1 Innledning og sammendrag
Staten eier i dag 47,78 pst. av aksjene i DnB Holding ASA gjennom Statens Bankinvesteringsfond. Det foreligger fullmakt til å redusere denne eierandelen ned til 34 pst. DnB Holding ASA og Gjensidige NOR ASA har fremforhandlet en plan for å fusjonere de to bankene. Basert på børskurser den 17. mars 2003 og at det ikke foretas noen emisjoner, innebærer integrasjonsforslaget at dagens aksjonærer i DnB Holding ASA vil eie 58,8 pst. av det fusjonerte konsernet, mens aksjonærer i Gjensidige NOR ASA vil eie det resterende. Dette medfører at Statens eierandel i utgangspunktet reduseres til under 34 pst.
Navnet på det nye konsernet blir DnB NOR ASA («DnB NOR») og selskapet skal være notert på Oslo Børs. Regjeringen legger til grunn at staten skal opprettholde en eierandel på 34 pst. i det nye finanskonsernet. I denne proposisjonen omtales ulike måter å sikre dette på. Dette kan skje ved en rettet emisjon og/eller ved kjøp av aksjer i markedet kombinert med en aksjonæravtale som ivaretar statens behov for kontroll.
Regjeringen ber med dette om Stortingets samtykke til at Staten i en overgangsperiode etter at fusjonen er gjennomført eventuelt kan ha en lavere eierandel, dog ikke under 28 pst., i DnB Holding ASA, som er det overtagende selskap i den fremforhandlede fusjonsplanen mellom DnB Holding ASA og Gjensidige NOR ASA. Videre foreslås det at Stortinget samtykker i at Nærings- og handelsdepartementet kan utgiftsføre kjøp av aksjer i det nye selskapet og herunder tilføre Statens Bankinvesteringsfond nødvendig egenkapital som ledd i å igjen nå en eierandel på 34 pst.
Samtidig med dette legger regjeringen, i Ot.prp. nr. 77 (2002-2003) Om lov om endringer i lov 29. november 1991 nr. 78 om Statens Bankinvesteringsfond, frem forslag om å endre § 5 i bankinvesteringsfondloven slik at investeringsfondet også kan kjøpe aksjer i annenhåndsmarkedet. Hensikten er å gi staten økt fleksibilitet når det gjelder å kunne gjennomføre et opplegg for å sikre 34 pst. eierandel i det nye finanskonsernet.