgangsmåte, og har gitt grunnlag for ytterligere tiltak i forbindelse med INFO 2000.

Flerspråklige interaktive multimedieprodukter kan dra fordel av den store beholdningen av tilgjengelig europeisk innhold og samtidig overvinne språkbarrierer og andre begrensninger i nasjonale og regionale markeder. I tillegg til økonomisk vinning vil aktiv europeisk næringsvirksomhet på dette området kunne bidra til å sikre kulturell identitet og språklig mangfold. Slik virksomhet vil også høyne forståelsen for europeisk kulturelt mangfold hos allmennheten i medlemsstatene og regionene.

På de ovennevnte områder - Europas kulturarv, forretningstjenester for foretak og særlig for små og mellomstore bedrifter, geografisk informasjon samt vitenskapelig, teknisk og medisinsk informasjon - vil det bli utlyst forslagsinnbydelser med sikte på å gi støtte i de innledende, ikke-kommersielle faser av felleseuropeisk utvikling av multimedie-innhold. Støtten bør sette de berørte foretak i stand til å overvinne visse hindringer forbundet med (gjen)bruk av flerspråklig og flerkulturelt innhold og med tverrnasjonalt samarbeid. De innledende fasene skal omfatte definering av produktet, identifisering av partnere, forhandling om gjensidige lisensavtaler, planlegging av felles distribusjon etc. inntil og medregnet produksjon av en prototype.

Det vil bli gitt støtte til prosjekter som viser at det er mulig å gjennomføre en tverreuropeisk framgangsmåte omfattende mange språk og flere kulturer, som er beheftet med en viss risiko, som i betydelig grad virker pådrivende på markedet, og som innebærer vesentlig brukerdeltaking. Det vil også kunne treffes særlige tiltak for å anspore små og mellomstore bedrifter og organisasjoner fra vanskeligstilte og fjerntliggende regioner med lite utbredte språk til å delta.

Forslagsinnbydelsene vil bli nøye samordnet med fellesskapsprogrammet Raphael og det integrerte programmet for små og mellomstore bedrifter og håndverkssektoren samt med sektorpolitiske tiltak på områdene handel, turisme og sosialøkonomi.

3.2 Handel med immaterialrettigheter til multimedier

Tradisjonelt er forvaltningen av rettigheter inndelt etter sektor (tekst, lyd, bilde, video etc.) og etter land. Ved inngangen til multimedietidsalderen blir denne situasjonen stadig mer til hinder for utviklingen av multimedie-innholdsmarkeder, ettersom den tid og de anstrengelser som går med til å identifisere og erverve de ulike rettigheter, øker kraftig i takt med antall typer aktuelle data og antall land der rettighetshaverne er bosatt. Det er små og mellomstore bedrifter og nye medieforetak som lider mest under det nåværende systemet, ettersom de kan ha behov for å gjenbruke foreliggende materiale.

Utvikling av felleseuropeisk multimedie-innhold krever ofte bidrag fra flere medlemsstater. Det er derfor uomgjengelig nødvendig at det fins effektive og regningssvarende ordninger for handel med multimedierettigheter på europeisk plan når den europeiske multimedie-innholdsindustrien skal utvikles.

Det vil bli utlyst en forslagsinnbydelse for forsøksprosjekter som legger grunnlaget for elektronisk handel med multimedierettigheter på tvers av grensene. Det vil dessuten bli foretatt undersøkelser for å bringe på det rene hvordan ulike europeiske systemer for handel med immaterialrettigheter til multimedier kan samvirke. Til hjelp for små og mellomstore bedrifter vil det med grunnlag i best mulige metoder bli utviklet praktiske hjelpemidler for ervervelse, utnyttelse og vern av multimedierettigheter. Tiltakene vil bygge på aktuell virksomhet innen forskning og teknologisk utvikling innen rammen av det fjerde rammeprogrammet.

Selv om vanskene med å nå fram til enighet på dette området ikke bør undervurderes, kan det på lengre sikt vise seg nødvendig å harmonisere og rasjonalisere lovbestemmelser.

4 TILTAKSOMRÅDE 4: Støttetiltak

Programmets støttetiltak har som mål å forsterke virkningene av programmets hovedtiltak ved at de tar for seg en rekke spørsmål som gjelder gjennomgående for hele programmet.

4.1 Tilsyn med og analyse av multimedie-innholdsmarkedet

Erfarne sakkyndige fra innholdsindustrien, fra brukergrupper og fra medlemsstatene vil med jevne mellomrom bli kalt sammen til møter for å føre tilsyn med, analysere og drøfte multimedienes innvirkning på innholdsindustrien og de ulike aktørene i informasjonsbrukerkjeden. I forbindelse med møtene vil forholdene så langt mulig bli lagt til rette for bruk av moderne utstyr for multimedie-informasjon og multimediekommunikasjon.

Møtedeltakernes sammensetning vil avspeile de ulike segmentene innen innholdsproduksjon, -distribusjon og -bruk samt de mange lovgivningsmessige forhold (f.eks. vern av personopplysninger) som er forbundet med slikt innhold. Møtene vil således tjene som forum for drøfting, utveksling av erfaring og samarbeid mellom de ulike sektorer av innholdsindustrien, mellom europeiske og nasjonale beslutningstakere samt mellom innholdsmarkedets tilbuds- og etterspørselsside.

Under møtene vil det først og fremst bli satt søkelys på

  • langsiktige scenarier og ajourføring av disse når viktig internasjonal utvikling med hensyn til markeder, teknologi, industri og politikk tilsier det,

  • sentrale spørsmål av felles interesse for markedsaktører med virksomhet i ulike sektorer og medlemsstater, f.eks. juridiske spørsmål og kvalitetssikring,

  • hindringer for utviklingen av markedet og anbefalinger til industri, forvaltning og brukere om hvordan hindringene kan overvinnes,

  • gjennomføringen av INFO 2000, ved at det utarbeides anbefalte retningslinjer og prioriteringer.

Det vil bli foretatt undersøkelser for å kartlegge endringer i det europeiske og internasjonale innholdsmarkedet og for å gjennomføre dyptgående analyser av sentrale spørsmål.

4.2 Oppmuntring til økt bruk av standarder for multimedie-innhold

Standarder for tilrettelegging og presentasjon av informasjon og standarder for koding av innhold, herunder terminologi, er av vesentlig betydning for å lette utveksling av dokumenter og publikasjoner og for å muliggjøre utnyttelse av, tilgang til, ajourføring og gjenbruk av innhold.

Arbeidet som ble påbegynt på dette området innen rammen av programmet IMPACT, vil bli videreført og utvidet. Det vil bli gitt støtte til tiltak som har som mål å gi økt bevissthet om og oppmuntre til bruk av nåværende innholdsstandarder ved hjelp av arbeidsseminarer og elektroniske fora samt gjennom utgivelse av rapporter på papir og i elektronisk form.

4.3 Oppmuntring til utvikling av ferdigheter på europeisk plan

For å stimulere utviklingen av ferdigheter vil berørte europeiske sammenslutninger bli oppmuntret til å utvikle og iverksette tiltak som har som mål å tilføre europeiske innholdsleverandører de ferdigheter som er nødvendige ved inngangen til en tidsalder preget av multimedier og interaktive løsninger. Tiltak som skal gis støtte, vil i alminnelighet følge en framgangsmåte som omfatter følgende tre etapper:

  • identifisering av de mest påtrengende opplæringsbehov,

  • utvikling av forsøkskurs med sikte på vurdering av de planlagte tiltakenes hensiktsmessighet og virkning,

  • iverksetting av tiltakene i de aktuelle deler av innholdsindustrien og i utdannings- og opplæringssystemene.

Innen rammen av INFO 2000 vil det bli gitt støtte til gjennomføringen av de to første etappene. Den tredje etappen hører inn under programmer som Socrates og Leonardo, og det oppnås således en betydelig forsterkende virkning. Kommisjonen skal påse at det er sammenheng mellom fellesskapstiltakene, og at de utfyller hverandre.

Innholdsindustrien vil i utstrakt grad bli rådspurt, slik at påtrengende behov og nøkkelområder kan identifiseres. Representanter for universiteter og institusjoner for yrkesrettet opplæring vil i stor grad bli trukket med i arbeidet med disse initiativene. Fellesskapets rolle vil i all hovedsak bestå i å stimulere, samordne og muliggjøre denne prosessen.

4.4 Utvikling og utveksling av best mulige metoder

Det vil bli gitt støtte til tiltak med sikte på utvikling og utveksling av best mulige forretningsmetoder innen informasjonsinnholdsindustrien på europeisk plan. Tiltakene vil bl.a. omfatte beskrivelse av forretningsprosesser og -modeller som er av betydning for innholdsindustrien, f.eks. framgangsmåter ved ervervelse av immaterialrettigheter eller ved verdifastsettelse og forvaltning av innholdsbeholdningen, samt utveksling av erfaringer med grupper av multimedieforbrukere for å få utprøvet og vurdert multimedieprodukter og -tjenester.

Disse tiltakene vil bli gjennomført ved hjelp av en kombinasjon av undersøkelser, arbeidsseminarer, seminarer og publikasjoner. Den europeiske innholdsindustriens berørte organisasjoner vil i stor grad bli trukket med i dette arbeidet.

3B Undervedlegg 2>

VEILEDENDE UTGIFTSFORDELING

1.Tiltak for å stimulere etterspørselen og for å skape økt bevissthet22-32 %
2.Tiltak for å utnytte informasjon som foreligger i den offentlige sektor i Europa18-23 %
3.Tiltak for å dra nytte av det europeiske multimediepotensial45-57 %
4.Støttetiltak3- 8 %
Til sammen100 %

Denne fordelingen utelukker ikke at et prosjekt kan være knyttet til flere tiltak.

3C Undervedlegg 3

NÆRMERE REGLER FOR GJENNOMFØRING AV INFO 2000

  1. 1.

    Kommisjonen skal gjennomføre programmet i samsvar med de tekniske spesifikasjonene som er angitt i vedlegg I.

  2. 2.

    Programmet skal iverksettes ved indirekte tiltak og så langt mulig på grunnlag av kostnadsdeling. Fellesskapets finansielle bidrag bør ikke overstige det minstebeløp som anses som nødvendig for et prosjekt, og skal i prinsippet ytes bare dersom prosjektet står overfor økonomiske hindringer som ikke kan overvinnes på annen måte. Videre skal Fellesskapets finansielle bidrag vanligvis ikke overstige 50 % av prosjektkostnadene, bortsett fra i behørig begrunnede unntakstilfeller, idet det tas særlig hensyn til deltaking fra små og mellomstore bedrifter og fra vanskeligstilte regioner, og finansieringsandelen skal reduseres i takt med at prosjektet nærmer seg markedsføringsstadiet.

  3. 3.

    Utvelging av prosjekter med kostnadsdeling skal normalt skje på grunnlag av vanlig utlysning av forslagsinnbydelser i De Europeiske Fellesskaps Tidende. Forslagsinnbydelsenes innhold vil bli fastlagt i nært samråd med sakkyndige på området og etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 5 i dette vedtak. Hovedkriteriet for å gi støtte til prosjekter etter utlysning av forslagsinnbydelser vil være hvorvidt prosjektene kan bidra til at programmets mål nås. Framgangsmåtene for gjennomføringen vil ivareta hensynet til alle markedsoperatører og lette deres deltaking i programmet.

  4. 4.

    Søknader om fellesskapsstøtte bør om nødvendig omfatte en finansieringsplan som gir opplysninger om alle sider ved prosjektets finansiering, herunder den økonomiske støtten som søkes fra Fellesskapet, og om enhver annen søknad om støtte eller om enhver støtte som mottas fra andre kilder.

  5. 5.

    Kommisjonen kan også iverksette en finansieringsordning som er mer fleksibel enn utlysning av forslagsinnbydelser, for å stimulere til inngåelse av partnerskap der det særlig deltar små og mellomstore bedrifter og organisasjoner fra vanskeligstilte regioner, eller til annen forsøksvirksomhet innen ulike segmenter av multimedie-innholdsmarkedet. En slik ordning kan gjøres varig.

  6. 6.

    Kommisjonen skal treffe tiltak som gjør det mulig i unntakstilfeller å ta i betraktning ikke-innbudte prosjektforslag som gjelder en særlig løfterik og betydningsfull utvikling for multimediemarkedet, en ytterst nyskapende framgangsmåte eller en usedvanlig teknologi eller metodikk, og som ikke kan innsendes ved den vanlige utlysningen av forslagsinnbydelse. Også i dette tilfellet må målet være å unngå konkurransevridning i markedet.

  7. 7.

    De nærmere regler for framgangsmåtene nevnt i nr. 5 og 6 skal iverksettes etter framgangsmåten for forskriftskomiteen (type III a)81 og i samsvar med Kommisjonens finansreglement. De vil bli offentliggjort i De Europeiske Fellesskaps Tidende .

  8. 8.

    Prosjekter som i sin helhet finansieres av Kommisjonen innen rammen av undersøkelses- og sørvisavtaler, skal gjennomføres ved anbudsinnbydelser i samsvar med gjeldende finansielle bestemmelser. Det vil bli oppnådd innsyn ved å offentliggjøre arbeidsprogrammet og ved å distribuere det til yrkesorganisasjoner og andre interesserte organer.

  9. 9.

    Ved gjennomføringen av programmet skal Kommisjonen også utføre forberedende, oppfølgende og støttende virksomhet hvis formål er at programmets generelle mål og de særskilte mål for hvert enkelt tiltaksområde skal nås. Slik virksomhet omfatter undersøkelser og rådgivning til støtte for programmet, foreløpige tiltak for å forberede framtidig virksomhet, tiltak som skal gjøre det lettere å delta i programmet og å få tilgang til resultater oppnådd i forbindelse med det, offentliggjøring og virksomhet med sikte på at resultatene blir spredd, kjent og utnyttet, analyse av programmets mulige sosio-økonomiske konsekvenser samt støttevirksomhet som f.eks. tilsyn med og analyse av multimedie-innholdsmarkedet, oppmuntring til økt bruk av standarder for multimedie-innhold og til utvikling av ferdigheter på europeisk plan.I forbindelse med gjennomføringen av virksomhet som hører inn under tiltaksområde 1, skal den sentrale støtte- og administrasjonsvirksomheten ikke legge beslag på mer enn 35 % av de samlede utgiftene sett i forhold til utgiftene til den desentraliserte virksomheten.

  10. 10.

    Alle prosjekter som mottar økonomisk støtte innen rammen av programmet INFO 2000, skal på sine produkter opplyse om den mottatte støtte.

Fotnoter

1.

8 Rådsbeslutning 87/373/EØF av 13. juli 1987 om fastsettelse av nærmere regler for utøvelsen av den gjennomføringsmyndighet som er tillagt Kommisjonen (EFT nr. L 197 av 18.7.1987, s. 33).