St.prp. nr. 58 (1996-97)

Om samtykke til godkjenning av EØS-komiteen sitt vedtak nr. 83/96 av 13. desember 1996 om endring av protokoll 31 til EØS-avtala om EFTA-statane si deltaking i Fellesskapet sitt program INFO 2000

Til innholdsfortegnelse

2 RÅDSVEDTAK av 20. mai 1996 om vedtakelse av et flerårig fellesskapsprogram som skal stimulere utviklingen av en europeisk multimedie-innholdsindustri og fremme bruken av multimedie-innhold i det framvoksende informasjonssamfunnet (INFO 2000)(96/339/EF)

RÅDET FOR DEN EUROPEISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap, særlig artikkel 130 nr. 3,

under henvisning til forslag fra Kommisjonen, 1

under henvisning til uttalelse fra Europaparlamentet, 2

under henvisning til uttalelse fra Den økonomiske og sosiale komité, 3

under henvisning til uttalelse fra Regionkomiteen 4 og

ut fra følgende betraktninger:

  1. 1.

    Den europeiske innholdsindustrien kan i vesentlig grad bidra til å stimulere vekst, styrke konkurranseevnen og bedre sysselsettingen i Fellesskapet, slik det er nedfelt i hvitboken «Vekst, konkurranseevne, sysselsetting - utfordringer og veivalg for det 21. århundre».

  2. 2.

    På grunnlag av hvitboken vedtok Det europeiske råd under sitt møte i Brussel 10.-11. desember 1993 å iverksette en handlingsplan som skulle omfatte bestemte tiltak både på fellesskapsplan og i medlemsstatene, særlig med hensyn til informasjonsinfrastrukturer og nye brukerprogrammer som krever nytt innhold.

  3. 3.

    Det europeiske råd merket seg under sitt møte på Korfu 24.-25. juni 1994 anbefalingene fra høynivågruppen for informasjonssamfunnssaker, framlagt i rapporten «Europa og det verdensomspennende informasjonssamfunnet», og det understreket at Fellesskapet og medlemsstatene har en viktig rolle når det gjelder å virkeliggjøre informasjonssamfunnet, ved å virke som politisk pådriver, ved å sørge for entydige og faste lovgivningsmessige og rettslige rammer og ved å gå foran med et godt eksempel på sine myndighetsområder.

  4. 4.

    I Kommisjonens handlingsplan «Europa på vei mot informasjonssamfunnet: en handlingsplan» anerkjennes innholdets betydning, og det fastslås at Kommisjonen vil overveie hvordan det kan oppmuntres til å legge forholdene til rette for at innholdsprodusenter kan tilpasse sine fagkunnskaper og produkter til det nye multimediemiljøet, og hvordan det kan stimuleres til økt bruk av de nye informasjonstjenestene.

  5. 5.

    Rådet understreket 28. september 1994 at det var særlig maktpåliggende å bedre den europeiske innholdsindustriens globale konkurranseevne, og at det i den forbindelse måtte tas hensyn til det kulturelle mangfold og den innvirkning produktene har på samfunnet.

  6. 6.

    Det europeiske råd understreket under sitt møte i Essen 9.-10. desember 1994 hvor viktig innholdet er for å virkeliggjøre informasjonssamfunnet.

  7. 7.

    I rådsresolusjon av 4. april 1995 om kultur og multimedier55 ble det understreket hvor viktige multimedier er for å fremme utvikling av innholdsindustrien og for å bedre borgernes tilgang til kulturarven, og at medlemsstatene og Fellesskapet har en viktig rolle som pådriver for frambringelse, produksjon og formidling av kulturelle multimedieverk av høy kvalitet.

  8. 8.

    De tre langsiktige strategimålene for Kommisjonens politikk med hensyn til innhold er å fremme utviklingen av den europeiske innholdsindustrien, å gjøre de nye informasjonstjenestenes bidrag til vekst, konkurranseevne og sysselsetting i Europa størst mulig og å sørge for at høyt utviklede informasjonstjenesters bidrag til europeiske borgeres yrkesmessige, sosiale og kulturelle utvikling blir så stort som mulig.

  9. 9.

    Det fins mange hindringer for utviklingen av en multimedie-innholdsindustri og et multimedie-innholdsmarked i Europa, og dette bremser overgangen til informasjonssamfunnet.

  10. 10.

    Fellesskapet bør dra nytte av sin sterke konkurransemessige stilling i enkelte innholdssektorer og styrke sin konkurransemessige stilling i andre innholdssektorer.

  11. 11.

    Det bør rettes særskilt oppmerksomhet mot behovene til brukere av informasjonstjenester, særlig i små og mellomstore bedrifter og i vanskeligstilte regioner i Fellesskapet.

  12. 12.

    Det bør treffes tiltak for å oppmuntre små og mellomstore bedrifter til å delta i dette program.

  13. 13.

    Det bør rettes særskilt oppmerksomhet mot forskjellene i utviklingstempo for tilbud og bruk av informasjonstjenester i medlemsstatene, og det bør i den sammenheng tas hensyn til utjevning innen Fellesskapet og farene forbundet med et todelt informasjonssamfunn.

  14. 14.

    Fellesskapstiltak vedrørende informasjonsinnhold må ta hensyn til språkmangfoldet i Unionen og fremme initiativer med sikte på å tilpasse multimediermasjonsinnholdet til medlemsstatenes språk.

  15. 15.

    Dette programs tiltak for å styrke den europeiske informasjonsinnholdsindustriens stilling vil bli utfylt med andre tiltak med hensyn til innhold, særlig i den audiovisuelle sektor 6, herunder kinofilm og fjernsyn.

  16. 16.

    Ethvert tiltak med hensyn til informasjonsinnhold må utfylle andre initiativer som er igangsatt på nasjonalt plan eller på fellesskapsplan, slik det er understreket særlig i Kommisjonens handlingsplan «Europa på vei mot informasjonssamfunnet», og skal gjennomføres i samvirke med Fellesskapets forskningsprogrammer (programmer for avansert teknologi, teknologi, avanserte kommunikasjonstjenester og telematikk) og med fellesskapstiltak og -initiativer med hensyn til utdanning, opplæring7, 7 kultur og små og mellomstore bedrifter samt med strukturfondene.

  17. 17.

    Kommisjonen må ved hjelp av egnede samordningsmekanismer sørge for komplementaritet og samvirke med beslektede fellesskapsinitiativer og -programmer.

  18. 18.

    Dette program bør i sin løpetid overvåkes fortløpende og systematisk, slik at det eventuelt kan tilpasses utviklingen i multimedie-innholdsmarkedet. Det bør på et gitt tidspunkt foretas en uavhengig vurdering av programmets framdrift, slik at det foreligger bakgrunnsopplysninger som er nødvendige for å fastsette målene for etterfølgende tiltak med hensyn til innhold. Når programmet utløper, bør det foretas en sluttvurdering av de resultater som er oppnådd, sett i forhold til målene som er fastsatt i dette vedtak.

  19. 19.

    Dette programs tiltak berører ikke i noe henseende Fellesskapets konkurranseregler.

  20. 20.

    Dette programs tiltak med hensyn til utnyttelse av informasjon som foreligger i den offentlige sektor i Europa, vil bli gjennomført i samsvar med bestemmelsene i traktatens artikkel 128 og må omfatte informasjonssamlinger i den offentlige sektor på f.eks. følgende områder: økonomisk og juridisk informasjon, opphavsretts- og patentregistre, utdannings- og opplæringsinstitusjoner, biblioteker, museer, historiske arkiver samt arkitektoniske og industrielle gjenstander. Tiltakene berører ikke i noe henseende opplysninger som er undergitt taushetsplikt i den offentlige sektor, f.eks. opplysninger som gjelder nasjonal sikkerhet, forsvar, offentlig sikkerhet eller forebygging, etterforskning, avdekking og rettslig forfølgelse av straffbare handlinger.

  21. 21.

    Det kan være hensiktsmessig å samarbeide med internasjonale organisasjoner og tredjestater ved gjennomføringen av dette program.

  22. 22.

    Programmets løpetid må fastsettes.

  23. 23.

    Det er i henhold til punkt 2 i Europaparlamentets, Rådets og Kommisjonens erklæring av 6. mars 1995 inntatt et referansebeløp i dette vedtak for programmets samlede løpetid, uten at dette berører budsjettmyndighetens myndighet som definert i traktaten -

GJORT DETTE VEDTAK:

Artikkel 1

Det vedtas med dette et program (INFO 2000) hvis mål er

  • å legge forholdene til rette for utvikling av en europeisk multimedie-innholdsindustri,

  • å stimulere etterspørsel etter og bruk av multimedie-innhold,

  • å bidra til europeiske borgeres yrkesmessige, sosiale og kulturelle utvikling,

  • å fremme kunnskapsutveksling mellom brukere og produsenter av multimedieprodukter og kunnskapsinfrastrukturer.

I dette vedtak menes med «multimedie-innhold», enhver sammenstilling av data, tekst, lyd, grafiske framstillinger, animasjonsfilm, stillbilder og levende bilder som er lagret i digital form og er tilgjengelige interaktivt.

Gjennom programmets mål vil det særlig rettes oppmerksomhet mot de sektorer av innholdsindustrien som forestår utgivelse av trykt og elektronisk materiale, og mot hvordan deres informasjonstjenester bidrar til å fremme vekst, konkurranseevne og sysselsetting i Europa, samtidig som det erkjennes at også de audiovisuelle sektorer av innholdsindustrien bidrar til utviklingen av den europeiske multimedie-innholdsindustrien.

Artikkel 2

For å nå målene nevnt i artikkel 1 skal følgende tiltak gjennomføres under Kommisjonens ledelse i samsvar med tiltaksområdene oppført i vedlegg I og de nærmere regler for gjennomføring av programmet oppført i vedlegg III:

  • tiltak for å stimulere etterspørselen og for å skape økt bevissthet,

  • tiltak for å utnytte informasjon som foreligger i den offentlige sektor i Europa,

  • tiltak for å dra nytte av det europeiske multimediepotensial,

  • støttetiltak.

Artikkel 3

Programmet skal ha en løpetid på fire år, fra 1. januar 1996 til 31. desember 1999.

Det finansielle referansebeløpet for gjennomføring av programmet er for ovennevnte tidsrom 65 millioner ECU.

De årlige bevilgningene skal godkjennes av budsjettmyndigheten innen rammen av de finansielle overslag.

I vedlegg II er det angitt en veiledende utgiftsfordeling.

Artikkel 4

  1. 1.

    Kommisjonen er ansvarlig for gjennomføringen av programmet.

Kommisjonen skal bistås av en komité sammensatt av representanter for medlemsstatene og ledet av Kommisjonens representant.

  1. 2.

    Framgangsmåten fastsatt i artikkel 5 får anvendelse

  • ved vedtakelse av arbeidsprogrammet,

  • ved fordeling av budsjettutgifter,

  • på kriterier for og innhold av utlyste forslagsinnbydelser,

  • ved vurdering av prosjektforslag med sikte på fellesskapsfinansiering i forbindelse med utlyste forslagsinnbydelser og ved vurdering av anslag over Fellesskapets bidrag til hvert enkelt prosjekt, når anslaget beløper seg til 200 000 ECU eller mer,

  • på tiltak for å vurdere programmet,

  • på ethvert unntak fra de alminnelige reglene fastsatt i vedlegg III,

  • når juridiske personer fra tredjestater eller internasjonale organisasjoner deltar i prosjekter.

  1. 3.

    Dersom Fellesskapets bidrag nevnt i nr. 2 fjerde strekpunkt er mindre enn 200 000 ECU, skal Kommisjonen underrette komiteen om prosjektene og om utfallet av sin vurdering.

  2. 4.

    Kommisjonen skal med jevne mellomrom underrette komiteen om framdriften i gjennomføringen av programmet i sin helhet.

Artikkel 5

Kommisjonens representant skal framlegge for komiteen et utkast til tiltak som skal treffes. Komiteen skal uttale seg om utkastet innen en frist som lederen kan fastsette etter hvor mye saken haster. Uttalelsen skal avgis med det flertall som er fastsatt i traktatens artikkel 148 nr. 2 for beslutninger som Rådet skal treffe etter forslag fra Kommisjonen. Ved avstemning i komiteen skal stemmer avgitt av medlemsstatenes representanter ha vekt som fastsatt i nevnte artikkel. Lederen skal ikke avgi stemme.

Kommisjonen skal vedta de planlagte tiltakene dersom de er i samsvar med komiteens uttalelse.

Dersom de planlagte tiltakene ikke er i samsvar med komiteens uttalelse eller ingen uttalelse er avgitt, skal Kommisjonen omgående framlegge for Rådet et forslag til tiltak som skal treffes. Rådet skal treffe sin beslutning med kvalifisert flertall.

Dersom Rådet ikke har truffet sin beslutning innen tre måneder etter at forslaget ble framlagt, skal Kommisjonen vedta de foreslåtte tiltakene.

Artikkel 6

  1. 1.

    For å sikre at Fellesskapets støtte anvendes effektivt, skal Kommisjonen påse at det foretas effektiv forutgående vurdering, overvåking og etterfølgende vurdering av tiltakene fastsatt ved dette vedtak.

  2. 2.

    Under og etter gjennomføringen av prosjektene skal Kommisjonen vurdere hvordan de er gjennomført, og virkningen av gjennomføringen, for å avgjøre om de opprinnelige målene er nådd.

  3. 3.

    De utvalgte mottakere skal årlig framlegge en rapport for Kommisjonen.

  4. 4.

    Etter tre år av programmets løpetid og ved utløpet av det skal Kommisjonen framlegge for Europaparlamentet, Rådet og Den økonomiske og sosiale komité en rapport, etter at komiteen nevnt i artikkel 5 har gjennomgått den, der resultatene oppnådd på tiltaksområdene nevnt i artikkel 2 vurderes. På grunnlag av resultatene kan Kommisjonen foreslå tilpasning av programmets innretning.

Artikkel 7

Juridiske personer etablert i tredjestater og internasjonale organisasjoner kan i samsvar med framgangsmåten fastsatt i artikkel 5 delta i dette program uten Fellesskapets finansielle støtte til programmet dersom slik deltaking innebærer et reelt bidrag til gjennomføringen av programmet, samtidig som det tas hensyn til prinsippet om gjensidig nytte.

Artikkel 8

Dette vedtak er rettet til medlemsstatene.

Utferdiget i Brussel,

20. mai 1996.

For Rådet P. BERSANI Formann

Fotnoter

1.

1 EFT nr. C 250 av 26.9.1995, s. 4.

2.

2 EFT nr. C 117 av 22.4.1996.

3.

3 EFT nr. C 82 av 19.3.1996, s. 36.

4.

4 EFT nr. C 129 av 2.5.1996, s. 39.

5.

5 EFT nr. C 247 av 23.9.1995, s. 1.

6.

6 Rådsbeslutning 93/424/EØF av 22. juli 1993 om en handlingsplan for innføring av avanserte fjernsynstjenester i Europa (EFT nr. L 196 av 5.8.1993, s. 48), rådsdirektiv 89/552/EØF av 3. oktober 1989 om samordning av visse bestemmelser om utøvelse av fjernsynsvirksomhet, fastsatt ved lov eller forskrift i medlemsstatene (EFT nr. L 298 av 17.10.1989, s. 23).

7.

7 Rådsbeslutning 94/819/EF av 6. desember 1994 om opprettelse av et handlingsprogram for iverksetting av en politikk for yrkesrettet opplæring i Det europeiske fellesskap (EFT nr. L 340 av 29.12.1994, s. 8).