5 Nærmere om reindriftsavtalen
5.1 Avtaleperiode
Den reindriftsavtalen som nå er framforhandlet vil tre i kraft 01.07.2002 og gjelde fram til 30.06.2003.
De bevilgningsendringer på de enkelte budsjettposter som avtalen medfører foreslås innarbeidet med halvt utslag i statsbudsjettet for 2002.
5.2 Priser
I likhet med de foregående år er det i driftsåret 2001/2002 importert reinslakt og levende rein for slakting. Importen har skjedd fra Finland og Sverige. Hovedhensikten med importen har vært å dekke etterspørselen i det norske markedet, samt unngå de negative konsekvenser som vil følge av at reinkjøttet blir borte fra markedet i en lengre periode av året. Slik har tollregimet vært administrert med tanke på at norske forbrukere får jevn tilgang på reinkjøtt.
Administreringen av tollnedsettelser for reinkjøtt skjer i henhold til bestemmelsene som er gjeldene i «Forskrift om administrative tollnedsettelser for landbruksvarer » § 20. I henhold til bestemmelsene i denne paragrafen har det blitt åpnet for administrative tollnedsettelser når markedssituasjonen for reinkjøtt har tilsagt det. Administreringen har i henhold til forskriften begrenset seg til bare å omfatte hele og halve skrotter. Man har også kunnet innvilge tollnedsettelser for levende rein til slakt.
For å kunne administrere tollsatsene for reinkjøtt har man til og med avtaleperioden 2001/2002 definert en målpris for reinkjøtt. Målprisen for reinkjøtt er ingen maksimalpris men har hatt til hensikt å gjenspeile den prisen avtalepartene mener det bør være mulig å oppnå i markedet under de aktuelle markedsforhold. Importvernet for reinkjøtt er i dag koblet til reindriftsavtalens målprissystem ved at målprisen er styrende for utløsning av administrativ tollnedsettelse og størrelsen på tollsatsene ved slik nedsettelse. Under årets forhandlinger ble avtalepartene enige om at målprisen for reinkjøtt oppheves for kommende avtaleår. Det innebærer fri prisdannelse for reinkjøtt innenfor den beskyttelse importvernet gir. Ved fastsettelse av importbestemmelsene for reinkjøtt vil Landbruksdepartementet legge til grunn at tollsatsene innenfor importkvotene i perioden 1.7.02-30.6.03 skal fastsettes slik at importpris inkl. toll utgjør minimum 60 kr per kg for helt slakt. Til sammenligning var målpris for foregående avtaleår 58 kr per kg.
Det tollbaserte importvernet skal, innenfor de rammer som Norges forpliktelser i henhold til WTO-avtalen setter, praktiseres på en måte som sikrer reindriftsnæringen et rimelig vern mot konkurrerende import. Etter samråd med det nyetablerte Reindriftens markedsutvalg, kan Landbruksdepartementet ved Statens landbruksforvaltning fastsette kvoter for reinkjøtt og/eller levende rein for slakting som kan importeres med redusert toll.
Formålet med omleggingen av pris- og importbestemmelsene er å legge til rette for å utvikle høykvalitets- og høypris produkter av reinkjøtt, uten begrensninger i administrativt fastsatte priser. På denne måten vil man stimulere til en størst mulig verdiskaping i næringen.
5.3 Utviklings- og investeringstiltak
Det ble for avtaleperioden 2000/2001 gitt en ordinær bevilgning til Reindriftens utviklingsfond (RUF) på 49,7 mill kroner. For avtaleperioden 2002/2003 foreslås en bevilgning på 45,9 mill kroner.
Partene er enige om å avsette 5,5 mill kroner til forskning og veiledning i 2002. Dette tilsvarer 0,5 mill kroner mer enn i 2001. Etter at Reindriftens fagråd ble avviklet i 2000, overtok styret for RUF ansvaret for fordelingen av midler til forskning og forskningsformidling. Gjennom denne bevilgningsprosessen ble man enige om å legge til rette for en behandling som involverte den forskningsfaglige kompetansen for tildelingen i 2002. I tillegg vedtok styret en ny strategisk plan for forskning og formidling i reindriften for perioden 2002-2005. Denne planen danner grunnlaget for styrets prioriteringer. Videre er det inngått avtale med Norges forskningsråd om kvalitetsvurdering av de nye søknadene som gjelder forskning. Partene ble også enige om at utgifter knyttet til forskningsformidlerstillingen fra RUF overføres til Reindriftsforvaltningens ordinære budsjett. Dette medfører at 600 000 kroner overføres fra kapittel 1151 post 51 til 1147 post 01 med virkning fra 1. januar 2003.
Det har de senere år vært bevilget midler fra RUF til Samisk utviklingsfond (SUF) for å støtte opp under kombinasjonsnæringer hvor reindrift inngår som en komponent. Formålet med overføringen fra RUF til SUF er å øke den reelle verdiskapingen i tilknytning til reindriftsnæringen. Midlene skal brukes til å støtte kombinasjonsnæringer der reindrift inngår. Midlene skal primært brukes til utviklingsrettede tiltak og investeringer, dvs tiltak som bidrar til å øke den samlede verdiskapingen for søkerne spesielt og næringen generelt. Overføringen er også i år 2,0 mill kroner.
Avsetningen til konfliktforebyggende tiltak er lagt inn med 1,5 mill kroner for 2002. I Forskrift om tilskudd til konfliktforebyggende tiltak i forholdet mellom reindrift og jordbruk er administrasjonen og avgjørelsesmyndigheten lagt til SND Tromsø og med Landbruksdepartementet som klageinstans.
Partene er enige om å sette av 7,7 mill kroner over RUF til verdiskapingsprogrammet for reindriften. Bevilgningen dekker også kostnader til administrasjon av ordningen i SND og innebærer et uendret aktivitetsnivå.
Partene er videre enige om å sette av 12,0 mill kroner over RUF til innløsning av driftsenheter og andre strukturtiltak i distrikter med behov for tiltak for tilpasning av antall driftsenheter og reintall. Dette er tilsvarende bevilgning som for inneværende avtale.
Avsetningen til kvinnerettede tiltak er videreført med 1 mill kroner. Formålet med ordningen er å fokusere spesielt på kvinners og familiens stilling i reindriftsnæringen og kvinners betydning for samisk kultur. Midlene forutsettes brukt til tiltak som ikke kan finansieres via eksisterende støtteordninger, men som vil ha en utfyllende effekt i forhold til verdiskapingsprogrammet for reindriften og verdiskapingssatsningen innenfor RUF og SUF.
For øvrig kan fondets midler nyttes til:
kjøp av livdyr,
gjeterhytter og øvrige reindriftsanlegg, herunder gjerder og slakteanlegg,
støtte ved omfattende tap av rein i ulykker,
utdanningsstipend,
ekstra driftskostnader til reindriftstilbud i barnehager,
tidligpensjon,
markedsfremmende tiltak,
sikring av reindriftens beiterett,
andre praktiske tiltak innenfor reindriften, herunder transport av rein,
andre faglige tiltak til fremme for reindriften, herunder veileding, kursvirksomhet, beitegranskning, planlegging og avlstiltak,
fagbrevordning i reindrift,
utvikling av binæringer og til formål av generell kulturell betydning for reindriftssamene,
refusjon av dokumenterte utgifter, til deltagelse på kurs/etterutdanning og lignende for reindriftsutøvere,
1-2 dagers kompetansegivende kurs/etterutdanning.
5.4 Organisasjonstilskudd
De store utfordringene reindriftsnæringen står overfor fordrer en aktiv deltagelse fra næringen selv, og da spesielt i forhold til arbeidet med Verdiskapingsprogrammet for reindrift og den pågående revisjonen av plan- og bygningsloven. Organisasjonstilskuddet til NRL foreslås økt med 0,3 mill kroner fra 5,3 til 5,6 mill kroner.
5.5 Velferdsordninger
Bevilgningen til folketrygdordningen opprettholdes med 1,2 mill kroner for kommende avtaleperiode. Ordningen innebærer at den enkelte reineier skal betale en avgift til Folketrygden som tilsvarer avgiften for lønnsmottakere (7,8%). Forskjellen mellom denne avgiften og avgiften for private næringsdrivende (10,7%) blir da finansiert over reindriftsavtalen. Bevilgningen beregnes ut fra pensjonsgivende inntekt i næringen, og midlene overføres sentralt til Folketrygden.
Bevilgningen til sykepengeordningen videreføres uendret med 0,6 mill kroner i avtaleperioden 2001/2002. Den kollektive innbetalingen over reindriftsavtalen til sykepengeordningen dekker tilleggspremien for økte sykepenger, fra 65% til 100% av inntektsgrunnlaget, for sykdom utover 16 dager. Også fødselspenger dekkes med 100% av inntektsgrunnlaget. Bevilgningen beregnes ut fra samlet næringsinntekt for de reineiere som inngår i ordningen. Midlene overføres sentralt til Folketrygden.
5.6 Kostnadssenkende og direkte tilskudd
Det ble for avtaleåret 2001/2002 bevilget 46,2 mill kroner til ulike kostnadssenkende tilskudd, kapittel 1151 post 75. For avtaleperioden 2002/2003 foreslås bevilgningen til kostnadssenkende og direkte tilskudd økt med 3,5 mill kroner til 49,7 mill kroner. Partene er enige om at utgifter knyttet til administrasjon av avtalen overføres til Reindriftsforvaltningens ordinære budsjett. Dette medfører at 1,5 mill kroner overføres fra kapittel 1151 post 75 til 1147 post 01 med virkning fra 1. januar 2003.
Bevilgningen er beregnet å dekke kostnadene ved ordningene som blir å gjelde slaktesesongen 2001/2002. Nedenfor følger en omtale av fordelingen på underpostene for kommende avtaleperiode, samt en omtale av endringer i ordningene.
Det avsettes 23,6 mill kroner til ordningen med produksjonstilskudd, som er tilsvarende bevilgning som for gjeldene avtale. Tilskuddssatsene opprettholdes med 50 000 kroner både for produksjonstilskuddet og ektefelletilskuddet. Krav om høyeste reintall per driftsenhet på 600 dyr eller fastsatt øvre reintall opprettholdes. Minstekravet til produksjon reduseres fra 1200 kg til 800 kg dokumentert slakteuttak, samtidig som erstattet rovvilttap utgår som grunnlag for å fylle minstekravet. For driftsenheter i Sør-Trøndelag/Hedmark og Nord-Trøndelag, samt for tamreinlagene, er produktivitetskravet satt til 11,5 kilo per rein i vårflokk. For driftsenheter i Vest- og Øst-Finnmark reinbeiteområde er produktivitetskravet satt til 7 kg per rein i vårflokk.
Avsettingen til kalveslaktetilskuddet opprettholdes med 5,0 mill kroner. Satsen videreføres med 225 kroner per kalv.
Det avsettes 1,5 mill kroner til ordningen med tidligslaktetilskudd, som er 0,5 mill kroner mindre enn for avtalen 2001/2002. Satsen på 10 kroner per kg slakt videreføres.
For i størst mulig grad å ta hensyn til de mange spesielle forhold for reindriften i Troms og Nordland, videreføres ordningen med det flate tilskuddet på 80 000 kroner per driftsenhet. Det er ikke foretatt endringer i de generelle vilkårene for å få driftstilskudd i disse områdene. Det avsettes 5,6 mill kroner til denne ordningen.
Det avsettes 12 mill kroner til ordningen med distriktstilskudd, som er en økning på 4 mill kroner i forhold til inneværende avtale. Hovedårsaken til denne økningen er at en større andel av distriktene har fått stadfestet distriktsplan som er et av kravene for å få tilskudd. Partene ser behovet for å få et strengere regelverk når det gjelder distriktenes mulighet til å utløse midler fra Reindriftsfondet, og det er enighet om at det fastsettes krav for å utløse bevilgningen fra fondet til tapsforebyggende tiltak og at disse innarbeides i aktuelle forskrifter.
Bevilgningen til frakttilskudd settes til 2,0 mill kroner for kommende avtaleperiode, som er tilsvarende bevilgning som i gjeldende avtale.
Det vises for øvrig til vedlegg 3 til proposisjonen som viser fordelingen av avtalens ramme, og fordelingen av midlene innenfor post 75 for avtaleperioden 01. 07.2002 til 30.06.2003.