5 Departementets vurdering
Departementet viser til at styret i Statens Bankinvesteringsfond den 17. mars d.å. fattet et vedtak som støtter fusjonen, basert på de avtaler og den informasjon som da forelå.
Etter departementets egen vurdering er fusjonsforslaget solid industrielt begrunnet. En sammenslåing av de to finanskonsernene vil gi betydelige rasjonaliseringmuligheter og forbedret evne til lønnsom vekst. Fusjonen vil gi styrket konkurransekraft og skape verdier for eierne.
En 34 pst. eierandel i DnB NOR ASA sikrer den norske stat et langsiktig eierskap og en stabil forankring av en sentral norsk finansinstitusjon.
Regjeringen uttalte i St. meld. nr. 22. (2001-2002) at:
En norsk forankring innenfor viktige sektorer som [ . . .] finansnæringen er av betydning for den øvrige næringsvirksomheten i landet.
Det vises for øvrig til Innst.S. nr. 264 (2001-2002) hvor det heter at:
Komiteen har merket seg at meldingen fremhever betydningen av at staten bidrar til å sikre kompetansearbeidsplasser og hovedkontorfunksjoner i Norge.
Departementet vil i samråd med Statens Bankinvesteringsfond løpende vurdere hvilke alternativer som sikrer statens eierinteresser på den beste måten. Med dette utgangspunktet vil det bli sett hen til at ervervet av nye aksjer i størst mulig grad kan gjennomføres på en måte som anses positivt også av andre markedsaktører. Departementet anser det foreløpig som hensiktsmessig å holde de alternativer som er omtalt ovenfor åpne. På denne måten kan staten tilpasse gjennomføringen til det som er best egnet i forhold til utviklingen i markedet.
Ut fra prinsippet om likebehandling av aksjonærer har det vært reist enkelte innvendinger mot en rettet emisjon som innebærer at staten får 34 pst. eierandel i det nye konsernet, fordi det innebærer en utvanning av øvrige aksjonærer. Dette spørsmålet må imidlertid vurderes på grunnlag av at styret i DnB har foreslått å gjennomføre en slik emisjon fordi det er i aksjonærfellesskapets interesse å få fusjonen gjennomført.
I sin eierskapsforvaltning generelt legger departementet stor vekt på likebehandling av aksjonærer. Det vil bli lagt vekt på dette hensynet også i vurderingen av hvilket alternativ som blir valgt for å opprettholde statens eierandel i den nye fusjonerte banken.
Det legges til grunn at konkurransespørsmål og konsesjon behandles på vanlig måte. Erverv av aksjer vil ikke skje før nødvendig myndighetssamtykke foreligger.
Det anses ikke hensiktsmessig å foreslå en gitt bevilgning for kjøp av aksjer, i det dette vil kunne lede til spekulasjoner om hvilke kursforutsetninger som er lagt til grunn. Det foreslås derfor at det gis en fullmakt til å foreta en utgiftsføring uten bevilgning innen utgangen av 2004. Konkret bevilgningsforslag fremmes når eierandelen har nådd 34 pst. og kostnadene er kjent.